Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ahol lakhatsz Szegeden - a kollégiumoktól az albérletekig

Szeged - A nyugodt tanulás, a felejthetetlen baráti összejövetelek helye, a saját négy fal egy albérletben vagy egy remek közösség egy kollégiumban – Szegeden minden választási lehetőség nyitva áll.
Mindannyian ismerjük a saját „házi tűzhely" előnyét, ám árkategóriában még a legolcsóbb albérlet sem vetekedhet a kollégiumi díjakkal, melyek 2010-ben tízezer forint körüli összegre rúgtak mind a karközi, mind a kari intézményekben. Általános törvény persze, hogy a belvároshoz közeledve növekednek az árak, ám e téren is vannak kivételek. Érdemes a Déli Apró hirdetőújságból vagy az online egyetemi albérletkeresőn (www.sztealberlet.hu) tájékozódni lakásügyben.

A karközi kollégiumok

Az egyetem öt karközi kollégiummal rendelkezik, melyekben a legkülönbözőbb karok, tudományterületek hallgatói köthetnek egymással ismeretséget. A felvételinél elsősorban a szociális helyzetet (egy főre jutó jövedelem, testvérek száma, súlyos betegség stb.), a lakóhelytől való távolságot és a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe.

Újszegeden, az Erzsébet-liget közelében várja lakóit a tízemeletes Herman Ottó Kollégium, háromágyas szobái régen elsősorban a természettudományi kar hallgatóinak adtak otthont – a kollégium Fürj utcai „B" épülete társadalomtudományi szakkollégiumként működik –, míg a Móra Ferenc Kollégium eredetileg bölcsész „diákszálló" volt, mára már legendássá vált felolvasóestek, író-olvasó találkozók, filmvetítések színesítik a lakók mindennapjait. A négyágyas szobákat néhány éve kezdték háromágyasítani. Két szobát egy-egy közösségi helyiség köt össze.

A Károlyi Mihály Kollégium több mint 800 férőhelyével az egyetem legnagyobb kollégiuma, mely a Kossuth Lajos sugárúton háromágyas szobákkal várja lakóit: a nagy közösség évente megrendezi például a beszédes nevű Kollégiumi Pajkosságokat (Kopaj). Sok más mellett tudományos műhelyekkel, előadásokkal, kollégiumi diákszínpaddal, kétágyas szobákkal várja az egyetem tehetséges hallgatóit a belvárosban fekvő Eötvös Loránd Kollégium. A leendő elsőévesek kiemelkedő eredményekkel (például OKTV-eredmény), illetve a HÍD-programon keresztül pályázhatnak ide.

Az Öthalmi Diáklakások férőhelyei nemrég 270-nel bővültek, így felújított környezet és a jó közösség kompenzálja a belvárostól való távolságot.

Megszépülve várnak az Öthalmi Diáklakások

Az egykori szovjet laktanya területén álló Öthalmi Diáklakások korábban 245 férőhellyel rendelkeztek, ám az egyik épület felújításával 270-nel kétszázhetvennel tudta bővíteni kollégiumi férőhelyeinek számát a Szegedi Tudományegyetem – mindezt saját forrásból.

2009-ben egy újabb, a kor színvonalának megfelelően kialakított diákszállót lehetett biztosítani az épületből. A három lépcsőházban, összesen 60 lakásban 270 hallgató helyezhető el (a lakásokból 1+2-es 30 db, 1 szobás 30 db). A teljes körű felújítás nem csupán az épületre, hanem a lakószobák, konyhák bútorzatára, a „vizes" helyiségekre, közlekedőkre, lépcsőházra egyaránt vonatkozik.

A kollégium felszereltsége minden igényt kielégít, ugyanakkor az elvégzett felújítás nem járt a kollégiumi díjtétel drasztikus növelésével. A térítési díjak átlagosak, 9 és 12 ezer forint között mozognak. Amennyiben a felvételt elnyert hallgató a felújított épület 1+2 szobás lakás egy fél szobájában önállóan szeretne lakni, az számára 12 ezer forint kollégiumi díjtételt jelent, amely messze az önálló szobahasználatot biztosító albérleti díjak és rárakódó rezsiköltségek mögött marad.

Kari kollégiumok

Mindenki ugyanoda jár, esetleg ugyanazt is tanulja: a felsőbb évesek jó tanácsai, jegyzetek és jó bejutási lehetőség – a kari kollégiumok számos előnnyel bírnak. Az Általános Orvostudományi Kar Apáthy István Kollégiuma a Dóm tér mellett található, háromágyas szobákat kínál külön tusolókkal minden szobához. Nemrég került sor az ablakok cseréjére. A Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai is itt szállnak meg. Az ÁOK a vasútállomáshoz és a klinikákhoz közeli id. Jancsó Miklós Kollégiuma szobái zömmel négyágyasok, közös tusolóhelyiséggel. Közelében található a gyógyszerészkar Semmelweis Ignác Kollégiuma is, melynek szobái négyágyasok. Az ETSZK szintén két kollégiumot tudhat magáénak: a belvárosbeli Béke Utcai Kollégium 2-3-4 ágyas szobákkal rendelkezik, az Újszeged szívében elhelyezkedő Madzsar József Kollégium szobái többségében kétágyasok. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiumának szobái négyágyasok, két szobát egy tanulóhelyiség köt össze a Mórához hasonlóan. Az elmúlt években a vizesblokk felújítására és akadálymentesítésre is sor került itt. A Kollégiumi úton található a Mérnöki Kar Kollégiuma, melynek szobái háromágyasak. A hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában két- és háromágyas szobák állnak a hallgatók rendelkezésére, a kollégium kész nyitni más karok hallgatóinak befogadása felé is.

Bővebb információkat mind a kari, mind a karközi kollégiumokról a saját honlapjaikon található telefonszámokon lehet kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi klubok a városban

Az az enciklopédikus cél vezérel most bennünket, hogy a szegedi klub kór(kör)képből a két egyetemi szórakozóhelyet, mint olyat, kiragadjuk és röviden leírjuk, bemutassuk leendő hallgatótársainknak. Tovább olvasom