Bulvár, celeb

2009.07.15. 21:15

10 éves a Zanzibár - Kommandósok törtek a gitárosra

Az énekessel, Terecskei Ritával és Sidlovics Gábor József gitárossal beszélgettünk emlékezetes sztorikról, zenéről, barátságról.

Farkas Judit

Tízéves születésnapját ünnepelte a Zanzibár zenekar változatlan felállással - a jubileumi koncert-DVD mellett könyv is született az együttes közös éveiről. Az énekessel, Terecskei Ritával és Sidlovics Gábor József gitárossal (Sidi) beszélgettünk emlékezetes sztorikról, zenéről, barátságról, a technika előnyeiről-hátrányairól, és a nyári programokról.

- Tízévesek vagytok, ennek örömére díszdobozos jubileumi kiadvánnyal jelentkeztetek. Mit rejt a doboz?
Sidi: - A gerincét a tavaly december 27-i jubileumi ceglédi nagykoncertünk adja, amelyet rögzítettük hang- és képanyagban, a legmodernebb technikával. Olyan hosszúra sikerült, hogy dupla DVD-re fért csak rá a "megcsonkított", közel százperces verzió. Íródott egy könyv a zenekar tíz évéről, Az igazi nevünk címmel. Ezt is tartalmazza a doboz, valamint mind a tizenhét klipünk felvételét.

- Hogyan készült el a könyv?
Sidi: - Két ceglédi jó barátunk írta meg, akik a kezdetektől ismernek minket. Annál hitelesebb nincs, mint hogy két olyan ember írjon rólunk, akiknél ott ettünk, ittunk, aludtuk. Az interjú rész pedig azért lett különösen érdekes, mert mindenki egyedül adta, rászánva egy-két napot. Az újdonság erejével hatott végigolvasni, mindannyian annyira megnyíltunk, mint még soha. Pozitív és negatív irányban egyaránt. Szeged egyébként bekerült az együttes történelmébe, itt adtuk az első koncertünket, hatfős közönség előtt. Sikerült korabeli fotókat is szereznünk.

A Zanzibárból Rita és Sidi (jobb szélen) válaszolt kérdéseinkre. Fotó: Segesvári Csaba

A Zanzibárból Rita és Sidi (jobb szélen) válaszolt kérdéseinkre.
Fotó: Segesvári Csaba

- Felidéznétek egy-két emlékezetes történetet?
Rita: - Volt alkalmunk Joe Cocker előtt játszani a budapesti Kapcsolat koncerten, amelyen Danii Minogue is fellépett. Elromlott a fülesmonitorja, ugyanolyannal dolgozott, mint én. Jó párszor kölcsönadtunk cuccokat, mindig minden elromlott - nem feltétlenül a kölcsönkérő miatt. Egy idő után megbeszéltük: nem kérünk, és mi sem adunk kölcsön. A technikusainktól próbálták elkérni a monitoromat. Ők erre, mint a jó katonák: azt az utasítást kaptuk, hogy nem lehet! Minket nem kérdeztek meg, pedig az ember olykor tehet kivételt... Nem tudjuk, honnan szereztek végül. Utólag már nevetünk rajta: mi vagyunk a szemét Zanzibár zenekar, aki nem adja oda Danii Minogue-nak a fülesmonitort... Biztos megvan a véleménye rólunk.
Sidi: - Tévedésből kommandósok törtek be a közös albérletbe éjszaka a Blaha Lujza téren. Úgy tudták, ott van két körözött bűnöző. Klasszikus krimijelenet volt, kisgatyában feküdtünk a földön, álmosan, értetlenül: mi van?

- Változatlanul az eredeti felállásban játszotok, és a fenti történetekből ítélve jó néhány kalandos élményetek volt együtt. Hogy tudtátok megőrizni a barátságot?
Rita: - Rengeteget voltunk összezárva, zenekari busz, koncertek, próbák... Együtt költöztünk fel Ceglédről Pestre, évekig együtt jártunk albérletről albérletre. Ez egy idő után a jó viszony érdekében megszűnt, de megtanultuk egymást kezelni, elviselni. Persze voltak kemény időszakok, Gabi és Sidi, a két fő dalszövegíró két hónapig nem volt köszönő viszonyban. Viszont mindig leültünk, megbeszéltük, kivel mi a probléma. Akkor fajul el egy konfliktus, ha nincs kibeszélve.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/t/9/J/a/thumb_t9JaVAPutKXKM4FjN0ec0A/3.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DKKs1sb7a_IeK-Omo4wKbOh5Q6umYAl02duEDo7X4-OuT9UArXH11eK_TsM-B5Ne9MvuL6cEVbmRqAYjeh1ajyEXKjiXWk-f6XLTcHwp6fshiH71jAffPSHYQrbMwciK_INYbcbo_MEjrAewcPDlg2JkOOTeF-zt6sjrG6LWKMHyNe6l0nuJ-9BCDJHLFeEkv_86LOJd9PLG4SjVPv7NEPRgfN6XeArWb&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3Dt9JaVAPutKXKM4FjN0ec0A&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3Dt9JaVAPutKXKM4FjN0ec0A&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "400", "337", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "400");

so.addParam("height", "337");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("t9JaVAPutKXKM4FjN0ec0A");

