Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szaúd-Arábiában engedélyezték a nőknek, hogy biciklizzenek

Engedélyezte a társadalmi szigoráról ismert Szaúd-Arábia vallási rendőrsége, hogy a nők bizonyos feltételek mellett biciklire vagy motorkerékpárra üljenek.
A nők akkor élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha mindig kíséretükben van a család egy férfi tagja és a vallási előírásoknak megfelelően vannak öltözve - jelentette a helyi sajtó. A vallási rendőrség ugyanakkor kikötötte, hogy a nők nem használhatják közlekedési eszközként a bicikliket vagy a motorkerékpárokat, és csak ahhoz járult hozzá, hogy a családjukkal szórakozásként használják a kétkerekűeket parkokban és szabadidős helyeken.

Szaúd-Arábiában az iszlám jog, a saría szigorú értelmezését követik. Ennek megfelelően a nők nem vezethetnek autót, és többek között nem utazhatnak külföldre férfi családtag kísérete nélkül.

A mérsékelt reformok keretében az utóbbi két évben ugyanakkor az uralkodó, Abdallah király engedélyezte például, hogy 2015-től nők is részt vegyenek a helyhatósági választásokon: hogy voksoljanak és választhatók legyenek. A súra nevű tanácsadó testület - amelynek már nők is tagjai lehetnek - pedig fontolóra vette, hogy eltörölje a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojásgörgető-verseny Obamával a Fehér ház kertjében

A hagyományos húsvéti rendezvényen az amerikai elnök együtt kosarazott, teniszezett a gyerekkkel. Tovább olvasom