Bulvár, celeb

2019.06.05. 19:32

Dokumentumfilm készült a magyar nóta belga mesteréről

A Tcha Limbergerről forgatott dokumentumfilmet vasárnap mutatja be a Duna World csatorna.

MTI

Tcha Limbergerről, a magyar nóta belga mesteréről készült dokumentumfilm, amelyet vasárnap mutat be a Duna World csatorna.


A vak belga zenei géniuszról, a klasszikus cigányzene nagymesteréről Miklós Ádám készített dokumentumfilmet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával.


Mint a rendező, operatőr az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában felidézte, Tcha Limberger már ismert zenész volt, amikor beleszeretett a magyar nótába. Az egész életét megváltoztatta, Magyarországra költözött, mesterévé vált a műfajnak, a régi kávéházi cigányzenének, amelyet manapság már nem nagyon játszanak.

 


Tcha Limberger nem modernizálni akar, hanem a hagyományt megőrizni. Azért is jött Magyarországra, hogy megtanulja a nyelvet. Az improvizáció alapja, hogy a zenészek folyamatosan figyelik egymást, Tcha azonban teljesen a hangokra van utalva, a fülére támaszkodik. Egy koncerten nemcsak zenél, hanem elmeséli a külföldi közönségnek, hogy miről szólnak a szövegek, mikor játszották, mit jelent és zeneileg mennyire különleges - mondta Miklós Ádám.


Ez egy kihalóban lévő műfaj - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve: remélik, hogy a film megmutatja a nézőknek ezt az értéket, és Tcha Limberger látásmódján keresztül bemutatja, hogy miért fontos megőrizni. "Lehet, hogy pont erre volt ennek a műfajnak szüksége, hogy Tcha kicsit érdekesebbé tegye az emberek számára" - jegyezte meg Miklós Ádám.


"Be akarom bizonyítani a magyaroknak, hogy nincs igazuk, amikor azt mondják, hogy ugyan, a nóta már nem kell. De. Azt kell játszani, ami a tied" - idézték a műsorban a zenész szavait.

Címkék#mtva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!