Bulvár, celeb

2009.06.26. 23:34

Milliók gyászolják a pop királyát

Sokkolta a világot Michael Jackson halálhíre. A pop királya 50 évesen, váratlanul ment el. Ottani idő szerint csütörtök délután kómába esett, és leállt a szíve Los Angeles-i otthonában, s már nem tudták újraéleszteni.

Munkatársainktól

A nagy visszatérésre készült: több mint egy évtized után újra koncertet adott volna, s mindjárt ötvenet. Ezekre 750 ezer jegyet adtak el. Többek szerint nagy volt Jackón a nyomás, amit már nem bírt a szervezete.

Találkozunk júliusban – ezekkel a szavakkal jelentette be Michael Jackson tavasszal a londoni O2 Arénában összegyűlt több ezer hívének, hogy a nyáron számíthatnak rá. 750 ezren várták volna – ennyien vettek jegyet koncertjeire. Az 50 éves világsztár a 20 ezer fős befogadóképességű rendezvénycsarnokban tervezte a nagy visszatérést, több mint egy évtizedes turnészünet után. A szervezők először tíz koncertet hirdettek meg, a rajongók minden várakozást felülmúló rohama láttán azonban egymás után hosszabbítgatták szeptemberig, majd 2010 február végéig az előadás-sorozatot, amely végül már ötven fellépésből állt volna.

A The Sun – a legnagyobb brit bulvárlap – június eleji beszámolója szerint Jackson dühös volt a szervezőkre a folyamatos hosszabbítgatások miatt. „Nem tudom, hogyan csinálok végig ötven show-t. Tényleg mérges vagyok" – idézte az énekest az újság.

A gyors segítség ellenére sem tudták megmenteni. Fotók: MTI

A gyors segítség ellenére sem tudták megmenteni.
Fotó: MTI

Michael Jackson családjának ügyvédje kijelentette: a popsztár halálát szerinte az okozta, hogy hatalmas nyomás nehezedett rá. Brian Oxman azt mondta: az énekes hónapok óta gyógyszereken élt, hogy végig tudja csinálni a gigantikus koncertsorozatot, amely július 13-án kezdődött volna a brit fővárosban.

Számos találgatás látott napvilágot arról, hogy mi okozhatta Michael Jackson hirtelen halálát. Annyi biztos, hogy a sztárt kómában találták meg a kiérkező mentők Los Angeles-i házában. Úgy tudni, orvosa, dr. Tohme Tohme vele volt, de nem sikerült újraélesztenie. A Los Angeles Times azt írta, a mentőkhöz ottani idő szerint csütörtökön 12.26-kor érkezett a telefohívás az énekes otthonából. Mikor a mentők kiérkeztek hozzá, már nem lélegzett – írta a lap Steve Ruda mentőparancsnokra hivatkozva. Jacksont a sikertelen újraélesztést követően egy Los Angeles-i kórházba vitték. Halálát két órával később, 14.26-kor állapították meg.

A boncolást az előzetes bejelentések szerint még tegnap – lapzártánk után – elvégezték, előfordulhat azonban, hogy még heteket kell várni a halál pontos okának megállapítására. Egyesek tudni vélik, hogy a tragédia azért következett be, mert Jacko Demerol nevű fájdalomcsillapító injekciókat kapott.

Gyerekkori otthona előtt a rajongók virágai és plüssmackói.

Gyerekkori otthona előtt a rajongók virágai és plüssmackói.
Fotó: MTI

A sztár szülei, Joe és Katherine Jackson azonnal a kórházba mentek, nem sokkal később megérkeztek nővérei, Janet és La Toya is. A Jackson lányok könnyek között léptek be a kórház épületébe.

– Ettől tartottam, és hangot is adtam a véleményemnek – mondta Oxman. – A család mindent megtett hosszú hónapokon át, hogy törődjön Jackóval, és vigyázzon rá. Jó néhányszor elment próbálni, nagyon komolyan vette a visszatérését. De a gyógyszerek és a betegségei nem tették lehetővé, hogy újra színpadra lépjen.

Ugyanakkor a londoni koncertsorozat kezdeményezői azt állították: mielőtt megegyeztek volna Jacksonnal, a popkirály egy négy és fél órás orvosi vizsgálaton vett részt, amelyet független orvosok végeztek. Randy Phillips, a koncertsorozat kezdeményezője azt mondta: Jacko olyan egészséges volt, amennyire csak lehetett. Nem voltak egészségügyi problémái.

A 13 éves Jackson...

