Bulvár, celeb

2009.05.15. 19:21

Vörös Malom: a világ leghíresebb kabaréja

A Moulin Rouge Párizs egyik szimbóluma. A világ leghíresebb kabaréjában lépett fel Ginger Rogers, Lisa Minnelli és Frank Sinatra.

A Moulin Rouge egy táncos lokál, életérzés és legenda. 1889. október 5-én a párizsi Montmartre-on nyitották meg, amelynek híre rövid időn belül bejárta a világot. Színpadán a kor legnépszerűbb táncosnői léptek fel, úgymint Jane Avril, Yvette Guilbert; később operettel és revüvel is szórakoztatták a vendégeket. A XIX. század végén a francia impresszionizmus ismert alakja, Touluse Lautrec grófja sajátos stílusú képeivel állított örök emléket a szórakozóhely sztárjainak. Edith Piaf 1944-ben a párizsi Moulin Rouge-ban énekelt először felfedezettjével, Yves Montand-nal. A világ leghíresebb kabaréjában lépett fel Ginger Rogers, Lisa Minnelli, Frank Sinatra – csak egy pár név az itt fellépő számos híresség közül. Nem szabad megfeledkeznünk a világhírű francia kánkánról sem, amelynek képviselői között szerepel La Goulue, Josephine Baker, Mistinguett és Maurice Chevalier.

A vörös malomnak is nevezett szórakozóhelyen a leggyönyörűbb nők és férfiak táncolnak, ahol fellépni és dolgozni megtiszteltetés. Magyarország dívájának, Medveczky Ilonának megadatott, hogy Franciaország legelitebb klubjában táncoljon. Bekerülni már akkor sem volt könnyű, pedig a művésznő táncdiplomával és megannyi tapasztalattal érkezett a Moulin Rouge-ba. A párizsi lokálban követelmény a tökéletes külső. A szilikon, a zsírleszívás, sőt még a fogfehérítés is szigorúan tilos.

A Moulin Rouge éjszakai. Fotó: DM/DV

A Moulin Rouge éjszakai fényei.
Fotó: DM/DV

A lokál népszerűségét az is mutatja, hogy 1928-tól kezdődően számos filmben feldolgozták a hely történetét– legutóbb 2001-ben Nicole Kidman és Ewan McGregor főszereplésével. A Moulin Rouge mítosza tehát 78 éve töretlen, még ma is elevenen él nemcsak az emberek fantáziájában, hanem a színpadon is.

Ady Endre – a Moulin Rouge titkárának. [Párizs, 1904. dec. eleje.]

„Mostanáig azt hittem, hogy Franciaországban vagyok, az udvariasság országában, még ha a Moulin-Rougeba megyek is. Ön megvárakoztatott ma piszkos folyosóján, ahol el kellett tűrnöm szolgájának szemtelenségét. Én megkövetelem mindig és mindenkitől a kötelező udvariasságot, még azoktól is, akik nem tartanak igényt arra, hogy úriembernek tartsák őket, mint ön is, a Moulin Rouge titkára. Elégtételt fogok venni magamnak, amely megillet engem. A tisztelet legkisebb jele nélkül, Ady Endre, a nemzetközi sajtóegyesület tagja."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!