Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Csernus Sándor: Szükség van bölcsészekre

Szeged - A növekvő önköltség, a hallgatói szerződések miatt több egyetemi szakon jelentősen csökkent a hallgatók létszáma. A szegedi bölcsészkar dékánja szerint van ok az aggodalomra, de állások, szakok nincsenek veszélyben.
– Szegeden összesen 400 olyan diák van, akik eddig nem írták alá a hallgatói szerződést, úgy tudom, döntő többségük költségtérítéses változatban sem kezdte meg tanulmányait – mondta Csernus Sándor, a bölcsészettudományi kar dékánja, aki a kis létszámú bölcsész szakok jövője miatt aggódik. Ugyanakkor hozzátette: annak ellenére, hogy csökkent a létszám, a belső szerkezet jobb lett, több a mesterszakos hallgató.

– Olasz, spanyol és francia szakra jóval kevesebben jelentkeztek, mint ahogy azt korábban megszoktuk. Pedig Szegeden mindhárom tanszék esetében kiváló tudományos és oktatói potenciál van együtt – magyarázta. Szerinte súlyos lesz a helyzet, ha ezek a képzések nem kapnak kellő számú és minőségű utánpótlást a közoktatásból. Olasz mesterszakra például jelenleg mindössze egy hallgató jár. Közös órái vannak a tanár szakosokkal.

– A folyamatnak beláthatatlan következményei lehetnek az egész kar színvonalára nézve – fogalmazott Csernus Sándor. – Mint tudjuk, általános iskolai és középiskolai tanárképzést az új rendelkezések csak angolból és németből engedélyeznek – mondta. Kitért arra is, hogy vannak a hagyományos magyar felsőoktatásban elismert tudományos színvonallal művelt és oktatott szakok, mint például a klasszika-filológia, a latin, a finnugor, amelyeknek felbecsülhetetlen értékű, más tárgyakat megalapozó szerepük van. Mellettük olyan kis szakoknak sem kedvező a helyzetük, mint az altajisztika vagy a szláv szakok. – A BTK kisebb szakjait a nagy és keresett, illetve divatszakok szolidaritása segíti. Nem szívességből, hanem a magas színvonal iránti elkötelezettség közös, jól felfogott érdekeit szem előtt tartva – tette hozzá.

Együtt könnyebb

– Nagy értéknek tekintjük az SZTE karai, intézetei, tanszékei és oktatói közötti együttműködést, amely jelentősen fejlődött az elmúlt esztendőkben. A tanárképzés területén eleve adott volt az együttműködés a TTIK-val, a JGYPK-val, a zeneművészeti karral. Hasonlót tervezünk agrár- és mérnöki területen is. Újabban egyes konkrét programok esetében a gazdaságtudományi karral, a jogi és az orvosi karral szilárdultak meg a szakmai kapcsolatok. Együtt tényleg erősebbek vagyunk, és ennek a kínálatban és a minőségben is látszania kell – hallottuk Csernus Sándortól.  

– A nálunk oktatott kis nyelvek jórészt diplomáciai viszonosság alapján, társfinanszírozással jöttek létre. Ha ezeknek az oktatása megszűnik, azzal jár, hogy az adott országban is megszűnik egy magyar oktatóhely. Úgy vélem, nemzetpolitikai érdek, hogy hazánk kapcsolatrendszere a világban ezeken a csatornákon is megmaradjon – mondta.

– Ha csak a bekerülési statisztika adatait néznénk, akkor a szegedi bölcsészkaron mindössze történelem, magyar, angol, pszichológia szak lenne. Ebben az esetben nehéz lenne universitasnak tekinteni az egyetemet. Feladatunk, hogy olyan feltételrendszert alakítsunk ki, amely ezt a sokszínűséget és szakmai gazdagságot fenntartja és finanszírozza. Bízunk a pályázatszerző képességünkben – fogalmazott a dékán.

A bölcsészkaron tehát nem gondolkodnak szakok megszüntetésében, épp ellenkezőleg: bizonyos területeken fejleszteni szeretnének. A dékán szerint az igazi határvonal nem a szakterületek között van, hanem a színvonalas és a színvonaltalan között. A tervek között szerepel egy keleti nyelvek és kultúrák, valamint egy inter-amerikai tanulmányok mesterszak akkreditálása is.

