Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Trockijról készült orosz tévés sorozat

Először készült sorozat az októberi forradalom legvitatottabb alakjáról.
Az októberi forradalom 100. évfordulóján új sorozat indul az orosz televízióban, amelynek hőse annak egyik legvitatottabb alakja, Lev Trockij.

Az orosz közszolgálati televízió egyes csatornája, a Pervij Kanal november elején kezdi el sugározni a cannes-i MIPCOM audiovizuális vásáron a héten bemutatott Trockij című nyolcrészes sorozatot.

"Oroszország történelmében első ízben készült sorozat Trockijról" - mondta el Konsztantyin Ernszt, a Pervij Kanal vezérigazgatója a MIPCOM-on potenciális vásárlókkal, közöttük a Netfix amerikai óriáscég képviselőivel találkozva.

"Leninnel ellentétben Trockij valóságos rock and roll hős: megszökik a börtönből, részt vesz a forradalomban, szerelmes lesz, száműzetésbe kényszerül és meggyilkolják" - tette hozzá Ernszt.

Lev Trockij, a kiváló szónok és a marxizmus teoretikusa Leninnel együtt az 1917-es októberi forradalom egyik elindítója volt. Ő alapította meg a Vörös Hadsereget, és jelentős szerepe volt a bolsevikok győzelmében az 1918-1921-es polgárháborúban.

Miután szembeszállt Sztálinnal, a diktátor kizáratta a kormányból és a kommunista pártból, majd kiutasította a Szovjetunióból is. Trockij 1937-ben Mexikóban telepedett le, ahol Sztálin egyik ügynöke 1940-ben meggyilkolta.

Ha valakit az 1930-as évek sztálini tisztogatásai idején azzal vádoltak meg, hogy "trockista", az felért a biztos halállal.

"Száz év múltán ez nem könnyű téma, de megpróbáltunk megtörtént eseményeken alapuló sorozatot készíteni" - mondta Alekszandr Cekalo producer.

Trockijt Konsztantyin Habenskij neves orosz filmszínész alakítja.

Cekalo hangoztatta: a Kreml-barát tudósításairól ismert Pervij Kanal nem cenzúrázta a sorozatot. Egyszersmind kitért a sorozat üzenetére: "Az embereket nem lehet arra kényszeríteni, hogy az utcára menjenek, és minden forradalom vérontást jelent".

Az üzenet egybecseng a népi mozgalmakat rossz szemmel néző Kreml hivatalos irányvonalával, amely visszafogottan készül az októberi szocialista forradalom 100. évfordulójáról való megemlékezésre, amely jelentősen befolyásolta az orosz történelmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették Ennio Morriconét Budapesten - fotók

Kitüntették Ennio Morriconét Budapesten - fotók
Az Oscar-díjas zeneszerző a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át koncertje előtt. Tovább olvasom