// ]]>

Zanzibár: Las Vegas
- A tíz év alatt milyen irányban változott a zenétek?
Rita: - Letisztultabb lett. Eleinte, amikor beültünk a stúdióba, elbűvölt a sok lehetőség: élveztük, hogy ha ezt a gombot nyomjuk meg, így szólal meg a hang, ha amazt, akkor meg úgy... Később egyre inkább arra törekedtünk, hogy úgy szóljanak a dalok, mint a koncerteken.
Rájöttünk, hogy a kevesebb több.

- Tavaly - a magyar zenei piacon először - pendrive-on is kiadtátok Őrangyal című lemezeteket. Milyen a viszonyotok a technikához, mennyire használjátok ki az internetet?
Rita: - Jó dolognak tartom a netet, de nem az a típus vagyok, aki naponta ötször ránéz a postafiókjára, kapott-e valamit. Engem könnyebb telefonon elérni. Sidi és Miki inkább internet előtt ülő emberek.

- És mi a véleményetek az illegális letöltésről?
Sidi: - Kodály mondta, hogy a zene mindenkié, ami persze jogos. Ráadásul felnőtt egy olyan generáció, amelyet hibáztatni sem lehet. Számukra a világ legtermészetesebb dolga, hogy ha jó egy szám, rákeresek, letöltöm a lejátszómra. De tény, hogy közeledik az idő, amikor nem lesz mit letölteni. Az emberek megveszik a CD-t, DVD-t, sokan azt hiszik, a zenekar betolja a farzsebébe a milliókat, majd elmegy Hawaiira nyaralni. Holott a kiadó visszaforgatja a zenekarba, ebből készítünk lemezt, videoklipet. A stúdiók óradíjai nem csökkennek a letöltéssel arányosan, sőt inkább felfelé mennek. A koncerteken is fizetni kell a stábot, technikát, fényt, hangot, és hó végén Terecskei Ritának is ugyanúgy be kell fizetnie a gázszámlát, mint bárki másnak. Ha nincs visszaforgatott pénz, nem készül új lemez.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/E/b/s/u/thumb_EbsuuYUfqQMT9TtEpVrjsA/2.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3Df0VenzFt_ZUylxuDcIqqNt8ELy-sLDQmzGxPteqOyst-Owqdc8s_oCJFJunVlyEKukCsJQvvI-ovFDqRk9VcrVt6EiDhczo4mJ3D6ljIf0Ut678wxZdvSzF_bTGb9JzoKpDAHnpkxIXQ1S0YG2MAkYzYIEYO4OTRd46186kTYNkU-YGhxe4k1o8ucfpnkUKlLQEiJADyXUHC1tY-J-qIZrr-K0dgvCmK&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3DEbsuuYUfqQMT9TtEpVrjsA&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3DEbsuuYUfqQMT9TtEpVrjsA&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "400", "337", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "400");

so.addParam("height", "337");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("EbsuuYUfqQMT9TtEpVrjsA");

// ]]>

Zanzibár: Jönnek újak
- Fesztiválok a nyáron?
Sidi: - A Szigeten kétszer is játszunk, először a nulladik napon. Emellett magyarlakta területeket járunk be Szerbiában, Szlovéniában, Erdélyben, Szlovákiában. Tervezünk egy turnét is, ami nem nagyvárosokat, hanem kicsiket, vagy akár falvakat céloz meg, ahol nemigen rendeznek koncerteket.

- Közös zenekari nyaralás?
Rita: - Nem tudunk előre tervezni, mert bármi bejöhet. Nálunk ez úgy működik: ha jövő héten nincs semmi, menjünk valahová! "Elugrottunk" már spontán Riminibe is egy koncert után. Bevásároltunk, elindultunk, nyaraltunk pár napot, és éppen visszaértünk a fellépésünkre a tokaji Hegyalja fesztiválon. Idén Orfűn voltunk együtt, én szeretnék Horvátországba is elmenni. Meglátjuk, velem tartanak-e a többiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!