Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Székelyföldi virágos rétet kapott keresztelői ajándékul György herceg

Vilmos herceg és Katalin hercegnő első gyermekének hét keresztszülője lesz, akiket a szerda délutáni keresztelő előtt néhány órával nevezett meg az udvar.

Hét keresztszülője lesz György hercegnek

Hét keresztszülővel dicsekedhet György herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója.

Vilmos herceg és Katalin hercegnő július 22-én született első gyermekének keresztszüleit a szerda délutáni keresztelő előtt néhány órával nevezte meg az udvar.

A megtiszteltetés Oliver Bakernek, Emilia Jardine-Patersonnak, Hugh Grosvenornak, Jamie Lowther-Pinkertonnak, Julia Samuelnek, William van Cutsemnek és Zara Tindallnak jutott.

A legközelebbi rokon a keresztszülői névsorban Zara Tindall, aki Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő egyetlen leányának - Károly trónörökös, Vilmos édesapja húgának - leánya, vagyis Vilmos herceg első unokatestvére.

Jamie Lowther-Pinkerton Vilmos herceg és öccse, Harry egykori személyi titkára, Hugh Grosvenor gróf a leggazdagabb brit ingatlanbirtokos család ifjú sarja - akinek édesapja, Westminster hercege a világ talán legnagyobb értékű ingatlanportfoliójával bír Londonban és környékén -, William van Cutsem Vilmos és Harry gyermekkori barátja, ugyancsak egy nagybirtokos nemesi család gyermeke. Julia Samuel Vilmos és Harry néhai édesanyjának, az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőnek volt az egyik legközelebbi barátja, Oliver Baker Vilmos és Katalin egykori egyetemi évfolyamtársa, Emilia Jardine-Paterson pedig Katalin hercegnő középiskolai diáktársa volt.

A keresztszülők kilétét hetek óta folyamatosan találgatta a brit sajtó és a fogadóipar. Zara Tindallt, Jamie Lowther-Pinkertont és William van Cutsemet gyakorlatilag biztos befutónak tekintették a lapok és a fogadóirodák is, a névsorból ugyanakkor hiányzik a sajtó és a fogadási szakértők néhány favoritja.

Feltűnő például, hogy a listán nem szerepel Thomas van Straubenzee, Harry herceg gyermekkori jó barátja, aki együtt járt általános és középiskolába is Vilmos öccsével. A holland származású van Straubenzee-dinasztia régóta a brit királyi család bennfentes baráti körébe tartozik, és Thomas van Straubenzee Vilmos hercegnek is közeli barátja.

Szintén nem kapott keresztszülői felkérést Guy Pelly, a két herceg másik közös és bizalmas jó barátja. Pelly a londoni Ritz szállóhoz közeli exkluzív éjszakai klubnak, a Mahikinek - Vilmos és Harry kedvenc londoni ivójának - egyik tulajdonosa. Vilmos állítólag ragaszkodott volna Pellyhez, de a brit bulvársajtó már a névsor közzététele előtt olyan értesüléseket szellőztetett meg, hogy a királynő nem nézte volna jó szemmel, ha dédunokájának és trónja majdani örökösének egyik keresztszülője "egy kocsmáros".

A három hónapos György herceget Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága kereszteli délután a Szent James-palota királyi kápolnájában.

Székelyföldi virágos rétet kapott keresztelői ajándékul György herceg

Székelyföldi virágos rétet kapott ajándékba Kálnoky Tibor gróf családjától keresztelőjére György herceg, a brit uralkodói család legifjabb tagja.

Kálnoky Tibor az MTI-nek szerdán elmondta, szerettek volna virágot küldeni a keresztelőre, de a virágok gyorsan elhervadnak, ezért egy kis réttel együtt ajánlották fel azokat. Hozzátette, a hercegi család el is fogadta az ajándékot.

"Azt szeretnénk elérni, hogy ez a kis virágos rét Háromszék hírét is elvigye a világba, és azt is hogy figyeljünk oda a természeti értékeinkre, ezek megóvására" - magyarázta Kálnoky Tibor. Azt is hozzátette, a hercegi család tudja, hogy hol van ez a rét, de ezt egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni.

Kálnoky Tibor megjegyezte, fényképeket küldtek a vadvirágos rétről, és arról is tájékoztatták a hercegi családot, hogy milyen virágok találhatók ezen a réten. Hozzátette, a rét növényzete egy kicsit bővebb a székelyföldi átlagosnál, de a botanikusok így is nagyon büszkék az itteni biodiverzitásra. A réten orchideafélék, és sok más védett növény él.

Az MTI kérdésére, hogy gondoltak-e a megajándékozott majdani háromszéki látogatásaira is, Kálnoky Tibor elhárította a választ. "Az majd a herceg dolga lesz, hogy eldöntse, eljön-e valamikor megnézni a tulajdonát" - jelentette ki a brit uralkodói házzal távoli rokonságban álló erdélyi gróf.

II. Erzsébet királynő dédunokáját, a július 22-én született György herceget szerdán keresztelik Londonban, a Saint James palota királyi kápolnájában. A brit királyi család erdélyi gyökerekkel is rendelkezik. II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkva kitart az ˝örök nyár˝ mellett

Oroszországban valószínűleg az idén sem állítják vissza az órákat a téli, azaz a földrajzi… Tovább olvasom