– Minőségi szakembergárdával rendelkezünk, ezt továbbra is biztosítani kell. Nem gondolkodunk elbocsátásokban, de meg kell néznünk, a távozók helyét hogyan töltjük be. További takarékoskodásra minden bizonnyal szükség lesz, és szolidaritásra, áldozatvállalásra is. Hiszek a bölcsészeti stúdiumok jövőjében, mert meggyőződésem, hogy színvonalas bölcsészet nélkül nincs élhető modern társadalom.

Olvasóink írták

 • 7. macs 2012. november 02. 13:06
  „Jó lenne elgondolkozni, hogy most egy több, mint 400 éves oktatási intézmény sorsáról beszélünk. Báthory István erdélyi fejedelem forog a sírjában. :-(”
 • 6. bánki 2012. november 01. 10:44
  „Természetesen szükség van bölcsészekre ! Kérdés a mennyiség és a minőség !
  pl. régész és tanári szakok prioritást érdemelnének.
  ,, Angol Tanszék
  Amerikanisztika Tanszék
  Angoltanár-képző és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék

  Germán Filológiai Intézet

  Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet
  Általános Nyelvészeti Tanszék
  Finnugor Nyelvtudományi Tanszék
  Klasszikus Magyar Irodalmi Tanszék
  Magyar Nyelvészeti Tanszék
  Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
  Modern Magyar Irodalmi Tanszék
  Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék
  Régi Magyar Irodalmi Tanszék
  Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszék
  Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék

  Romanisztika Intézet
  Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék
  Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék
  Hispanisztika Tanszék

  Összehasonlító Kultúratudományi Intézet
  Altajisztikai Tanszék
  Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék
  Ókortörténeti Tanszék
  Régészeti Tanszék
  Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék
  Vallástudományi Tanszék

  Neveléstudományi Intézet

  Pszichológiai Intézet

  Szláv Intézet
  Orosz Filológiai Tanszék
  Szláv Filológiai Tanszék

  Társadalomelméleti Intézet
  Filozófia Tanszék
  Szociológia Tanszék

  Történeti Intézet


  Középkori és Kora újkori Magyar Történeti Tanszék
  Új és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék
  Történeti Segédtudományok Tanszék
  Bizantinológia és Középlatin Filológia Tanszéki Csoport
  Középkori Egyetemes Történeti Tanszék
  Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék
  Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék"”
 • 5. x 2012. október 31. 20:14
  „4. lidi 2012.10.30. 21:11 "... A bölcsészek vitték csődbe az országot, ..."
  A bölcs eszek meg sem akadályozták azt, pedig náluk okosabb sosem volt.”
 • 4. lidi 2012. október 30. 21:11
  „igazatok van, nektek is, meg a a vezérnek is, a hazai felsőoktatás legyen csak önfenntartó, röghöz kötött diákokkal - ellentétben a népnemzeti érdeket szolgáló focicsapatokkal és stadionokkal, amikbe milliárdokat ölnek a ti pénzetekből is, meg a külhoni magyar egyetemekkel, amiket szintén erőn felül támogatunk (gondolom, legalább 2014-ig). A bölcsészek vitték csődbe az országot, ez már biztos.... legalábbis a tanárokat elővenném én is, hogy sikerült ennyi orráig sem látó, önállóan gondolkodni nem tudó papagájt képezni...”
 • 3. partizánok 2012. október 30. 16:47
  „Ekkora (minden nagyobb megyeszékhelyen) felsőfokú oktatást nem bír el ez az ország.
  Mikor értik már meg?

  Eddig sem a gazdaság teljesítőképességéből finanszírozta az állam, hanem kölcsönökből.
  Vagy vegyünk fel kölcsönöket, hogy ne kelljen bezárni a sok szétaprózott egyetemet, főiskolát?
  És megyünk mi is levesbe, mint a görögök, spanyolok?”
 • 2. blntptr 2012. október 30. 16:22
  „1.

  annyiban igaz ez, hogy aki csak A diplomaert akar egyetemre menni, de se motivacioja se erdeklodese sejovokepe nincsen, nagy valoszinuseggel BTKra jelentkezik, nem pedig pl. vegyesznek. De nem minden BTKs ilyen...”
 • 1. eljensokaszeged 2012. október 30. 15:42
  „nincs rájuk szükség. tévedés. munkanélküli unatkozó italozó egyemistákat termel a btk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üvegház az SZTE Füvészkertjében

Nagyjából 140 millió forintból új üvegházat építettek a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében - szombaton bejárhatták a látogatók. Tovább olvasom