Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Csillagászat Napja a Dóm téren - galéria

Szeged - Nagy sikerrel zárult a szombati Csillagászat Napja a Dóm téren. A rendezvényre délutántól egészen éjfélig közel 3000-en látogattak ki.
Nagy sikerrel zárult a szombati Csillagászat Napja a Dóm téren. A Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI), az SZTE TTIK és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja által szervezett rendezvényre délutántól egészen éjfélig közel 3 ezren látogattak ki.

Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek is élvezték a napsütést a Dóm téren. Már a kora délutáni órákban érkeztek érdeklődők a térre. Először egy speciális szűrőn keresztül a Napot és annak foltjait lehetett megfigyelni. Ezután már a Hold is megmutatta magát. Eközben a téren nagy készülődés folyt: a PACSI állította fel az új mobilplanetáriumát, a Partiscum Planetáriumot. A szeles idő ellenére a planetárium állta a sarat: a negyedórás előadások 5 órától egészen 11-ig tartottak folyamatosan, 5 perces szünetekkel. 25 előadást tartottak, melynek keretében a nézők egy utazást tehettek a Naprendszerben és egy kisfilmet is vetítettek a dinoszauruszok korának hangulatáról, természeti környezetéről.

Csillagászat Napja a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Fekete kupola

Illés Tibor, a PACSI alapítója és elnöke mesélt a planetáriumról és a rendezvényről. - A Partiscum Planetárium egy magánkezdeményezés: magam terveztem meg és készíttettem el. Egy ilyen szerkezet, ha gyárilag rendeljük több millióba kerül, nem is beszélve a benne lévő projektorról. Bár kicsit szeles az idő, és a ventilátorok a generátorról érkező áram miatt kisebb teljesítménnyel működnek, a planetárium így is jól tartja magát. Igyekszünk a gyerekekkel megszerettetni a csillagászatot és a tudományt, hiszen nem csak csillagászati témájú előadásokat lehet tartani a planetáriumban. A planetáriummal iskolákba, művelődési házakba és különféle rendezvényekre szeretnénk eljutni, ahol 40-45 perces előadásokat láthat a közönség. Célunk, hogy a gyerekek az űrbe ne csak űrhajósként vágyjanak, hiszen a Földről is csodálatos a látvány és felfedezéseket is lehet innen tenni, illetve próbáljuk érdekesen átadni az ismereteket, hiszen a tudomány nem csak unalmas, de szórakoztató is lehet. Úgy tűnik, hogy a rendezvény évről-évre sikeres. A távcsöveknél mindig sor áll, az emberek pedig bátran kérdeznek.

Csillagászat és dínók

A mobilplanetárium volt a nap slágere: délután 5 órától már hosszú sor állt, hogy megtekinthessék a szokatlan szerkezetet és a benne tartott előadásokat. A kicsik körében népszerű volt a dinoszauruszos kisfilm is. Családok kisebb-nagyobb gyermekekkel és párok a délutáni-esti séta és fagyizás után a téren találkoztak a rendezvénnyel, mások célirányosan jöttek. A harmadikos Krisztiánék csak a rendezvény miatt bicikliztek el a Dóm térre.

- Tetszett, hogy láttam, mennyi bolygó van. Nem tudtam, hogy a Jupiternek van gyűrűje is, pedig az apukám már mesélte, hogy az a legnagyobb az összes bolygó közül. A dínók is szuperek voltak! Kár, hogy nekem csak műanyag van...  – tartott élménybeszámolót Krisztián.

Népszerű a mobilplanetárium - Csillagászat Napja a Dóm téren. Fotó: Illés Réka Gabriella (galéria)

Sötétbe borult a tér

A téren a napnyugtával egyre több égi objektum vált megfigyelhetővé. A tér és a templom díszkivilágítását a PACSI erre az estére lekapcsoltatta, így a fényszennyezés mértéke néhány órára csökkent. Azok, akik a Dómot teljes fényében szerették volna megörökíteni a téren a teljes sötétséggel szembesültek. A fényszennyezés egyébként az emberekre és az állatokra is kihatással van: a bioritmus felborulhat, kialvatlanság, álmatlanság jelentkezhet az embereknél. Az állatok a fényerősség alapján érzékelik az időt és alapvetően meghatározza egyes fajoknál a szaporodást és az élőhely választást. A teljes sötétségben a távcsövekben a Hold krátereit és a Jupiter felszínét hozták közelebb. Eközben folytak a műszeres bemutatók és a különböző éggömbökkel, kicsinyített modellekkel is szemléltetések és kisebb előadások folytak a planetárium mellett. Egy kisfiú még a saját távcsövét is kihozta és a lépcsők tetején állította fel, hogy azon kémlelje a Holdat. A rendezvény végére az ég fátyolfelhőssé vált, így lényegesen csökkent az égitestek láthatósága.

