Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vissy Károly lett az év médiameteorológusa

Az időjárás-jelentés csak akkor lehet igazán hiteles, ha az előadója érti, amit mond. Jobb tehát, ha szakemberek ismertetik a prognózist, mintsem dekoratív, de laikus hölgyek vagy urak – állítja Vissy Károly.
Az Európai Meteorológiai Társaság szeptember 30-án harmadszor adja át az ˝Év médiameteorológusa˝ díjat. A spanyol állami televízió és a BBC főmeteorológusa után Vissy Károly veheti át a kitüntetést a franciaországi Toulouse-ban. Ezzel a szakszerű és közérthető időjárási tájékoztatásban, valamint a meteorológia népszerűsítésében kifejtett több évtizedes tevékenységét ismeri el a szervezet. A Magyar Televízió főmeteorológusának ez a második nagy elismerése: Kanadában, a Televíziós Időjárás-jelentések IX. Nemzetközi Fesztiválján 1999-ben övé lett a szakmai fődíj.

˝Csaknem négy évtizede vagyok a képernyőn. A tévében ’67 óta láthatók térképes prognózisok, de az általunk megírt szöveget akkor még a belpolitikai bemondó adta elő. Meteorológus személyesen ’72-ben jelent meg először, kéthetenként egyszer a szabad szombatok előtt a Tíz perc meteorológia című adásban – egy műsorvezetővel kettesben. Néhány évvel később ebből Öt perc meteorológia lett hetente, és akkor már ránk bízták a műsort˝ – idézi fel a kezdeteket lapunknak Vissy Károly, aki őszintén meglepődött, amikor megtudta, hogy idén ő kapja a hatalmas elismerést.

Vissy Károlyról kevesen tudják, hogy a hetvenes évek elején hatodik magyarként eljutott az Antarktiszra.
Vissy Károlyról kevesen tudják, hogy a hetvenes évek elején hatodik
magyarként eljutott az Antarktiszra.

A szakember folyamatosan jelen van az otthonokban, és mint mondja, egyre biztosabb előrejelzéseket ad. ˝Ez leginkább a számítástechnika fejlődésének köszönhető. Az elmúlt évtizedekben a meteorológia a kőkorszakból elért a modern informatika korába" – magyarázza Vissy Károly, aki néhány nagy tévedésen azért túl van. ˝Úgy negyven évvel ezelőtt történhetett. A rádióban elmondtam, hogy reggelig nem várható csapadék. Hazamentem, lefeküdtem, és éjjel arra ébredtem, hogy – miután a harmadikon lakom – dörömböl a zápor a fejem felett a lapos tetőn. Utána már nem nagyon aludtam, azon gondolkodtam, mit nem vettem figyelembe a prognózis elkészítésekor.˝

Vissy Károly – aki a keresztségben a Vissy Károly György nevet kapta, és ismerősei, rokonai egyszerűen csak Gyurinak szólítják – nem örül a dekoratív, de nem hozzáértő időjárás-jelentő hölgyeknek és uraknak. ˝Az időjárás-jelentés tudományosan megalapozott, közérdekű szolgáltatás, és csak akkor hiteles, ha az illető érti is azt, amiről beszél – vagy nagyon-nagyon jó színész. Jobb tehát, ha szakemberek ismertetik a prognózist. A világ televízióiban a kilencvenes években volt egy hullám, amikor meteorológusok helyett laikusok, elsősorban hölgyek lettek az időjárás-jelentők. Ma a nagyok – például a CNN, a BBC vagy a ZDF – mind visszatértek a diplomás meteorológusokhoz˝ – ismerteti meggyőződését Vissy Károly.

Olvasóink írták

 • 2. rambla 2009. szeptember 29. 20:36
  „Médiameteorológus?????
  Már ez a kifejezés sem kicsinység!
  Én nem lennék rá büszke! Ettől még Vissy úr jó meteorológus!
  Válasszuk meg az év médiatraktoristáját esetleg az év médiatűzoltóját stb!?
  :-)”
 • 1. Yucca 2009. szeptember 29. 17:41
  „Gratulálok neki! Nagyon csípem az öregurat, -- ő az egyetlen, akinek maradéktalanul hiszek időjárás ügyben! Remélem sokáig látjuk még a képernyőn!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre nősült négyszeresen egy dél-afrikai férfi

Milton Mbhele egyszerre négy menyasszonnyal jelent meg a dél-afrikai Ladysmith közelében tartott… Tovább olvasom