Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Vidám amerikai jog: tilos kutyának grimaszolni vagy katasztrófát okozni

Van olyan állam, ahol tilos grimaszolva nézni a kutyákra, máshol a katasztrófaokozást tiltja törvény, de akad olyan állam is, amely jogszabályban határozza meg, hány vibrátort birtokolhatnak lakosai.
Az Egyesült Államokban számos furcsa jogszabály van érvényben: van olyan állam, ahol tilos grimaszolva nézni a kutyákra, máshol a katasztrófaokozást tiltja törvény, de akad olyan állam is, amely jogszabályban határozza meg, hány vibrátort birtokolhatnak lakosai.

Az amerikai Iowa államban vakok is kaphatnak fegyverviselési engedélyt - erre a napokban hívta fel az amerikai és nemzetközi sajtó a figyelmet. Bár a középnyugati államban korábban is vásárolhattak fegyvert a látássérültek, egy 2011-es törvénymódosítás nyomán azt bárhova magukkal is vihetik. A törvény szerint ugyanis testi fogyatékosság miatt senkit sem szabad kizárni a fegyverviselésből. Arról, hogy eddig hány engedélyt adtak ki látássérülteknek, nincsenek adatok, ám például Polk megyében már legalább három olyan lakos kapott fegyverviselési engedélyt, aki látásproblémái miatt nem vezethet.

A megdöbbenést és komoly vitákat kiváltó szabályozás kapcsán a Daily Mirror című brit lap összegyűjtött néhány furcsa, életben lévő amerikai jogszabályt.

Oklahoma államban például törvény tiltja, hogy az emberek grimaszolva nézzenek a kutyákra. Még saját kutyájának sem vághat senki pofákat.
Utah államban törvénybe foglalták, hogy tilos katasztrófát okozni. A megfogalmazás szerint illegális cselekedetnek számít, ha valaki emberek sokaságának sérülést okoz vagy anyagi kárt, például robbantással, árvízzel, lavinával, radioaktív anyag elszabadításával.

Idahóban tilos a magáningatlanokról az utcára söpörni a szemetet, legyen szó akár csak porról.

Texasban nem szabad fejenként hatnál több vibrátort birtokolni. Aki áthágja a mennyiségi maximumot, azt a rendőrség őrizetbe veheti.

San Franciscóban törvénybe ütköző, ha valaki koszos alsóneművel törölgeti autóját. A jogszabály megfogalmazásából - mutat rá a bit lap - ugyanakkor az következik, hogy tiszta bugyival, gatyával szabad kocsit pucolni.

Nyugat-Virgina Nicholas nevű megyéjében törvény tiltja a lelkészeknek, hogy derűs történeteket, "urambocsá" vicceket mondjanak pulpitusukról istentiszteleten.

Az utóbbi esztendőkben sok országban szigorítottak a dohányzás szabályain, az Indiana állambeli South Bendben azonban szükségét érezték annak, hogy majmokra is kiterjesszék a korlátozásokat. Törvény mondja ki, hogy majom nem cigarettázhat. Ugyanakkor szivarozhatnak, de csakis kültéren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állva tapsolták meg McConaugheyt a torontói filmfesztiválon

A színész HIV-fertőzött texasi férfit játszott a nyolcvanas években játszódó produkcióban. Tovább olvasom