Korábban írtuk:

A Dóm téren a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI), az SZTE TTIK és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja szombat délutántól egészen éjfélig tartó Csillagászat Napját rendezi. A PACSI egy új mobilplanetáriumot mutat be.

Népszerű a mobilplanetárium - Csillagászat Napja a Dóm téren. Fotó: MTI (galéria)

Az idő tökéletes egy kis járdacsillagászathoz: már délutántól nagy érdeklődés övezi a Dóm téri rendezvényt. Hat óráig már több mint 350-en látogattak ki a rendezvényre, ahol éjfélig várják az érdeklődőket. A Napot és a rajta lévő foltokat 4 távcsővel lehetett megfigyelni. A Hold nem sokkal délután 5 óra után vált láthatóvá a téren, amit egy egyszerű vadásztávcsővel is meg lehet tekinteni. A java még csak ezután jön: napnyugta után a Jupiter és a Hold is jól láthatóvá válik. Csillagképtúrát is szerveznek a téren. A mobilplanetáriumban negyedóránként tartott előadásokat a Naprendszerről egészen este 9-ig lehet megtekinteni. Akit érdekel a csillagászat vagy többet szeretne megtudni a környezetről, amelyben bolygónk és mi is létezünk látogasson ki a rendezvényre.

Olvasóink írták

 • 12. queenmargareth1 2013. április 22. 17:35
  „9. Arpiel 2013.04.21. 22:54 Ez komoly?De mocsokság!Nagyon sajnálom, tényleg ilyen gerinctelenek...”
 • 11. Byron67 2013. április 22. 09:36
  „A HírTV felvételei:
  http://mno.hu/?v=70632”
 • 10. toth.andras.akos 2013. április 22. 06:55
  „Egy kis összefoglaló: http://mno.hu/?block=mno_video_popup¶m=media_id=70632”
 • 9. Arpiel 2013. április 21. 22:54
  „Köszöni mindenki a <moderálva> démásznak, hogy a lekapcsolás árát (50000 Ft) ráverték az amatőr csillagászokra. Arcátlan pofátlanságukra jellemzően a megtakarított pénz meg nem számít. Fő a rongyrázás ( az éves kb.10 millió Ft-os templommegvilágítási villanyszámla). A nagyfesz rángassa a profithajhász illetékes micsodáját...”
 • 8. x 2013. április 21. 20:46
  „7-es, :-) a 3-asra IGEN-t írtál az 5-ösben, azért voltam bátor. Triumph, az már kézzelfogható adat (lenne).”
 • 7. queenmargareth1 2013. április 21. 18:19
  „6:)
  én nem annyi mindent, hanem tárgyilagosan mindent közzétettem a TAJ számomtól kezdve mindent:), a hölgyet nem ismerem, de remélem, nem sértésnek szántad.
  keresgélj még.167/57 formás lábú, majdnem derékig érő sötét hajjal, virágos szoknyában.Triumph melltartóban:)Csak az infó kedvéért és, hogy ne tévedj.”
 • 6. x 2013. április 21. 17:50
  „5. queenmargareth1 "... IGEN! Hogy jöttél rá?"
  Annyi mindent közzétettél magadról az évek folyamán, B. M., 36, lakcímed, telefonszámod, csak gondoltam.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/2296214.jpg”
 • 5. queenmargareth1 2013. április 21. 08:17
  „3. x 2013.04.20. 22:09 IGEN! Hogy jöttél rá?”
 • 4. Hanta_girl 2013. április 20. 22:54
  „A rendezvény szerintem jól sikerült! Nem rég értünk haza, élveztük a planetáriumos előadást is. A Hold pedig egy gyönyörű égitest valójában. Bár tavaly - sajnos - csak utólag értesültünk róla, jövőre biztosan kilátogatunk!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. x 2013. április 20. 22:09
  „2. queenmargareth1 "Ott voltam:) a képen is:) ..."
  :-) Mindjárt az első képen lila keresztcsíkosan?
  http://www.delmagyar.hu/kepek/nepszeru_a_mobilplanetarium_-_csillagaszat_napja_a_dom_teren/2032157/2824235/”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 20. 19:01
  „Ott voltam:) a képen is:)Sajnos, éjszakain nem tudtam maradni, kérünk képeket!:)Láttam a napot és a Holdat és madarat;)”
 • 1. Gyuri_maci 2013. április 20. 18:57
  „Ez a mobilplanetárium tényleg klassz! A gyerekek nagyon élvezték, volt dínós vetítés is. A napfoltok is érdekesek voltak. Lehet, hogy este is visszamegyünk, végre egy kulturálisan és tudományosan is érdekes program!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klinghammer Istvánnak nincs Facebook-profilja

Nem az interneten él közösségi életet a szegedi egyetem rektora, ahogy a felsőoktatási államtitkár sem. Tovább olvasom