Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Tarján Zsófia: hörgős metáltól A legnagyobb hősig

Tarján Zsófia Rebeka régebben metálzenekarban hörgött, a Balkán Fanatikban rappelt, és most a HoneyBeast frontembereként tiszta hangon énekel – mindig az utóbbi volt a célja. A 28 éves énekesnő tiszteli édesanyja, Hernádi Judit munkásságát, és elárulja, talán kicsit szarkasztikusabb a humora, mint a Jászai Mari-díjas színművésznek.
– Két évvel ezelőtt ön is jelentkezett az X-Faktorba. Mit lehet várni a tehetségkutatóktól?

– Szerintem mára kicsit túl sok lett belőlük. Minden évben ontják az új tehetségeket, de a „piac" nem bír el ennyit. És ez a fiataloknak is árt, mert elfelejtik őket. Nem biztos, hogy jó, ha elfelejtik őket.

– A dalban egészen a döntőig versenyben volt az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételért. A legnagyobb hős című dal saját szerzemény?

– Nem. Bencsik Kovács Zoltán a HoneyBeast dalszerzője, szövegírója, a stúdiómunkát is nála végezzük. Persze szoktunk együtt ötletelni. Nemrégiben megbeszéltük Zolival, hogy megmutatom egy-két vázlatomat. Ő a zenekar atyja, ha neki tetszik valami, szokta mondani: elindít egy vezérhangyát.

– A Balkán Fanatik volt az első állomás?

– Nem, volt előtte egy hörgős metálzenekar, a Cenobite.

Tarján Zsófia: Mindig az volt a célom, hogy tiszta hangon énekelhessek. Fotók: Schmidt Andrea
Tarján Zsófia: Mindig az volt a célom, hogy tiszta hangon énekelhessek. Fotók: Schmidt Andrea

– És most a HoneyBeast frontembere. Stílusban mennyire közelít a „végleges" elképzeléseihez?

– A Cenobite-ban hörögtem, a Balkán Fanatikban rappeltem, utána kaptam egy szerepet egy színdarabban, ahol énekeltem... Majd elmentem egy zeneiskolába, azt mondták nekem, ha komolyabban szeretnék ezzel foglalkozni, akkor érdemes elméleti síkon is elmerülni a zenében. A Kőbányai Zenei Stúdióba jártam. Itt találkoztam Kővágó Zsoltival, a Honeybeast billentyűsével, általa ismertem meg a zenekart. Azt gondolom, hogy ez az eddigiekhez képest óriási fejlődést jelent, hiszen ebben a zenekarban, mint énekesnő állhatok színpadra. Mindig az volt a célom, hogy tiszta hangon énekelhessek. Ugyanakkor korábban jó volt a megőrülés, hiszen az akkori állapotokhoz az kellett.

– Azóta lehiggadt?

– Persze.

– Azért maradt valami a lázadó énjéből?

– Most is lázadó vagyok, sose leszek más.

– A dalban a kosztümválasztásán is látszik, hogy szeret meghökkenteni, kitűnni a tömegből...

– A zenekarral közösen álmodtuk meg, hogy fekete menyasszonyi ruhát fogok viselni, de én terveztem meg, készítettem hozzá rajzokat is.

– Szereti a divatot?

– Szeretem a divatot, de csak nézni. Ennyi. Követni eszem ágában sincs, külön utakon járok.

Energiával kell ott lenni, és tisztelni kell a színpadot.
"Energiával kell ott lenni, és tisztelni kell a színpadot."

– 2010-ben együtt léptek fel édesanyjával, Hernádi Judittal a Thália Színházban az Egy színésznő lánya című darabban, amely Verebes István Maya című könyve alapján készült. Illetve tavaly a The Voice-ban álltak együtt színpadra. Terveznek hasonló, közös produkciót?

– Mostanában nem dolgozunk hasonlón – az életünk egy közös produkció.

– Zavarja, hogy szinte minden interjúban szóba kerül az édesanyja is?

– Egyáltalán nem zavaró, hisz ő az én anyukám, ezt szoktam meg. Tudom, hogy ismert, tisztelem a munkásságát.

– Milyen színpadi praktikumot hallott tőle?

– Hogy energiával kell ott lenni, és tisztelni kell a színpadot. Illetve azt, hogy sokat kell próbálni, de ezt magam is kitapasztaltam az évek alatt. Ilyeneket szokott mondani, és az esetek kilencvenkilenc százalékában megfogadom. Ez nekem nagyon fontos.

– Sokan mondják, hogy édesanyjának szarkasztikus a humora. Hasonlítanak?

– Én nem tudom megállapítani, de mások állítják, hogy hasonlít a humorunk. Tény, hogy sokszor hangzik el: „Jaj, tiszta anyja!" Talán én kicsit szarkasztikusabb vagyok, mint anya.

HoneyBeast - A Legnagyobb Hős

– Mivel tölti a szabadidejét?

– Szeretek rajzolni, festeni, kutyázni. Sajnos még nincs saját kutyám, de tervezem. Nálam a rajz és a zene iránti rajongás egészen kicsi koromban, szinte egyszerre bontakozott. Amikor boldog voltam, azért, amikor szomorú, azért csináltam, ezekbe menekültem. A rajz olyan dolog, ami kiegészíti a zenélést. Nem tudok nélküle létezni.

– A HoneyBeastben ön az egyetlen nő. Ki alkalmazkodik kihez?

– A Cenobite-ban is én voltam az egyetlen nő, hozzáedződtem ehhez a témakörhöz. Egy zenekarban mindig van egy hisztis tag, aki általában a férfiak közül kerül ki. Itt mindig más hisztizik, és ebbe én is beletartozom.

– Tervezi a jövőt?

– Mivel nagyon szeretem a vizualitást és a zenét, ezt a kettőt szeretném összehozni videoinstalláció, illetve kisfilmek formájában. És szeretnék minél többet koncertezni.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmillióan tüntettek az abortusz ellen Peruban

A menetet a "Megszületendő gyermek" elnevezésű ünnephez időzítették, amelyet március 25-én tartanak. Tovább olvasom