Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Hadlaczky Gyula Széchenyi-díjas genetikus

Hatvanöt éves korában, hosszas betegség után elhunyt Hadlaczky Gyula Széchenyi-díjas genetikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója.
A neves szegedi kutató a világon elsőként állított elő működőképes mesterséges emlőskromoszómát, és a vezetésével készült el az első működőképes, tisztítható emberi mesterséges kromoszóma prototípus.

Ez utóbbi eredmény nemcsak a genetikai alapkutatásokban fontos, hanem Hadlaczky Gyula jóvoltából az alkalmazott kutatások terén is. A szegedi genetikus és kutatócsoportja néhány éve kezdett a világon elsőként mesterséges kromoszóma és őssejt kombinációjával betegségeket gyógyítani állatmodellen.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kollégái úgy vélik, Hadlaczky Gyula teljesen új utat tört azzal, hogy ő maga menedzselte a mesterséges kromoszóma rendszerezett, stabil előállításának útját. A genetikus kutatóról elmondták: noha ő dolgozta ki az alkalmazott kutatás céges hátterét is, mindvégig lojálisan az SzBK-t képviselte e kutatásokban, s a szabadalmakban a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is részt vett.

Hadlaczky Gyulát világszerte ismeri a szakma a nevéhez fűződik közel félszáz szabadalom kidolgozása kapcsán. A szegedi kutató tavaly augusztus 20-án vette át a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Parlamentben.

Hadlaczky Gyula tavaly szeptemberi visszavonulásakor. Fotó: Frank Yvett
Hadlaczky Gyula tavaly szeptemberi visszavonulásakor. Fotó: Frank Yvett

Tavalyi cikkünk Hadlaczky Gyuláról.

Olvasóink írták

 • 4. zsóka 2013. március 12. 12:43
  „Ismertem. Sajnálom.”
 • 3. saturnus 2013. március 12. 06:38
  „Megrendített Hadlacky Gyula halálhíre. Szeretett horgászni a Sziklás Hegységben a lazacokra. Remélem lelke örök nyugalomra lel,nyugodjék békében.”
 • 2. toth.andras.akos 2013. március 11. 17:12
  „Ismertem a munkásságát, nagy elme volt, minden tiszteletet megérdemel! Nyugodjék békében!”
 • 1. igazságkereső 2013. március 11. 16:08
  „Mélyen megrendített a hír, végtelenül sajnálom Hadlaczky professzor halálát! A családnak -feleségének,kisfiának- legmélyebb és őszinte részvétemet nyilvánítom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi szabadegyetem XI. szemeszterének programja

A székelyföld önrendelkezési kérdésétől a férfiasság meghosszabbításáig több témát is érint a… Tovább olvasom