Bulvár, celeb

2017.08.21. 17:38

6,6 millióért kelhet el egy eredeti Beatles-kotta

Húszezer fontért (6,6 millió forintért) kelhet el a Beatles zenekar Eleanor Rigby című számának eredeti, kézzel írt kottája egy szeptemberi aukción, amelyen a dallal halhatatlanná tett nő sírjának létezését igazoló dokumentumok is a tételek között szerepelnek.

Mindkét tétel fantasztikus, egyedülálló és óriási történelmi jelentőséggel bír, az pedig, hogy épp egyszerre bukkannak fel egy aukción, valóságos csodának számít

- mondta Paul Fairweather, a szeptember 11-ére meghirdetett warringtoni aukciót bonyolító Omega Auctions munkatársa, hozzátéve, hogy feltehetőleg ádáz licitharc fog kibontakozni a tárgyakért.


A ceruzával írt kottát, amelynek leütési árát 20 ezer fontra becsülik, a Beatles néhai producere, George Martin vetette papírra és az övé mellett Paul McCartney aláírása is szerepel rajta. A dokumentumon lévő jegyeztek azt részletezik, hogy a dalt a londoni Abbey Road-i stúdióban kell rögzíteni, valamint, hogy négy hegedű, két mélyhegedű és két cselló kell az előadásához.


Az 1966-ban megjelent számmal kapcsolatban [namelink name="Paul McCartney"] azt mondta, hogy az 1965-ös Help! című film szereplője, Eleanor Bron, valamint egy Rigby nevű borkereskedés ihlette a dal címét.

Az Eleanor Rigby 1966. augusztus 5-én jelent meg egy lemezen a Yellow Submarine-nel. Forrás: Wikipedia

Az Eleanor Rigby 1966. augusztus 5-én jelent meg egy lemezen a Yellow Submarine-nel. Forrás: Wikipedia

Az 1980-as években aztán kiderült, hogy van egy sírkő a Liverpoolhoz közeli Woolton egyik templomkertjében, melyen az Eleanor Rigby név szerepel. McCartney és [namelink name="John Lennon"] ebben a kertben találkozott először 1957-ben. A két Beatle később elárulta, hogy gyakran vágták le az utat a templomhoz tartozó földeken keresztül.


A sírfelirat szerint Eleanor Rigby 1939-ben halt meg 44 évesen. McCartney azonban a mai napig kitart az általa elmondott történet mellett és 2008-ban is azt nyilatkozta, hogy

 

Eleanor Rigby teljes egészében kitalált figura, aki az ő agyában született meg [...] Ha valaki pénzt akar költeni egy dokumentum megvásárlására, hogy bizonyítsa egy kitalált karakter létezését, akkor tegyen úgy.

A sírhelyhez tartozó dokumentumokat egy tételként kínálják eladásra egy 1899-es miniatűr bibliával, amelyben az Elenor Rigby név szerepel. A tétel leütési árát ötezer fontra becsülik.

Címkék#beatles

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!