Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

iPhone-alkalmazás a kommunikáció szakos szegedi egyetemistától

Szeged - Az újságírás és a médiaelméletek helyett az egyre nagyobb üzletet jelentő mobil alkalmazások fejlesztésében találta meg a számításait a szegedi Farkas Richárd, aki kommunikáció szakosként írt applikációt az év online diákmédiumára, az ArtsOnline-ra.
A bölcsészekről egyre erősebb az a tévhit, hogy művészlelkek: nincsenek hasznára a társadalomnak, és munkájuk se lesz. A Kar viszont olyan szemléletmódot ad az arra fogékonyaknak, amelyet az élet számos területén sikerrel alkalmazhatnak. Erre példa a Szegedi Tudományegyetem frissdiplomás tanulója, Farkas Richárd is, aki kommunikáció szakosként kiemelkedett szürke átlagból, és megmutatta, igen is tud érdekeset alkotni bölcsészként.

Fotó: Üllei Kovács László
Fotó: Üllei Kovács László

"Az IT szektornak kellenek a társadalomtudósok"

- Nagy hiba lenne úgy elképzelni a mai bölcsészeket, hogy csak a
klasszikus műveltségi területeken működnek. Az infokommunikációs
eszközök társadalmi jelentőségét és lehetőségeit egyre több humán
tudomány felismeri és használja. Sőt, a nyugati trendek azt mutatják, hogy az IT szektorban is megnövekedett az igény a bölcsészek, társadalomtudósok iránt, mert képesek egy másfajta, innovatív gondolkodást bevinni az információs technológiák világába - mondta lapunknak Mátyus Imre, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének tanársegédje.

- Mindig is érdekelt az informatika és a kommunikáció, így próbáltam olyan területtel foglalkozni, amely mindkét irányhoz kötődik – kezdte a beszélgetést. – Médiainformatika szakirányon diplomáztam, ahol adta magát a lehetőség, hogy ezt a vonalat tovább vigyem. 2013-ban Az Év Online diákmédiuma lett az ArtsOnline, amelyet történetesen a szaktársaim készítettek. Ekkor jött az ötlet, hogy ehhez a magazinhoz csinálom meg az alkalmazást. Ők örültek, hogy lett programjuk én meg annak, hogy lett szakdolgozatom.

A szakács szakmával is rendelkező fiatal programozó édesapjának köszönhetően került szoros kapcsolatba az informatikával. Az egyetemen a mobilkommunikációs kurzus csak megerősítés volt arra, hogy jó úton jár.
Az App Store-ban ingyenesen letölthető iOS-app fél év alatt készült el, ám alkotója közel egy évig foglalkozott vele. Egy alkalmazás viszont sosincs kész, így tervezi a frissítést is hozzá. Eddig 70-80 ember töltötte le, de mint mondta, „elsőszülöttként" elégedett az eredménnyel, hiszen a tanulás és a folyamatos fejlődés volt a célja.

Bár az alkalmazásokra világszerte dollár százmilliókat költenek, mégis egy új trendről beszélhetünk. Ez viszont lehetőséget ad arra, hogy az ember bebizonyítsa, tud érdekeset alkotni. Az Android fölényét a szakemberek sem kérdőjelezik meg, amivel a Windows Phone jelenleg képtelen versenyezni. Tény azonban, hogy az összes valamire való itthoni cég először iPhone-ra fejleszt, így a legjobb irányba kanyarodott a fiatal tehetség pályája.


- Most munkát keresek, elsősorban Szegeden és Pesten nézelődöm. A tanulást sem hagyom abba, hiszen folyamatosan fejlődni szeretnék ezen a területen: igazán „nagy" ember akkor lesz belőlem, ha képes leszek minden fontos platformon dolgozni.

Az alkalmazás elérhető itt!>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Balassi Intézet felsőoktatási hallgatóknak hirdetett meg ösztöndíjakat

A Balassi Intézet szerdai közleményében kiemelték: eddig 4200-an nyertek el Campus Hungary… Tovább olvasom