Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Svájc nem bízik az 5G-ben - Folyamatosan vizsgálja majd, hogy nem ártalmas-e az egészségre

A kormányzat szerint az 5G-s hálózatok sugárzási értékeinek rutinszerű mérése nem biztosított, ezért született meg a szerdai döntés egy folyamatos monitoring-rendszer létrehozásáról.
Svájc arról döntött szerdán, hogy folyamatosan vizsgálja majd az 5G-s hálózatok működésének emberi szervezetre gyakorolt hatásait és rendszeresen tájékoztatja a lakosságot az eredményekről - írja a hwsw.hu

A szolgáltatók éppen februárban fizettek tekintélyes összeget (mintegy 380 millió svájci frankot) az államnak az 5G-s frekvencialicencekért, hogy kiépíthessék új generációs mobilhálózataikat.

Az aukciót követően az 5G-s hálózatok élesbe állítása kapcsán eddig soha nem látott tiltakozás volt tapasztalható Svájcban. A civil szervezetek érvelése szerint az újabb frekvenciák bekapcsolása a vezeték nélküli telekommunikációs hálózatokba potenciálisan káros hatást gyakorol az emberi szervezetre, ráadásul mindezt feleslegesen, hiszen a jelenlegi hálózatok minden adatátviteli igényt tökéletesen ki tudnak szolgálni - írják.

Az új generációs hálózatok kapcsán leginkább az úgynevezett milliméteres hullámhosszú spektrum kiterjedt(ebb) használata kelt aggodalmat a civilek körében.
A tipikusan a 6 GHz feletti sávokat mindeddig nem, vagy csak elvétve használták a telekommunikációs hálózatok, a jelenlegihez képest jelentősen nagyobb átviteli kapacitás azonban csábító lehetőséget kínál a szolgáltatóknak arra, hogy az utolsó előfizetői szakaszon (last mile) alkalmazzák a technológiát. Mivel ezeknek a frekvenciáknak lényegesen rosszabb a hullámterjedési mutatójuk, mint a mobilhálózatokban tradicionálisan használt spektrumoknak, ezért az antennákat az előfizetőkhöz jóval közelebb kell elhelyezni, ami egyben azt is feltételezi, hogy lényegesen több sugárzó komponenst kell telepíteni az egységnyi lakossági elérés érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszt és kvártély a Buckingham-palotában: kertészt keres II. Erzsébet

Koszt és kvártély a Buckingham-palotában: kertészt keres II. Erzsébet
Ezért cserébe közel 40 hold földterületet kell napi szinten gondozni. Tovább olvasom