Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Tavaly minden hatodik ara idősebb volt a vőlegényénél Dél-Koreában

2012-ben a házaspárok 15,6 százalékánál volt idősebb a mennyasszony a vőlegénynél.
A Dél-Koreában tavaly egybe kelt párok közül minden hatodikban idősebb volt az ara a vőlegénynél - derül ki a helyi statisztikai hivatal adataiból, amelyek azt sugallják, hogy a szigorú konfuciánus hagyományokkal rendelkező országban változik a lakosság házassággal kapcsolatos felfogása.

A Statistics Korea adatai szerint 2012-ben a házaspárok 15,6 százalékánál volt idősebb a mennyasszony a vőlegénynél. Ez jelentős növekedés a 2002-ben mért 11,6 százalékhoz képest. Azon párok száma, amelyekben a vőlegény volt idősebb az aránál, 68,2 százalékon állt tavaly, ami 5,9 százalékpontos visszaesést jelent az egy évtizeddel korábbi mutatókhoz képest.

Tavaly összesen 327 100 pár mondta ki a boldogító igent Dél-Koreában, ami 0,6 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Ez volt az első eset 2009 óta, hogy csökkent a házasodók száma: akkor a mutatók 5,5 százalékos visszaesést mutattak az előző évhez képest.

"Az idősebb ara-fiatalabb vőlegény felállású párok számának növekedése a nők társadalmi státuszának javulását jelzi, és azt mutatja, hogy Dél-Korea sokkal nyitottabb lett a változásokra" - mondta a hivatal egyik illetékese. A szigorú konfuciánus hagyományokkal rendelkező országban korábban szokatlannak tekintették az idősebb nő és fiatalabb férfi közti házasságkötést.

A mutatók szerint a 22 évvel ezelőtti adatokhoz képest a tavaly házasodott dél-koreaiak életük későbbi szakaszára halasztották a boldogító igen kimondását, feltehetően azért, mert egyre több pár tekint lehetőségként, nem pedig kényszerűségként a házasság intézményére, és sokkal inkább a karrier egyengetése élvez elsőbbséget. A férfiaknál az átlagos életkor az első házasságkötéskor 32,1, a nőknél 29,4 év volt tavaly, ami a legmagasabb érték a releváns statisztikai adatok feljegyzésének 1990-es kezdete óta.

Olvasóink írták

  • 1. qrumpli 2013. november 01. 05:03
    „Késöbb az "ARA" mikor eléri a negyven éves kort,
    le lessz cserélve kettő db húsz évesre.
    Ez már régóta működik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macskája ihlette Lagerfeld új kollekcióját

Ezúttal egy komplett kiegészítő-kollekciót szentelt Karl Lagerfeld az elkényeztetett kis szőrös… Tovább olvasom