Bulvár, celeb

2008.05.02. 12:58

Martin Luther King ügyvédje a magyar cigánykérdésről

Szeged - A tengerentúlon a feketék mellett fehérek is részt vettek az amerikai polgárjogi mozgalomban. Magyarországon a cigányság körében nem találni túl sok kezdeményezést – nyilatkozta lapunknak Jack Greenberg amerikai jogászprofesszor.

Kunstár Csaba

- Miért foglakozik a magyarországi, illetve Kelet-európai romák helyzetével?
- Az Egyesült Államokban ügyvéd voltam és olyan perekben vállaltam szerepet, mint a Brown-ügy, amely 1954-ben az első szegregációs per volt. Ezek a perek a hatvanas években alapot teremtettek a polgárjogi mozgalom kibontakozásához, és utat adtak olyan embereknek, mint Martin Luther King, akinek szintén az ügyvédje voltam. A magyarországi roma kérdéssel először 2002-ben találkoztam, amikor meghívtak egy budapesti konferenciára. Azóta néhányszor már jártam az országukban, hogy többet is megtudjak a témáról. Keresem a párhuzamokat a cigányság és az amerikai feketék helyzete között.

- Lát valami hasonlóságot a magyarországi cigányok és a tengerentúli feketék között?
- Igen, sok mindenben hasonló a helyzetük. A cigányok Magyarországon szegregáltak, a diszkrimináció áldozatai. Stigmatizáltak, a legalacsonyabb osztályba tartoznak, valamint a bírósági és az oktatási rendszerben is nagyon hasonló a helyzetük a feketékhez.

Martin Luther King egykori ügyvédje a romák helyzetéről beszélt Szegeden. Fotó: Miskolczi Róbert

Martin Luther King egykori ügyvédje a romák helyzetéről beszélt Szegeden.
Fotó: Miskolczi Róbert

- A mostani Amerikáról beszél vagy az ötvenes évekéről?
- A mostaniról. Sajnos, a szegregáció a tengerentúlon is folytatódik, annak ellenére, hogy 2000 óta ezt törvény tiltja.

- De térjünk vissza Magyarországra. Meglátogatott két szegedi általános iskolát. Mi a tapasztalata?
- Nem ítélhetek az alapján, hogy besétáltam két osztályterembe. Ismerem azonban az iskolát befejező cigánygyerekek számát, tudom, hogy milyen arányban mennek felsőoktatási intézményekbe. Alig 1-2 százalékuk. Az Egyesült Államokban a feketék esetében ez 10 százalékos.

- Az amerikai feketék a mai napig nagyon elszántak és aktívak az emberjogi harcban. Hogy látja a cigányság aktivitását?
- Fogós kérdés. A tengerentúlon a feketék mellett rengeteg fehér ember is részt vett az amerikai polgárjogi mozgalomban. Magyarországon nem találni túl sok kezdeményezést a cigányság körében. Az Egyesült Államokban voltak és vannak is fekete gyülekezetek, amelyek ugyan szegregáltak, mégis motorjai lehettek a polgárjogi kezdeményezéseknek. Fekete egyetemek működnek, amelyek másodvonalbelinek számítanak, de szolgálni tudják ezeket a célokat. Ugyanakkor úgy hallottam, hogy például az integráció Szegeden a cigányok részvételével zajlott le, míg az Egyesült Államokban ülőtüntetések, felvonulások és egyéb események kísérték a hasonló kezdeményezéseket.

Archív fotó: www.usinfo.state.gov A képen balról a második, J.G.

Brown-per 1954-ben. A képen balról a második Jack Greenberg.
Archív fotó: www.usinfo.state.gov

- Ha már a romák oktatásba való integrálását említette, összehasonlította a Közép-, illetve Kelet-európai országokat?
- A cigány tanulók addig nem lesznek versenyképesek, amíg nem kapcsolódtak be megfelelően az iskolarendszerbe. A magyar oktatási helyzetről csak általános benyomással rendelkezem. Szerintem egy jó rendszer. Csehország és Szlovákia helyzete sokkal rosszabb. A csehek például semmit nem tettek ennek érdekében. Magyarország, Románia és Bulgária legalább próbálkozik.

- Milyen ügyekben dolgozott együtt Martin Luther Kinggel, és milyen embernek ismerte őt meg?
- Több ügyben is ügyvédje voltam. Biztosan hallottak a nagy felvonulásokról és a tüntetésekről. Én a tárgyalóteremben értem el, hogy ezek megtörténhessenek. A közszereplő Martin Luther King ugyanaz volt, mint a magánember, aki nagyon hitt céljai elérésében. Sajnos, nem volt elég óvatos és nem számolt a személyes következményekkel – ezek végül hozzájárultak ahhoz, hogy meggyilkolták őt.

Jack Greenberg: A cigányok Magyarországon szegregáltak, a diszkrimináció áldozatai. Fotó: Miskolczi Róbert

Jack Greenberg: A cigányok Magyarországon szegregáltak, a diszkrimináció áldozatai. Fotó: Miskolczi Róbert
- Az idei amerikai választások nagy meglepetése Barack Obama. Mi a véleménye róla?
- Obama a Columbia egyetemre járt, ahol én is tanítok. Azonban se hallgatóként nem ismertem őt, se politikusként. Tehetségesnek tartom. A republikánusok, szeptember 11.-ét kijátszva McCain-nel egy erős parancsnok benyomását akarják kelteni. Ő kijátssza, hogy a tengerészetnél szolgált és Vietnámban fogságba esett, ahol megkínozták. Nos, én is szolgáltam a tengerészetnél, és lám mégsem indultam az elnöki posztért.

Névjegy

Jack Greenberg 1924-ben született New Yorkban. Az amerikai polgárjogi mozgalomban ügyvédként tevékenykedet. A '70-es évek óta más országok emberjogi kérdéseivel is foglalkozik, így a volt Szovjetunió volt tagköztársaságaiban, Dél-Afrikában, Magyarországon, Bulgáriában és Szudánban. Tevékenységéért 2001-ben Bill Clinton kitüntette Jack Greenberget. Forrás: wikipedia.org

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!