Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tagadja a Kubából Floridába átúszó Diana Nyad, hogy ˝csalt˝ volna

A kétkedők szerint Nyad talán belekapaszkodott az őt kísérő egyik csónakba, mert különben nem lett volna képes a Kuba és Florida közötti távolságot ilyen gyorsan, 53 óra alatt teljesíteni.

Tagadja a Floridai-szorost a világon elsőként cápaketrec nélkül átúszó Diana Nyad, hogy tisztességtelen eszközökkel, a 177 kilométeres táv bármely szakaszán az őt kísérő hajók vagy személyek valamelyikébe belekapaszkodva sikerült volna neki az, amibe előtte mindenki más, négy korábbi alkalommal pedig ő maga is belebukott.

A kétkedők szerint Nyad talán belekapaszkodott az őt kísérő egyik csónakba, mert különben nem lett volna képes a Kuba és Florida közötti távolságot ilyen gyorsan, 53 óra alatt teljesíteni. Akadnak, akik azt is kifogásolják, hogy Nyad a szokásokkal szakítva különleges maszkot és úszódresszt viselt a medúzák csípései ellen.

A 64 éves hosszútávúszó kedden telekonferencián válaszolt a teljesítményét kétségbe vonó hosszútávúszó-társai kételyeire, részletesen ismertetve az úszás részleteit a szkeptikusokkal. "Tökéletesen tiszta, etikus módon úsztam. Tiszteletben tartottam a szabályokat" - jelentette ki Nyad.

A konferencián felmerült a kérdés: hogyan duplázhatta meg sebességét az úszónő félúton Florida felé, és vajon nem vontatta-e valamelyik kísérőhajója egy darabon.

Evan Morrison maratoni úszó azt kifogásolta, hogy Nyad stábjának az úszással egyidejűleg írott élőblogos beszámolójában valójában nagyon kevés információ szerepelt. "Ezek a részletek számítanak, mert Nyad bejelentette - és a média a tények ellenőrzése nélkül le is közölte -, hogy új világrekord született a leghosszabb távú, megállás és segítség nélkül teljesített óceánúszásban" - hangsúlyozta Morrison.

Nyad sebessége jelentősen megnőtt a táv felénél: az átlagos óránkénti 2,4 kilométerről óránként 6,4 kilométerre váltott.

John Bartlett, Nyad navigátora kifejtette, hogy az úszónő legnagyobb átlagsebessége egy 5 és félórás periódusban, több mint 30 kilométeren keresztül 6,39 kilométer volt óránként. A gyorsulást azzal magyarázta, hogy a Golf-áramlat erősen az úszónő kezére játszott.

Független szakértők, akik a térség áramlatait figyelik, megerősítették, hogy valóban gyorsíthatta az úszónő haladását a Golf-áramlat.

Mitchell Roffer, egy floridai központú halászati előrejelző szolgáltatás vezetője elmondta: Nyad egy észak felé tartó gyors áramlatot kapott el, majd éppen a megfelelő ponton hagyta el kelet felé fordulva. "Ez olyan volt, mintha megütötte volna az óceáni lottófőnyereményt" - tette hozzá, leszögezve, hogy ez magyarázatul szolgálhat a tempójára.

Nyad a konferencia alatt türelmesen, jó hangulatban válaszolt a kérdésekre, és kijelentette, hogy a rekordkísérlet során egyszer sem érintette meg a kísérő csónakot, még véletlenül sem ért hozzá.

Felvetődött, hogy miért nem készültek fel jobban arra, hogy több videokamerával, alaposabban dokumentálják a rekordot. Az úszónő ezt azzal magyarázta, hogy négy sikertelen kísérlete után kevesen számítottak arra, hogy ezúttal tényleg sikerülni fog a csúcsdöntés. "A saját családom is úgy állt hozzá: Diana, kérlek, add fel. Senki sem akart elkísérni minket" - mondta.

A faggatózás végére kiderült, mennyire bántja, hogy a maratoni úszók kis közössége kételkedik benne, és elmondta: soha nem gondolta volna, hogy megkérdőjelezik a teljesítményét.

Nyad a szeptember 2-án befejezett sikeres átúszás előtt négyszer próbálkozott a távval, de mindannyiszor fel kellett adnia, elsősorban a medúzák okozta súlyos sérülései miatt.

A korábbi rekordot az ausztrál Penny Palfrey tartotta, aki 2012-ben szintén cápaketrec nélkül úszott Kubából Floridába, de a kedvezőtlen áramlatok miatt a 41 óra alatt teljesített 129 kilométer után fel kellett adnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a magyar zene a rádiókban

Egymást követő negyedik évben produkált növekedést a rádiókban sugárzott magyar könnyűzene aránya.… Tovább olvasom