Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Duplázta külföldi hallgatói létszámát az SZTE a Stipendium Hungaricum programban

Szegedre idén 23 országból érkezik diplomát adó képzésre hallgató, a legtöbben Indiából, az ösztöndíjasok körülbelül 30 százaléka érkezik onnan.
A Szegedi Tudományegyetem sikeres nemzetköziesítési tevékenységének köszönhetően több mint 120 külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében az SZTE-n. Ez a létszám több mint kétszerese a 2014/15-ös tanévben a programnak köszönhetően felvett hallgatói létszámnak. Szegedre idén 23 országból érkezik diplomát adó képzésre hallgató, a legtöbben Indiából, az ösztöndíjasok körülbelül 30 százaléka érkezik onnan.

A szegedi egyetem 2013 óta vesz részt a Stipendium Hungaricum Magyarország Kormánya által, a „keleti és déli nyitás" külpolitikája jegyében alapított ösztöndíjprogramjában. A program (melyben teljes-és rész-képzésre érkező hallgatókat fogadnak a magyar felsőoktatási intézmények) célja többek között, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A programban való részvétel az idei évtől már nem automatikus a felsőoktatási intézmények számára, arra az intézmények pályázat útján jelentkezhettek. A Szegedi Tudományegyetem a Nemzetközi Igazgatóság koordinációjával – a karokkal szoros együttműködésben – 2015 tavaszán sikeres pályázati anyagot nyújtott be, amelynek eredményeként az egyetem a 2015/2016. és a 2016/2017. tanévben is részt vesz a programban.

A 2015/16-os tanévben a jelentkező hallgatók 8 kar több mint 10 idegen nyelvű alap- vagy mesterképzésére kerültek be, valamint (további) 9 doktori iskola is fogad ösztöndíjas hallgatókat az SZTE-n. Az alap- és mesterképzések tekintetében a legnépszerűbbek az Általános Orvostudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar idegen nyelvű képzései, a Doktori Iskolák képzései közül pedig a bölcsész és természettudományi területekre érkezik a legtöbb hallgató. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt az érdeklődés – az általános orvosképzésen túl – a gyógyszerész, a gazdaságtudományi és a természettudományos képzések iránt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnótisok Európa legjobb diákjai között

A magyar csapat Európa legjobb eredményét érte el a 26. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián a dániai Aarhusban. Tovább olvasom