Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Új dinoszaurusz érkezett a bécsi Természettudományi Múzeumba

Egy plateoszaurusz eredeti csontváza kerül a bécsi Természettudományi Múzeumba.
A csontokat a svájci Frickben található Dinoszaurusz-múzeum adta kölcsön a bécsi múzeumnak. A csontváz feltárása és összeállítása körülbelül egy évig fog tartani, csak ezután láthatják majd a látogatók a plateoszauruszt teljes valójában.
 
Plateoszaurusz láb
Plateoszaurusz láb


A 210 millió éves csontokat a svájci Aargau kantonban találták, ahol Európa talán legnagyobb korai dinoszaurusz lelőhelyére bukkantak még a 70-es években. Az első csontok felbukkanása után hamar kiderült, hogy a Frick falu alatti mocsár rengeteg ép dinoszauruszcsontvázat rejt. Frick azóta világhírre tett szert dinoszaurusz-múzeumával, ami ezúttal a bécsi Természettudományos Múzeum kiállítását gazdagítja egy még feltáratlan csontvázával.

 
A plateoszaurusz feltárása
A plateoszaurusz feltárása

Mielőtt azonban a plateoszaurusz a múzeumi térbe kerülhetne, a Természettudományi Múzeum munkatársainak fel kell tárniuk és meg kell erősíteniük a csontokat. A precizitást és óvatosságot igénylő munkálatokban a bécsi Egyetem Paleontológiai Intézete is segítséget nyújt.
 
A plateoszaurusz feltárása (C) NHM Bécs/Alice Schumacher
A plateoszaurusz feltárása © NHM Bécs/Alice Schumacher


A plateoszaurusz teljes csontvázát várhatóan egy év múlva tárják majd a közönség elé.

A nagytermetű növényevő dinoszaurusz a Triász korból származik. Súlya elérte a négy tonnát, hossza pedig akár a tíz métert is. A plateoszauruszok kisebb csoportokban éltek a sztyeppés vidékeken, ahol a száraz és meleg klíma miatt a vizesebb, mocsarasabb területeket kerestek. Nehéz súlyuk miatt azonban gyakran belesüppedtek a mocsárba, ahonnan nem tudtak elmenekülni és tömegesen elpusztultak. A svájci lelőhely is egy ilyen mocsárnál található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett Ambrus Attila lánya

Megszületett Ambrus Attila lánya
Kedd este megérkezhetett a várva várt gólya a hajdan Viszkisként megismert Ambrus Attiláékhoz. Tovább olvasom