Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A Sófi-alapítvány tesz a tehetségekért

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Tehetségpontján belül működik a Sófi-alapítvány. A szervezet idei díjazottjai között a vegyésztől kezdve a medikuson át a gitárművészig számos szakterület képviselteti magát.
A Sófi-alapítvány díjátadóját idén július 7-én tartják az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, a díszvendég Szörényi Levente Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró lesz.

A biológuspályázat idei győztese mesterképzés kategóriában Szabó Renáta biológushallgató, aki kutatóként a szabadidős testmozgás szív- és érrendszeri hatásait vizsgálja patkánymodellen. A doktori kategóriában Walter Fruzsináé lett a vándorserleg. Fruzsina alternatív lehetőségeket igyekszik találni gyógyszerek agyba való hatékonyabb bejuttatására, ami elősegítené a nehezen gyógyítható központi idegrendszeri betegségek kezelését.

Az összegyetemi pályázaton száz jelentkező közül került ki az öt fő- és az öt különdíjas.

Fődíjat nyert Kovács Viktória gitárművész szakirányos hallgató, aki a zenetörténet kiváló gitáros személyiségeit szélesebb körben is szeretné ismertté tenni, gyakran készít átiratokat is hangszerére.

Generációk

Összeérnek a Sófi-ösztöndíjas generációk, ugyanis mindkét hallgató témavezetői között – Visy Csaba professzor mellett – korábbi Sófi-fődíjasok is vannak: Janáky Csaba tanársegéd és Endrődi Balázs PhD-hallgató. Samu Gergely kiemelte, jó lehetőségnek tartja, hogy az SZTE Tehetségpont révén a pályázók egymással is megismerkedhetnek, ez is elősegíti a különböző tématerületek közötti együttműködést.

Immár kétszeres Sófi-fődíjas Baranyai Tamás medikus. Jelenleg a magas koleszterinszint szívre gyakorolt hatásaival foglalkozik. Ennek fontosságát bizonyítja, hogy a fejlett országok halálozási statisztikáit a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik. Lévai Balázs László programtervező informatikus hallgató elméleti témája mellett ipari projektekbe is bekapcsolódott, most például egy hűtéstechnikai berendezéseket üzemeltető szegedi vállalat számára automatikus hibadetektáló rendszer fejlesztésében vesz részt.

Az idei Sófi-fődíjas csapatba két vegyész is bejutott, ráadásul mindketten ugyanabból a műhelyből, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Elektrokémiai Kutatócsoportjából: Kormányos Attila és Samu Gergely. A hallgatók vizsgálódásai az úgynevezett vezető polimerekhez kapcsolódnak, amelyek jó alternatívaként szolgálnak például a napenergia kihasználására, a mai technológiáknál jóval alacsonyabb áron.

A különdíjasok között találjuk Hancsákné Dudás Csilla vegyészhallgatót, aki egyetemi tanulmányai megkezdése óta végez kutatómunkát, jelenleg vastartalmú, enzimutánzó katalizátorokkal foglalkozik, amelyek a későbbiekben akár ipari folyamatokban is alkalmazhatók lesznek. Rácz Anita némettanár–spanyoltanár szakos hallgató német nyelvészeti alapokból kiindulva vizsgálja a máig kevéssé kutatott spanyol terpeszkedő kifejezéseket, remélve, hogy munkájával hozzájárulhat a számítógépes fordítóprogramok tökéletesítéséhez is. Különdíjat nyert Király András medikus is, aki MR-képalkotással foglalkozik különböző neurológiai kórképekben, a téma szépsége, hogy a fizikától az anatómián át a pszichológiáig sokféle jártasságot igényel. Mátyus Ákos közgazdálkodás és közpolitika mesterszakon foglalkozik a kisebbségi léttel, ezen belül is főként a határon túli magyarsággal, illetve nyitott a szomszédos országok többségi nemzetei irányába is. Elmondta, tudását szeretné majd a határon túli magyar közösségek javára fordítani. Vinkó Leó rajz mesterszakos hallgatónak Szegeden többek között a Reök-palotában, a Somogyi-könyvtárban és a TIK-ben is láthattuk már képeit. A művészpalántára külföldön is kíváncsiak, például egy New York-i galéria novemberre kiállítást ajánlott neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Straub-plakett Tóth Gézának

Szeged - Nagyon örülök az elismerésnek, amelyet vegyészként kaphattam meg – Tóth Géza. Tovább olvasom