Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Újra találkozhattak egymással a két Korea szétszakított családjainak tagjai

A családtagok, akik az 1950-1953-as koreai háború óta, mintegy hatvan éve nem látták egymást.
Több mint három év után újra vannak családegyesítési találkozók Észak-Korea és Dél-Korea között: a családtagok, akik az 1950-1953-as koreai háború óta, mintegy hatvan éve nem látták egymást, pénteken a nyilvánosság kizárásával beszélgethettek rokonaikkal.


A nyolcvankét idős - átlagosan nyolcvannégy éves - dél-koreai csütörtökön találkozhatott először 180 észak-koreai hozzátartozójával az Észak-Korea keleti részén fekvő Kumgang-hegységben (Gyémánt-hegység) lévő üdülőhelyen. A családok közötti találkozó a múlt vasárnaptól jövő keddig tart. A mostani második találkozóra 88 észak-koreait várnak, akik 361 dél-koreai rokonukkal találkozhatnak az üdülőhelyen.

A 125 ezer dél-korai közül, akik 1988 óta kérik, hogy újra láthassák családtagjaikat, 57 ezren azóta elhunytak, és az életben maradottak közül sokan nem engedhetik meg maguknak az utazást.


A szétszakított családok tagjai a 2000-ben tartott, mérföldkőnek számító Korea-közi csúcsértekezlet óta jó tucatnyi találkozón vettek részt. Ezeken mintegy 17 ezer koreai találkozhatott régen látott gyermekével, testvérével, apjával, anyjával. A családegyesítés 2010-ben megszakadt, amikor Észak-Korea támadást intézett az általa vitatott tengeri határ mentén egy dél-koreai sziget ellen.

Szöul pénteken döntést hozott arról, hogy két civil szervezet tejport és tuberkulózis elleni gyógyszereket szállíthat Észak-Korea területére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz ismeretterjesztő film készítéséhez nyújt támogatást a médiatanács

Az ÁVH gazdasági bűncselekményeiről, Makovecz Imre építész életművéről, valamint magyar fizikusok a… Tovább olvasom