Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

A Kreml toronyórája nem játszik olyan szép dallamot, mint a szegedi városháza

Szakmai részképzésen vettek részt a Szegedi Tudományegyetemen, szabad idejükben pedig megismerték Szegedet a Moszkvai Pszichológiai és Pedagógiai Intézet posztgraduális képzésben résztvevő hallgatói.
Az utóbbi években az Oroszországban zajló folyamatok miatt honfitársaink egyszerűen elvesztették azt a jóindulatú szemléletet, amit embertársaik iránt tanúsítaniuk kellene. Szegeden azt tapasztaltuk, hogy az emberek kedvesek egymással és az „idegenekkel" is – hallottuk Konstantin Kiselevtől.

A Moszkvai Pszichológiai és Pedagógiai Intézet posztgraduális képzésben résztvevő hallgatója 8 egyetemista társával, és professzorukkal, Vladimir Nikitinnel érkezett Szegedre egy héttel ezelőtt. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán az Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoport által szervezett 30 órás részképzésen vettek részt.

A "Pszichológiai tanácsadás és művészetterápia" címmel meghirdetett kurzuson a hallgatók tájékoztatást kaptak többek között a magyarországi népegészségügyi helyzetről, a magyar lakosság egészségi állapotának és egészségmagatartásának jellemzőiről. Olyan módszerekkel is megismerkedtek, amelyek bővítik eszköztárukat az egészséggel kapcsolatos tudás és életkészségek fejlesztése területén - tudtuk meg Bársonyné Kis Klárától, az SZTE ETSZK Egészségmagatartás és -fejlesztés Szakcsoport vezetőjétől.

A kurzus teljesítését oklevéllel ismerték el a szegedi szervezők, akiknek egy kézzel készített „vízummal
A kurzus teljesítését oklevéllel ismerték el a szegedi szervezők, akiknek egy kézzel készített „vízummal" kedveskedtek a vendégek. A tablón mindegyük keze nyoma, és a két ország zászlója is szerepel.
- Nagyon hasznos volt ez az egy hét, a szervezők sok tartalommal töltötték meg. Nagyszerű módszertani képzésen vehettek részt a hallgatók, konkrét technikákat sajátíthattak el, amiket otthon a munkájuk során majd kamatoztathatnak – fogalmazott Vladimir Nikitin.

Az orosz egyetemisták most jártak először Magyarországon. Tetszett nekik Szeged belvárosa, a patinás városháza. – Bensőséges hangulatot kelt a városháza órajátéka. A Kreml toronyórája nem játszik ilyen szép dallamot – hallottuk Polina Sitnikovától.

- Hogy ízlett a magyar konyha? – kérdeztük. – Jóllaktunk – válaszolták szűkszavúan, mosolyogva az orosz vendégek. Lazítottak kicsit az Anna és a Napfényfürdőben, részt vettek egy magyar esten, ahol népzenére táncoltak. A Szegedi Nemzeti Színházban megnézték a Rigolettót. Jártak a Mars téri piacon is, megkóstolták a magyar zöldségeket.

- Unikális eseménynek lehettünk részesei. Intézetünk története alatt eddig mindössze négy komoly nemzetközi kapcsolatot építettünk ki. Fontos meggyőzni az oktatóinkat, hogy nagyon érdekes ellátogatni más országok felsőoktatási intézményeibe. Magyarországon rendkívül hasznos szakmai tapasztalatokat szereztünk, miközben megismertük a fogadó ország kultúráját is – hallottuk Vladimir Nikitintől, aki bízik benne, hogy hamarosan Moszkvában láthatnak vendégül magyar egyetemistákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hallgatók nem figyelnek, az ETR nem figyelmeztet

Nem kavart be nagyon az új ETR, a hallgatók viszont továbbra is figyelmetlenek. A tanulmányi osztály… Tovább olvasom