Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Virtuálisan bejárhatóvá tették Hieronymus Bosch híres festményét

Virtuálisan bebarangolhatóvá vált a Gyönyörök kertje: 3D-s, virtuálisvalóság-filmet készített egy bristoli cég Hieronymus Bosch (1450-1516) holland festő több mint 500 éve készült világhírű festményéből.
A hat hónapnyi munkával készült filmben a néző egy hatalmas repülő hal hátán járhatja be a triptichon három részét, a Paradicsomot, a Gyönyörök kertjét és a Poklot - írja a BBC News. A filmet a festő halálának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévre alkották. 

A John Durrant vezette Burrell Durrant Hifle (BDH) nevű vállalat számítógépes technológiával "vágta ki" a nagyméretű szárnyas oltárképen szereplő fákat, virágokat, fantasztikus állatokat, a szenvedő emberalakokat, majd animálták őket, háromdimenziós látványt adva a nézőnek, aki a virtuálisvalóság-élménnyel úgy érezheti, belekerült a festménybe. 

Bosch eredeti, fára festett olajképe a madridi Prado Múzeumban található, sérülékenysége miatt azonban nem szállíthatták el a festő szülővárosában, a ís-Hertogenbosch-i Észak-brabanti (Noordbrabants) Múzeumban rendezett kiállításra, az emlékév fő rendezvényére. 

Lian Duif, a Bosch500 elnevezésű fesztivál igazgatója szerint a film autentikus élményt nyújt a rajongóknak. 

A Gyönyörök kertjét bemutató különleges filmet a Google Cardboard virtuálisvalóság-szemüvegéhez, okostelefonra készítették, de tableten is megnézhető. 

A triptichon - a középkor kedvelt oltárképalakzata - tölgyfatáblára készült, az eredeti kereteket forgópántok rögzítik egymáshoz. A 11,8 méterszer 6,4 méteres alkotást három tábla alkotja: a középső tábla a földi gyönyörök kertje, a bal oldali tábla a paradicsom, a jobb oldali a pokol ábrázolása. Bosch 1500 táján fejezte be a képet. 

Ha a szárnyakat becsukják, a külső oldaluk alkotta kép Istent mutatja a világ teremtésekor: a buborékba zárt Föld fekete-fehér és lapos. Kinyitva sokkolóan hat a szemlélőre a színek gazdagsága. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklistől kuncsorgott vizet a szomjas koala

Biciklistől kuncsorgott vizet a szomjas koala
Nem mindennapi látvány még Ausztráliában sem egy vizet lejmoló koala. Tovább olvasom