Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

JATIK: az egyetem szíve

Szeged - A József Attila Tanulmányi és Információs Központ Európa egyik legkorszerűbb könyvtára és hallgatói szolgáltató centruma.
Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ – közismert rövidítésével a „TIK" – a hazai felsőoktatásban egyedülálló módon napi tizenkét órán át egyszerre működik oktatási, tanulási, szolgáltatási és konferenciatérként.

Már több mint hat éve, 2004. december 9-én nyitotta meg kapuit az SZTE Tanulmányi és Információs Központja. A négy focipálya nagyságú komplexum, amely csaknem 8 milliárd forintból készült el, a nyitás óta eltelt hat esztendő során több mint ötmillió regisztrált látogatót és sok százezer órára, tudományos tanácskozásra, kiállításra vagy valamilyen kulturális rendezvényre siető vendéget fogadott. Ráadásul a központ látogatottsága továbbra is évente 2-3 százalékkal növekszik. Az intézmény első születésnapján fölvette az egyetem egykori hallgatója, József Attila nevét. Az épület tervezőit – Mikó Lászlót és Szántó Tibort – munkájukért Pro Architectura díjjal tüntették ki.

Az épületben működik a nemzetközi hírű Egyetemi Könyvtár, amely 1,5 millió „könyvtári egységet" kínál az olvasóknak, közülük mintegy 300 ezer kötetet szabadpolcos rendszerben. Az eligazodást megkönnyíti, hogy az épület minden szintjén más szakterületek dokumentumai helyezkednek el, ezeket a hidakon lehet megközelíteni. Mind az öt nagy területet, a társadalomtudományt, a magyar és idegen nyelvű irodalmat, az élettelen természettudományokat, az élő természettudományokat és a történettudományt más szín jelöli. Az 1200 férőhelyes könyvtárban egyszerre nyílik lehetőség az elmélyült egyéni tanulásra vagy a csoportos munkavégzésre. Háromszáz számítógép áll a látogatók rendelkezésére, széles sávú interneteléréssel. 2005 végétől a vezeték nélküli széles sávú internetszolgáltatás áldásait is élvezhetik a látogatók, és szintén ettől az időponttól kezdve már üzemszerűen működik a digitálismásolat- igénylés is.

A TIK-ben található a régió legnagyobb konferencia-központja, mely hazai és nemzetközi kongresszusoknak, kiállításoknak, egyetemi rendezvényeknek ad helyet: több mint 1300 férőhely hat teremben, melyek közül a legnagyobb a 675 férőhelyes színházterem. Itt található az egyetemi videokonferencia-terem is és egy több mint 200 négyzetméteres kiállítási tér.

Hétfőtől szerdáig az egyetem karainak nagy előadásait tartják az épületben, az itt meghirdetett mintegy félszáz kurzusra diákok ezrei iratkoztak be. Az órák pedig szinte mindig telt ház előtt zajlanak. A hét második felében pedig különböző tudományos, kulturális vagy üzleti rendezvények helyszínéül szolgál a TIK. Az elmúlt hat esztendő során a TIK ezernégyszáz rendezvénynek adott otthont, a több száz fős nemzetközi konferenciától kezdve a bensőséges hangulatú könyvbemutatókig. A TIK népszerűségét jól mutatja, hogy a a Magyar Turizmus Zrt. nyilvántartása szerint vidéken itt rendezik a legtöbb konferenciát.

A központ színházterme ad helyet a Szabadegyetem – Szeged tudományos ismeretterjesztő programsorozatnak is. A rendszeresen telt ház előtt zajló előadásokon a szakemberek közérthető formában mutatják be az SZTE-n elért világhírű tudományos eredményeket, elsősorban Szeged és az egyetem polgárainak. A szerdánként érdekes témákban, újszerű megközelítésben elhangzó előadások mindenki számára megnyitják az egyetem kapuit. Az eddigi szemeszterek több mint száz előadásán az SZTE neves oktatói és kutatói számoltak be tudományos sikereikről a több száz fős hallgatóságnak.

A tudományos és az üzleti rendezvények mellett számos kulturális és társadalmi esemény helyszíne is a központ. Az éjszaka lenyűgöző látványt nyújtó épületben rendeztek már nagy sikerű gólyabált, s hagyományosan a TIK a helyszíne az SZTE és a Szeged Első Lions Club közös jótékonysági báljának is, melyet februárban immár hetedik alkalommal rendeznek meg a Tanulmányi és Információs Központban. A jótékonysági rendezvény bevételéből olyan szegedi szervezeteket támogatnak, melyek a hátrányos helyzetű gyermekeket segítik.

A Tanulmányi és Információs Központ, ahogy a neve is mutatja, nem csupán az Egyetemi Könyvtár funkcióját látja el. Ide költözött a Hallgatói Szolgáltató Iroda, ahol kiállítják és érvényesítik a diákigazolványokat, itt intézhetők az ösztöndíjak kifizetésével és a költségtérítések befizetésével kapcsolatos ügyek, valamint a különféle pályázatokkal összefüggő tennivalók. Itt található az egyetemi ajándék- és jegyzetbolt, de digitális fénymásoló és fotóelőhívó, kávézó, automata csomagmegőrző is várja a betérőket, sőt még az interneten megvásárolt vasúti menetjegyek is átvehetők egy automatából.

Ideiglenesen – míg a közelmúltban elnyert jelentős pályázati támogatás segítségével felújítják az egyetem Dugonics téri központi épületét – a TIK-ben találhatók az egyetem legfelsőbb vezetőinek irodái is.

Zöld iroda

A Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja a magyar egyetemek között elsőként nyerte el a 2009 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat. A bevezetett zöldprogramnak köszönhetően havi szinten 1-1,5 millió forintos megtakarítást várt az intézmény vezetősége, mely éves szinten 3-5%-os energia- felhasználási javulást jelent a 25 ezer négyzetméteres központban.

A dolgozókat, látogatókat – az eddigi gyakorlathoz hasonlóan – a jövőben is ösztönözik a papírhasználat csökkentésére, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az irodaszerek és személyhigiéniás kellékek zöld beszerzésére. A TIK vezetősége továbbá a számítógépek, nyomtatók és irodai berendezések használatára zöld protokollt alakított ki, amely szigorúan szabályozza az elektronikus eszközök használatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tehetséggondozás egyeteme

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács ösztöndíjjal segíti a doktoranduszhallgatókat, a tehetséges sportolókat, de a középiskolásokat is. Tovább olvasom