A 13 éves Jackson...
Fotó: MTI

Rajongók tömegei gyűltek össze Michael Jackson Indiana állambeli gyermekkori otthonánál. A Gary városában található, ma üresen álló kis ház verandáján plüssmackókat és rózsákat helyeztek el, a szomszédok pedig gyertyákat gyújtottak az elhunyt popsztárra emlékezve. Jackson itt született 1958. augusztus 29-én. Nyolc testvére volt. Az apa, Joseph Walter 1964-ben öt gyermekéből megalakította a Jackson 5 együttest, amelynek Jacko később vezéregyénisége lett.

„Nézzék meg jól ezt a taknyost. Ő lesz a legnagyobb felfedezés a szeletelt kenyér óta" – a nagy fekete szórakoztatóművész, Sammy Davis jr. mondta ezt az alig tízéves Michael Jacksonról, amikor meglátta testvéreivel fellépni. A hetvenes évek egyik legnépszerűbb együttese hét év alatt 13 lemezt készített, rengeteg listavezető számmal teletűzdelve. Michael 1972-ben jelentkezett első szólódarabjaival, a Got To Be There és a Rockin Robin című dallal. Ben című albumával már listavezető. Első átütő lemezsikere az Off The Wall volt 1979-ben, akkor kapta első Grammy-díját.

1982-ben jelent meg a poptörténet egyik legfontosabb lemezeként számon tartott Thriller, amely 80 hétig szerepelt az első 10 között Amerikában, a Rock and Roll Hall of Fame által összeállított albumöröklistán a 3. helyre került, emellett 27-szeres platinalemez lett. Lionel Richie-vel közösen megírta a We Are The World című dalt, amely az 1985-ös Live Aid segélykoncert himnuszává vált.

Ő volt az első színes bőrű énekes, aki az MTV zenei televízió sztárja lehetett – igaz, stílusa addigra közelített a fehér popzenéhez. 2001-ben bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé. Pályafutása során összesen 13 Grammy-díjjal tüntették ki. Albumainak száma – a válogatásokkal, különkiadásokkal együtt – meghaladja a hetvenet.

...és négy éve a győzelem jelével.

...és négy éve a győzelem jelével.
Fotó: MTI

Jacko számára az 1990-es évtized meglehetősen kellemetlen időszak volt. 1993-ban robbant ki az a nagy port felvert, szégyenletes gyermekmolesztálási botrány, amely végül peren kívüli megegyezéssel zárult. Sokak szerint megtépázott hírnevének helyreállítását célozta először Lisa Marie Presley-vel, Elvis lányával, majd Debbie Rowe-val kötött házassága. Három gyermeke született.

A felnőni képtelen Jacksont, aki valószínűleg egész életében nem ébredt fel saját álomvilágából, egyre inkább hatalmába kerítették paranoiái. Rengeteget írtak hipochondriájáról, miközben egészségét aláásták a sorozatos plasztikai műtétek, a bőrfehérítések és a gyógyszerek. Lisa Marie Presley mesélte róla, hogy még ő, a felesége sem láthatta smink nélkül. Az utcán maszkban járt, gyakran aludt oxigénsátorban.

Michael Jackson mögött nemcsak kiemelkedő zenei sikerek, de sokmilliárd dolláros üzlet is állt: csak az Egyesült Államokban eladott 61 millió lemez és a hatalmas járulékos bevételek ellenére azonban a pop királya a jelentések szerint mintegy 400 millió dolláros adósságot hagyott hátra.

B. Tóth László minden új dalát lejátszotta. Ha csak a zenéjét hallgatjuk és a klipjeit nézzük, és minden mást lehántunk róla, azt kell mondani, hogy Michael Jackson zseniális fickó volt – mondta B. Tóth László rádiós műsorvezető, DJ, aki a 80-as években, az énekes fénykorában minden új dalát lejátszotta a Petőfi rádió Poptarisznya című műsorában. Szerinte azért válhatott belőle a pop abszolút királya, mert remek mozgásához és hangjához kiváló zenék, elképesztően profi videoklipek és Quincy Jones produceri zsenialitása társult.


Háromszor járt Magyarországon

Michael Jackson 1994 augusztusában járt először Magyarországon, magánrepülőjén akkori felesége, Lisa Marie Presley is elkísérte. Ekkor videoklipet forgatott Budapesten, de elment a Bethesda- és a Heim Pál Gyermekkórházba is. Legközelebb 1996 júliusában járt a magyar fővárosban – akkor már mindenki tudta, hogy szeptemberben fellép a Népstadionban. Csupán pár napra érkezett, hogy megnézze a közelgő koncert helyszínét. Az első és utolsó budapesti koncertet 1996. szeptember 11-én tartotta Michael Jackson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!