Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Több mint 290 millió dollárt hozott a Sotheby´s árverése

Több mint 290 millió dolláros (64,23 milliárd forintos) bevételt hozott a Sotheby´s őszi aukciósorozatának impresszionista és modern művészeti árverése New Yorkban.

Az aukciósház ötvenmillió dollárért (mintegy tizenegy milliárd forintért) adott el egy Alberto Giacometti által készített mellszobrot. Az 1954-ben készült alkotás a Grande tete mince (Nagy, vékony fej) című sorozat része. Értékét előzetesen 35-50 millió dollárra becsülték. Az alkotás a Sothebyís aukciójának egyik csúcspontja volt.

A 65 centiméter magas mellszobor egy férfit, nagy valószínűséggel Giacometti testvérét, Diegót ábrázolja: a fej csúcsos, a száj kissé nyitott, a szemek csukottnak tűnnek.

Nem ez a mellszobor az 1966-ban elhunyt svájci művész legdrágábban elkelt alkotása: 2010 februárjában több mint a kétszereséért cserélt gazdát egy Giacometti-szobor, három hónappal később pedig egy szintén a Grande tete mince sorozatba tartozó büszt kelt el hasonló összegért, 53 millió dollárért.

Az árverésen tetemes összegért cserélt tulajdonost Pablo Picasso egyik portréja, amelyet a művész 1935-ben készített múzsájáról és szerelméről, Marie-Thérese Walterről. A képet 39,9 millió dollárért (8,8 milliárd forintért) vásárolták meg, értékét korábban 20-30 millió dollár közöttire becsülték.

Picasso időskori festményei esetében rekordot jelentő 31 millió dollárért - az előzetesen becsült ár csaknem kétszereséért - kelt el a spanyol művész Mousquetaire á la Pipe című képe.

Claude Monet francia festő Glacons, effet blanc című alkotását 14,25 millió dollárért (3,1 milliárd forintért) adták el.

A Sothebyís impresszionista és modern műveinek árverései közül ez volt a második legnagyobb bevételt hozott aukció. A legsikeresebb árverést 2012 májusában tartották, amikor Edvard Munch A sikoly című képét 119,9 millió dollárért (26,6 milliárd forintért) adták el - ezzel ez lett a történelem legdrágábban elárverezett műalkotása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legókerékkel közlekedik az amputált teknős

Amputálni kellett a teknős lábát, állatorvosa legókerékből készített neki műlábat. Tovább olvasom