Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Több mint húszmillió forintért kelt el Fekete István Tüskevár című regényének eredeti kézirata

Antal Károly elmondta, hogy a szöveg az író javításaival, teljesen tökéletes állapotban és hiánytalanul került árverésre. A legmagasabb licitet egy magánember ajánlotta.
A kikiáltási ár többszöröséért, 21 és fél millió forintért kelt el Fekete István: Tüskevár című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium 33. árverésén pénteken Budapesten.

Fekete István 1957-ben kiadott legendás ifjúsági regényének kikiáltási ára kétmillió forint volt, az eredeti ár többszörösét egy magánember ajánlotta a liciten - tájékoztatta az MTI-t Antal Károly, az antikvárium vezetője.
    
Az aranyfestékkel, vászonkötéssel ellátott szöveget az író 1956. június 29-én kezdte írni. Ahogy az eredeti kézirat első oldalán olvasható, a regény Matula iskolája címmel jelent volna meg, de a címet az író áthúzta és a ma ismert címre írta át.
Az eredeti kézirat kikiáltási ára 2 millió forint. Az író eredetileg a Matula iskolája címet akarta adni a könyvnek. Fotó: Bánkúti Sándor
(A névrokon) Fekete István a kézirattal
 Fotó: Bánkúti Sándor

    
Az 1970-ben elhunyt író legnépszerűbb ifjúsági regényét, valamint annak folytatását a Téli bereket a Kis-Balatonnál írta.
    
Az eredeti kézirat 408 sűrűn teleírt A/4-es oldalt foglal magába. Antal Károly elmondta, hogy a szöveg az író javításaival, teljesen tökéletes állapotban és hiánytalanul került árverésre.
    
A kéziratot Fekete István is nagy becsben tartotta, valószínűleg ő maga, sajátkezűleg kötötte be - mondta.    
    
A Kis-Balaton élővilágát talán legérzékletesebben bemutató munkát az író hagyatékát gondozó férfi, Fekete István 94 éves unokaöccse adta be a Múzeum Antikvárium árverésére - mondta el Antal Károly.
 
Olvassa el, mit mondott az író hagyatékát gondozó, Fekete István a kézirattal kapcsolatban  ITT >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szeretet forradalma: mutatjuk az idei Szigetet 6 percben - videó

A szeretet forradalma: mutatjuk az idei Szigetet 6 percben - videó
Elkészült a Sziget Fesztivál aftermovie-ja a szeretet forradalma, azaz a Love Revolution jegyében. Tovább olvasom