Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Tilos a nőknek mobilozni egy indiai faluban

Egy indiai falu vezetése megtiltotta a nőknek a mobiltelefon használatát, mert az szerinte "rontja a társadalmi légkört", ennek hatására pedig egyre több nő szökik meg otthonról.
A Bihár állam székhelyétől, Patnától 385 kilométerre keletre fekvő Szunderbari falu vezetése a tiltó határozatot mellett arról is döntött, hogy a jövőben pénzbírsággal sújtják az utcán mobiltelefonáláson kapott nőket. A hajadonoknak tízezer rúpia (180 dollár), a férjezetteknek pedig kétezer rúpia (36 dollár) büntetést kell majd fizetniük.

A falusi tanács külön bizottságot alakított a tiltó rendelet betartásának ellenőrzésére. Erre a korlátozásra a helyi döntéshozók szerint azért volt szükség, mert - mint emlékeztetnek - az utóbbi hónapokban egyre több nő szökött meg otthonról, ami összefügg a feleségek házasságtörő cselekedeteinek szaporodásával.

"Nagy szégyen számunkra, hogy feleségek megszöknek otthonról, ezért elhatároztuk, hogy megakadályozzuk őket ebben. A mobiltelefon rontja a társadalmi légkört" - mondta a bizottság vezetője.

Az eset kiváltotta a nők jogait védő aktivisták tiltakozását. Egy televíziós vitában hangsúlyozták, hogy ilyen jellegű tiltás megengedhetetlen egy egészséges társadalomban, a technológiai vívmányokat használni kell, nem pedig betiltani. Úgy vélik, az indiai nők számára a mobiltelefon védelmi eszköz is, ugyanis ha bajba jutnak, telefonon értesíthetik hozzátartozóikat - mondják az aktivisták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turnéra indul jövőre a Fleetwood Mac együttes

Turnézni készül jövőre a Fleetwood Mac nevű angol-amerikai együttes, amely utoljára 2010-ben indult… Tovább olvasom