Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

A hallgatók nem figyelnek, az ETR nem figyelmeztet

Nem kavart be nagyon az új ETR, a hallgatók viszont továbbra is figyelmetlenek. A tanulmányi osztály idén sem vetekszik a JATE Klubbal.
A kurzusfelvételi időszak kezdetétől megnövekszik a felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályainak (TO) forgalma. 2013 első kurzusfelvétele nemrég zárult le, megkérdeztük a TO illetékeseit, és a hallgatókat, hogyan telt ez az időszak.

Gyakori TO-problémák

A tanulmányi osztályokon akár egyetemi fogászatot is nyithatnának, az irodák imázsa ugyanaz lenne. A hallgatók többsége nem szívesen jár ezekre a helyekre, hiszen a látogatások oka általában az, hogy valamilyen probléma merült fel tanulmányai során. Legjellemzőbb hibák a kurzusfelvételi időszakokban a kredit és határidő túllépés, kurzus felvétel-leadás.

A hallgató az interneten is jelezheti problémáját, az ETR-Modulo oldalán tölthet ki kérvényt, melyben néhány sorban leírja az ügyet. A kérvény elbírálásáról a tanulmányi bizottság dönt, e bizottságokban az egyetem és a hallgatók 50-50%-ban képviseltetik magukat a bizottságban. A diákok a kurzusfelvételi időszak után két hétig folyamodhatnak a tanulmányi osztályokhoz, később már nincs lehetőség módosításokra.

Többnyire a hallgató a figyelmetlen

Rocskárné Hódi Margit, a JGYPK tanulmányi osztályának ETR-referense szerint a problémák okozója leggyakrabban a felhasználói figyelmetlenség. Az iroda tapasztalata az, hogy 2013 első kurzusfelvételi időszaka hasonló az elmúlt évekéhez: a TO-ra látogató hallgatók többsége a figyelmetlenség miatt hibázik. Az ETR és a Modulo online felületén megtalálható tájékoztatókat a hallgatók nem olvassák el figyelmesen, nincsenek tisztában a határidőkkel. Persze vannak kivételek, amikor a rendszerrel van gond, de a hibaarány 80-20 százalék a figyelmetlen hallgatók javára.

Az új ETR: figyelmeztetés nélkül lezár

Az ETR rendszert évente továbbfejlesztik. A régi ETR-ben a hallgató zárta le a kurzusfelvételt, az új szoftverben erre már nincs szükség. A hallgatónak helyességellenőrzést kell végeznie, és ha minden rendben, akkor 24 óra múlva magától, további figyelmeztetés nélkül lezárja a kurzusfelvételt az ETR. A a JGYPK tanulmányi osztályának tapasztalata szerint ez okozott félreértéseket, de nem nagyon sokat.
Az ETR megtartotta azt a szokását, hogy felugró ablakokban kommunikál, amiből szintén származtak problémák.

Kényes téma a TO

Megkérdeztük az iroda előtt várakozó hallgatókat, illetve más hallgatókat is arról, mikor és milyen problémákkal keresték fel a tanulmányi osztályt. Leggyakrabban a kedvezményes kurzusfelvétel miatt álltak sorba, szép számmal voltak, akik kellemetlen emlékekkel gondolnak vissza az irodán tett látogatására. De voltak pozitív vélemények is, Faragó Attila hallgató például elmondta, utólagos kurzusfelvételét gördülékenyen tudta intézni a tanulmányi osztályon.

Olvasóink írták

 • 4. Ferrer 2013. március 24. 01:26
  „Én nem tudom kinek "fejlesztik" tovább ezt a programot, de az biztos, hogy idén borzasztóan le lett butítva, ráadásul átláthatatlanná vált az egész. Viszont legalább a coospace jól használható.”
 • 3. csonakos 2013. március 23. 20:13
  „Csak csendesen jegyezném meg, hogy a nálunk nappalin tanuló nebuló felvehető tárgyai az ETR lezárása utáni napon kerültek föl az ETR-re! Így könnyen lehet feledékeny a tanuló! Persze, most iparkodnak valahogy rendbehozni mert erről nem a diákok tehettek!”
 • 2. DobóI 2013. március 23. 17:00
  „Az ETR rendszert évente továbbfejlesztik...

  De azért mindig is hagynak benne, bőven hibát, elvégre nincs tökéletes ETR..”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 23. 14:19
  „Nna....valakinek még az újdonság erejével hat, hogy nem minden ifjú titán a tudományok habzsolása végett
  jár egyetemre ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás a maja civilizációról

A maják titkai címmel rendeznek előadást március 25-én a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztikai… Tovább olvasom