Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

3 milliós tartozással bukott be az EHÖK-ös vállalkozás

Szeged - Tavaly nyáron bezárt az EHÖK-kötődésű Kölcsey utcai SZTEage kávézó, majd kiderült: felszámolást indítottak az üzemeltető vállalkozás ellen. A bebukott cég 3 millióval tartozik, egykori ügyvezetője újabb egyetemi vállalkozással kávézót nyitott.
A szegedi SZTEage kávézót üzemeltette az Egyetemi Hallgatói Önkormányzathoz (EHÖK) köthető XEP, korábbi nevén a XEP Szegedi Egyetemi Szolgáltató Nonprofit Kft., amelyet többmilliós adóssága miatt felszámolnak. Tavaly nyáron megírtuk: bezárt a Kölcsey utcai kávézó, az üzemeltető cég ellen végrehajtást kért a NAV is.

Akkor Török Márk, az EHÖK elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy az adóhatósági eljárást a társaságiadó-hátralék miatt indították meg. Tavaly augusztusban megjelent cikkünkben Apró Gergő, a XEP Nonprofit Kft. akkori ügyvezetője pedig azt mondta, „ősszel nyithat újra a SZTEage".

Öt hónapja új kávézót nyitott az egyetemi hallgatói önkormányzat cége. Fotó: Segesvári Csaba
Öt hónapja új kávézót nyitott az egyetemi hallgatói önkormányzat cége. Fotó: Segesvári Csaba

Az újranyitás elmaradt, a hallgatói önkormányzathoz köthető vállalkozás tavaly novemberben nevet változtatott, a cégnévből kikerült a „Szegedi Egyetemi" rész. A székhely is megváltozott, az EHÖK-irodából egy ásotthalmi tanyára költöztek, a korábbi ügyvezető, Apró Gergő távozott a XEP Nonprofit Kft. éléről. Az OPTEN adatai szerint tette ezt kilenc nappal azután, hogy egy új, frissen a hallgatói önkormányzati iroda címére bejegyzett vállalkozás ügyvezetője lett.

Szentháromság utca 34.

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata a Szentháromság utca 34. alatti irodában található meg. Erre a címre az OPTEN nyilvántartása szerint 4 céget jegyeztek be: az FR 1968 Kft.-t, a H. M. Vagyonkezelő Kft.-t, az Ördög Team Építőipari Egyéni Céget, valamint a felszámolás alatt álló XEP Nonprofit Kft.-t. A cégnyilvántartásból az is kiderül, hogy mind az FR 1968, mind a XEP tulajdonosa a H. M. Vagyonkezelő Kft. A H. M. Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője Péntek Zsolt, aki a cégjegyzékben EHÖK-ös e-mail címét adta meg. Ennek a cégnek három tulajdonosa van: a Szegedi Tudományegyetem Hallgatóiért Közhasznú Alapítvány, a JABE a Hallgatókért Kiadói Alapítvány és A Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány. Mindhárom szervezet az egyetemhez köthető.

A 3 milliós tartozás a jelek szerint nem szegte kedvét az EHÖK-ösöknek: új vállalkozásukkal december 16-án az Anna-kúthoz közel megnyitották újabb kávézójukat, a Törpét. Mind a felszámolás alatt lévő XEP, mind az újonnan alakult FR 1968 Kft. tulajdonosa a H. M. Vagyonkezelő Kft. Utóbbi egy szintén a hallgatói önkormányzati iroda címére bejegyzett vállalkozás, ügyvezetője Péntek Zsolt, az EHÖK korábbi juttatási és térítési referense.

A felszámolást 2013. március 6-án tette közzé a Csongrád Megyei Bíróság, az adósságok kezelésével a DELTA NOVA Felszámoló és Tanácsadó Kft.-t jelölték ki. Megtudtuk: a felszámolás már 2012. július 18-án megindult. A felszámolótól megtudtuk, az egyetemi vállalkozás 3 millió 148 ezer 923 forinttal maradt adós, az eljárást a Kölcsey utcai bérlemény tulajdonosa indította. Információink szerint a XEP Nonprofit Kft. munkabérrel, bérleti díjjal tartozik, valamint adós a szállítóknak is.
Megkérdeztük Török Márkot, hogy mitől dőlt be a SZTEage-et üzemeltető cég, valamint hogy mi tud az EHÖK-iroda címére bejelentett FR 1968 Kft.-ről. Válaszát szó szerint közöljük: „Nem vagyok a kérdésekben illetékes, azt javaslom, hogy kérdezd meg a vezetést. Az EHÖK-iroda 'címe' ugyanakkor egy 3000 négyzetméteres iroda és társasház, ami nincs az EHÖK tulajdonában. Általánosságban a hallgatói vállalkozásoktól azt remélem, hogy a hallgatók által preferált piaci szegmensekben élénkítsék a kínálatot, erősítsék a versenyt, és legyen árcsökkentő hatásuk".

