Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

˝Zsidóölő˝ nevének megváltoztatásáról döntött egy kis spanyol falu

A szavazásra jogosult 56 lakosa közül 29-en szavaztak a névváltoztatás mellett, 19-en ellene.
Megváltoztatja négy évszázada viselt nevét egy Madridtól 260 kilométerre északra fekvő spanyol falu, Castrillo Matajudios, amelynek szavazásra jogosult 56 lakosa az európai parlamenti választásokkal egy napon szervezett voksoláson döntött arról, hogy megválik "zsidóölő" nevétől.

Lorenzo Rodriguez polgármester szerint a faluban 29-en szavaztak a névváltoztatás mellett, 19-en ellene.

Történelmi dokumentumok szerint a település eredeti neve Castrillo Motajudios, vagyis a zsidók dombja volt. A Motajudios 1627-ben változott Matajudiosra (jelentése: ölj zsidókat!), bő egy évszázaddal az 1492-ben kiadott Alhambra-ediktum után, amely elrendelte, hogy a zsidók térjenek át a katolikus hitre, vagy hagyják el az országot. Azok közül, akik maradtak, sokan az inkvizíció kezére kerültek és máglyán égtek el.


Noha kutatók szerint Castrillo Matajudios környékén valóban öltek meg zsidókat, a falu katolikus hitre áttért zsidó lakói voltak azok, akik ezt a nevet adták a településnek. Lorenzo Rodriguez szerint a vallásuktól való elfordulást akarták így megerősíteni, hogy meggyőzzék a spanyol koronát hűségükről. Mások viszont úgy vélik, egyszerű betűhibáról van szó, amely aztán fennmaradt.

Castrillo Matajudios több turistát szeretne vonzani, a falu pedig úgy gondolta, a település zsidó múltjának hangsúlyozása segíthet ebben. Néhányukat zavarta is a furcsa név. Ma már egy zsidó sem él a faluban, Rodriguez szerint azonban sok lakosnak zsidó gyökerei vannak és a település címerében a Dávid-csillag is szerepel.

A spanyol kormány idén bocsánatot kért a zsidóktól és állampolgárságot ajánlott azok leszármazottainak, akik évszázadokkal ezelőtt kénytelenek voltak elhagyni az ibériai országot.

A legtöbb szavazó, aki a névváltoztatásra voksolt, a Castrillo Motajudios nevet szeretné viszontlátni, végső döntés azonban csak júniusban várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptomnak nem tetszett, lebontják a kínai szfinxet

Hírek szerint a 20 méter magas és több mint 60 méter hosszú, oroszlántestű, emberfejű lényt ábrázoló… Tovább olvasom