Bulvár, celeb

2009.09.19. 13:51

Koncertkörúton Japánban a Kaláka

Kilenc fellépésből álló japán koncertkörúton vesz részt szeptemberben a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Kaláka együttes, kapcsolódva a szigetország több városában zajló Magyar Kulturális Fókusz elnevezésű rendezvénysorozathoz - mondta Gryllus Vilmos.

MTI

Mint az együttes alapító tagja elárulta, a Kaláka régi kapcsolatokkal rendelkezik Japánban; a mostani immár a hetedik alkalom, mikor a távol-keleti országban zenélnek.

Gryllus Vilmos felidézte: az együttes korábban sokat járt az északi Jamagata megyébe muzsikálni a körzetbeli gyerekeknek, miután megnyertek egy erre vonatkozó komoly pályázatot. "Nagyon jó zenepedagógusok vannak ott, akik bizonyos mértékben a Kodály-módszer +termékei+, akárcsak a Kaláka együttes. Ők úgy ítélték meg, jó hatással lesz a japán ifjúságra, amit csinálunk. Rengeteg fellépésünk volt, egyik iskolából mentünk a másikba, és három évig tartott, míg végigjártuk ezt a kört" - emlékezett a muzsikus.

A Kaláka idei nagyszabású turnéjának első állomására a tokiói Royal Park Hotelben került sor szeptember 16-án, a Magyar Kulturális Fókusz nyitóestjén, az együttes ezután visszatér Jamagata megyébe egy pénteki curuokai fellépés erejéig, hogy azután váltakozva Tokióban és vidéken zenéljen. Utoljára a fővárosi Suntory Hallban adnak koncertet, ahol szintén játszottak már néhány évvel korábban - számolt be Gryllus Vilmos.

A Kaláka nem készült külön repertoárral a körútra, így, akárcsak Magyarországon, többnyire megzenésített verseket, népzenei feldolgozásokat énekelnek Japánban is. "Az a meggyőződésünk alakult ki, hogy akkor járunk el a leghelyesebben, ha ezeket pontosan ugyanúgy adjuk elő másutt is, mint otthon. A dal és a szöveg egysége, amit mi felvállaltunk már 40 évvel ezelőtt, az úgy a leghitelesebb és a leghatásosabb, ahogy mi magyarul énekeljük" - fogalmazott.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az együttes ne tenne gesztusokat: "koncertjeinken egy-két dalt, például a Nandu című, játékos számot japánul énekeljük el, hogy érezzék, milyen örömmel jövünk ide. Van most már egy elég komoly repertoárunk különböző japán dalokból, amelyek közül egyet-egyet mindig beteszünk" - árulta el a muzsikus.

Mint hozzátette, noha ezt a repertoárt hazai fellépései során nem hallani a Kalákától, külföldi körútjaik után mindig tartanak "egy kis beszámolót" a Marczibányi téri szabadidőközpontban, ahol rendszerint eljátszanak néhány, csak a turnén előadott számot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!