Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Százmilliókat kaptak a csillagászok

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem projektje 687 millió forint támogatást nyert.
 A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett Stratégiai kutatási-fejlesztési műhelyek kiválósága című pályázati felhívásban az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem projektje 687 millió forint támogatást nyert.

Az elsődleges cél olyan ismeretlen vagy kevéssé ismert természetű asztrofizikai jelenségek felfedezése és kutatása, amelyek a Földön megszokottól nagyon eltérő körülmények között keletkeznek. Ilyenek lehetnek a nagy energiájú csillagrobbanások, a gamma-kitörések, az összeolvadó neutroncsillagok vagy a fekete lyukak.
Mindezek vizsgálatára a konzorcium új, automata robottávcsőrendszert fejleszt ki és helyez üzembe magyarországi csillagvizsgálókban.

E modern távcsövek egyben a magyarországi megfigyelő csillagászat műszerparkjának megújítását is szolgálják. A kutatók remélik, hogy az újonnan beüzemelt automata mérőrendszerükkel olyan rövid idejű, izgalmas jelenségeket is tanulmányozhatnak majd, mint a gamma-kitörések optikai utófénylése, a gravitációshullám-források esetleges elektromágneses sugárzása vagy a gyors rádiókitörések optikai megfigyelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Neptun április végén érkezhet a szegedi egyetemre

A Neptun április végén érkezhet a szegedi egyetemre
Leghamarabb április utolsó hetében vehetik birtokba a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és dolgozói az új tanulmányi rendszert, a Neptunt. Tovább olvasom