Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Kocsis Kitti, a patkányagyvizsgáló

Szeged - Sófi-ösztöndíjat kapott a fiatal szegedi biológushallgató, Kocsis Kitti. A doktorandusz patkány agyszeletekből következtet arra, hogyan lehet enyhíteni az agyérelzáródás következményeit.
– Ha a hosszú távú célokat tekintjük, akkor le kell küzdenem a negatív érzéseket, mert csak így érhetem el a célom – mondja Kocsis Kitti, a Szegedi Tudományegyetem biológushallgatója, aki doktoranduszként az Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszéken tanul.

– Az iszkémiás stroke következményeit vizsgálom. Magyarra lefordítva azt az állapotot, amikor az agy nem kap elég tápanyagot és oxigént. Kísérleteimet patkányokon végzem, elsőre nagyon furcsa volt, de mára megszoktam – mutatja Kitti, akinek ma már nem jelent gondot, hogy a rágcsálók agyszeleteit vizsgálja.

Ilyenkor műtéti úton csökkent agyi vérátáramlást idéz elő a patkányoknál, majd az esetleges védőhatást kifejtő hatóanyagokkal kezeli az állatokat. Ezután speciális eszközökkel azt vizsgálja, hogy az oxigén- és glükózhiányos állapot következtében kialakuló idegi sérüléseket ezek a molekulák képesek-e kivédeni.

Kocsis Kitti legfontosabb munkaeszköze a mikroszkóp. Fotó: Frank Yvette
Kocsis Kitti legfontosabb munkaeszköze a mikroszkóp.
Fotó: Frank Yvette

– A kísérletek során a kezeléseket az iszkémiás esemény előtt vagy azt követően is végezhetjük. Mindkét módszert alkalmazom, de az általam vizsgált hatóanyag esetében az előbbi hatékonyabbnak bizonyult – magyarázza a doktorandusz, miközben megmutat egy elaltatott patkányt.

– Altatás után a koponyát feltárom, majd a vizsgálni kívánt agyi struktúrából szeleteket készítek – mondja Kitti.

A hallgató kísérletei azért fontosak, mert az agyi érelzáródás következtében kialakult idegsejtpusztulás mértékét hivatottak csökkenteni, amely jelenleg még nem megoldott probléma.

Kitti nemrég elnyerte a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány biológuskuratóriumától a már hagyományosnak számító rangos ösztöndíjat. Előadásával első helyezést ért el a doktori iskola kategóriában, ami azért érdekes, mert 3 évvel ezelőtt mesterszakon ugyanezen a területen kutatott, akkor is első helyen végzett tudományos előadásával. Kutatási eredményeit már számos hazai és külföldi konferencián bemutatta, továbbá több tudományos nemzetközi folyóiratban megjelent cikk szerzőgárdájának is tagja.

– Már középiskolás koromban tudtam, hogy az idegrendszert érintő betegségek vizsgálatával szeretnék hosszú távon foglalkozni. Mindig is az a része érdekelt a biológiának igazán, amely a humán szervezettel foglalkozik – összegzi Kocsis Kitti.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bartók-zongoraverseny – hatodszor Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara hatodik alkalommal rendezi meg ezen a héten a nemzetközi Bartók Béla zongoraversenyt. Tovább olvasom