Bulvár, celeb

2009.03.13. 07:45

Csepregi Éva: Felkavart a múlt

Erdős Péterről, a sokak által gyűlölt popcézárról rendszeresen írtak jelentéseket a Kádár-korszak ügynökei, így Vikidál Gyula rockzenész is – derült ki a Neoton Família énekesének önéletrajzi könyvéből. Csepregi Éva a Kádár-korszak popvilágáról és magánéletéről vall. Interjú.

Kunstár Csaba

- Napraforgó címmel jelent meg önéletrajza. Mi volt a célja ezzel a könyvvel: nosztalgiázni, kitálalni?
- Már régóta szerettem volna megírni, pontosabban elmagyarázni a múlt bizonyos részleteit, hogyan is történtek, vagy inkább hogyan is éltem át ezeket. Időről-időre előkerültek a lányokkal kapcsolatos kérdések és Erdős Péterrel való kapcsolatom.

- Kezdjük a lányokkal. A három Éva - Fábián Éva, Pál Éva és Csepregi Éva – együtt kezdett, de csak ön maradt a Neoton Famíliában. Az a vád, hogy kitúrta őket. Ez igaz?
- Nem. A könyvemben pont ezt magyarázom el. Nem én voltam, aki a lányokat kitúrtam a zenekarból, hanem így hozta az élet. Az együttesben lévő fiúk soha nem adtak nekem olyan pozíciót, hogy teljhatalmúlag eldönthessek bármit is.

Csepregi Éva a Kádár-korszak popvilágáról és magánéletéről vall.

Csepregi Éva a Kádár-korszak popvilágáról és magánéletéről vall.
- Sokan támadták a Hungaroton Lemezkiadó menedzserével, a popcézár Erdős Péterrel való kapcsolata miatt is.
- Ez így volt. Péternek nemcsak velem, hanem a Neotonnal is összefonódott a sorsa. Kikértem az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából Erdős Péterről írt jelentéseket. Megdöbbentem, hogy Péter kemény megfigyelés alatt állt, főleg a 60-as és a 70-es években. A Rákosi-korszakban három évet ült, majd '56-miatt is elővették. Több jelentést írt egy bizonyos „Dalos" és egy „Dejkó" fedőnevű ügynök.

- Vikidál Gyulát azonosították be, mint „Dalos" fedőnevű ügynököt. Megbeszélték ezt Vikidállal?
- Nem tudtam, hogy Vikidál volt az a bizonyos „Dalos" ügynök.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/o/5/A/b/thumb_o5Abv123q-rkzoOgUvBuTg/3.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DLiBmg5o8Ymc-kf7k2T7tuH1aJ6DwtBOh62bRvtFKoWVolcpV1FAWsTDR2FRIIsATvAKVGWta6Agen40WXNwyyeM43xpq62jEDvZXpOKSIluseLVOST6qTEw_qkw6hhlBAGr1PFQTTqiDl2-t4hcC0NFO271VQDMoReZ9uwPMLDspC15jWW5i-1jQSERkj3yxCAtG9WTH-IXkpRoAT1TIpIapluHJbAgU&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3Do5Abv123q-rkzoOgUvBuTg&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3Do5Abv123q-rkzoOgUvBuTg&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("o5Abv123q-rkzoOgUvBuTg");

// ]]>

Neoton Família - 220 felett
- Pedig néhány éve ettől volt hangos a sajtó. Felkavarta, amikor Erdős Péter aktáit lapozgatta?
- Igen, felkavart a múlt. Péternek megvolt a maga élete. Olyan volt a természete, hogy mindig mindenkivel harcolt. Sajnos, ez legtöbbször rajtunk, a Neoton Famílián csapódott le.

- Emlékszik egy szegedi punk zenekarra, a CPg-re, amelyik egy számot is szentelt Erdősnek?
- Hogyne! Péter nem dühöngött, ha őt támadták, inkább utánament a dolgoknak. Találkozott ezzel a zenekarral, sőt még az együttes rajongóival is.

Csepregi Éva: Megdöbbentem, hogy Erdős Péter kemény megfigyelés alatt állt, főleg a 60-as és a 70-es években...

Csepregi Éva: Megdöbbentem, hogy Erdős Péter kemény
megfigyelés alatt állt, főleg a 60-as és a 70-es években...

- Apropó, rajongók. Ön közel engedte a közönséget, vagy szeretett távolságot tartani?
- Mindig közvetlen voltam, nem szívesen zárkóztam el senkitől. Volt, aki a szememre is vetette ezt, de nem tudtam megváltozni.

- A fiatalok az ABBA-t újra felfedezték. Mi a helyzet a Neoton Famíliával?
- Minket nem kellett újra felfedezni, hiszen folyamatosan a közönség előtt voltunk. A retro divat nagyon kedvezett nekünk. Házibulikban és karaoke-partykon rendszeresen előkerülnek a Neoton-slágerek. Erre büszke vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!