Olvasóink írták

 • 8. szabopisti 2013. május 25. 11:54
  „mazso!
  Annyira azért nem rossz a helyzet, hogy a Hallgatói Normatíva felett is szabadon redelkezzen az EHÖK, mert az már régen beb#szott volna.”
 • 7. tol 2013. május 25. 11:19
  „hát pontosan erröl van szó. Az egész díszes bagázst ki kéne szórni, mert közpénz lenyúlásával tömik a zsebüket a legalitás látszatával. Egyszerü sikkasz tás és lopás ami országszerte a hallgatói önkormányzatok örve alatt zajlik. Plusz teljesen indokolatlanul sakkban tartják a felsöoktatási intézményeket az irreális szavazati súlyukkal, ami önmagában is kóros kapcsolatokhoz vezet. Mi az, hogy a jövö politikusai? Milyen ország/társadalom az, amely hagyja, hogy egy csöcselék grasszáljon közpénzen?”
 • 6. Mackey 2013. május 25. 10:49
  „1. minibusz: ez jelenleg is így van, de egy gazdasági társaság vezetője nem az SZTE Ehök, hanem abból -vagy azon kívül- egy személy. tehát csak az a személy nem indíthat új gt-t, Török Márk baráti köre pedig elég sok emberből áll.”
 • 5. geza 2013. május 25. 10:27
  „A Royal szállót 500 millióból vette meg a HÖK? Honnan van ennyi pénzük.
  Jövő politikusai, országunk leendő vezetői.”
 • 4. mazso. 2013. május 25. 09:56
  „Szóval ezért kell nekik a bérletek ára?? A sok tartozásukat akarják így fedezni, hogy elvennék a hallgatóktól a bérletet, és az a pénz jó lenne ilyenekre? Mert a szociálisan rászorulók közül sokan nem is kapnak szoctámot, csak halkan jegyzem meg...gondolom, bérlet is csak a haveroknak járna, ha ők osztanák be a pénzt erre is...”
 • 3. pt 2013. május 25. 09:38
  „A jövő politikusai és "üzletemberei".”
 • 2. Ebgondolat 2013. május 25. 08:14
  „Azt hiszem, ezek a "cégek" és emberek megérdemelnének egy nagyon alapos rendőrségi vizsgálatot. Ez az egész tevékenység egy pénzmosodára emlékeztet.
  Na igen, ha valaki nem ad számlát, azt meghurcolják, de tíz meg százmilliókat bármikor el lehet sikkasztani. Csak politikai hátszél kell hozzá.”
 • 1. Minibusz 2013. május 25. 08:07
  „Annyiszor mondtam már, hogy kezd elcsépelté és unalmassá válni.
  Meg kellene akadályozni, hogy ha egy vállalkozás akármiért "bedől", akkor az azt vezető személy ne indíthasson újabbat, míg az előző, a bedőlt vállalkozás mindenki felé nem rendezte tartozását. És a félreértések elkerülése végett, a tulajdonossal 1 lakcímen lakó személy(ek) sem indíthassanak újabb vállalkozást.
  Érdekes módon a "balkáni" USA-ban, az egyik legbrutálisabb bűncselekmény, ha valakinek adótartozás van, és ott nem kis pályáznak, becsukják az illetőt.
  Kft vagy sem, Rt, Zrt akármi, a cég tulajdonosa felelős a cég sikeréért, de a bukásáért is.
  A saját vagyonával!
  Hiszen, ha megy a cég akkor a profit az ő zsebébe megy, és abból lesz a medence meg az A1234-es Audi, így ha tönkremegy, akkor a medencét le lehet foglalni meg a kocsit is.
  És kerüljön csak szépen fekete listára az egész bagázs, sőt, én támogatnám, hogy a BAR listára is felkerüljön.
  Ha nagyon radikális akarnék lenni, 20 évre a közügyektől eltiltanám, hogy ne szavazhasson.
  Mondjuk ez már nem ide tartozik, de ha meg még radikálisabb akarnék lenni, akkor a szavazati jogot középiskolai végzettséghez kötném, de az már más tészta.
  A lényeg, ezeket az embereket ki kell vágni a vállalkozó kör testéből, mert ezek paraziták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi borászé az egyetem bora

Kovács László szegediként Villányban borászkodik. Csak néhány éve kezdődött a borászszenvedélye, de máris több díjat begyűjtött. Az egyetem bora címet idén ő nyerte. Tovább olvasom