Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

SZTE ÁJTK: Gyakorlatorientált jogi képzés

Neves intézmény, nemzetközi hírű oktatók, piacképes diploma: az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara egyike az ország legszínvonalasabb jogi egyetemeinek, így diplomáit szívesen fogadják a munkáltatók.
Szabó Imre, az ÁJTK dékánja hangsúlyozza: „A közhiedelmekkel ellentétben még mindig nem beszélhetünk jogásztúlképzésről."Az alapos jogi végzettség ma is versenyképes a munkaerőpiacon. A tapasztalok szerint záros határidőn belül találnak a jogászok az igényeiknek megfelelő állást; és hasonló a tapasztalat a kar többi szakján is. A kar a jogászképzésben továbbra is az osztatlan képzési modellt folytatja, de népszerűek az osztott képzésben működő munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, nemzetközi tanulmányok és politológia, illetve politikatudományi szakok is.

Figyelemmel kísérik az igényeket

A képzés bázisa a hagyományos jogászképzési forma, de mellette – 8. félévtől – szakirányválasztásra (úgynevezett modulok) is lehetőség van: az általános jogász mellett a bűnügyi, gazdasági jogi, nemzetközi jogi/idegennyelvi szakterületek joganyagában mélyülhetnek el alaposabban a jogászhallgatók. A gyakorlati ismeretek sem hiányoznak: már hallgatóként tényleges jogi munkát végezhetnek a legjobbak a jogi klinika, illetve az ÁJTK Karrier Iroda által működtetett gyakornoki program keretében.

Képek az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának életéből (galéria)

A kar figyelemmel kíséri az új gazdasági-társadalmi igényeket, amelyek az uniós tagságból következően az igazságszolgáltatási, a közigazgatási területen elhelyezkedő jogászokkal és a gazdasági joggal foglalkozókkal szemben is megfogalmazódnak. Továbbra is folytatódnak az idegen nyelvű szakjogi és szaknyelvi képzéseik, amelyekre változatlanul nagy az érdeklődés. E kurzusokon tömbösített formában francia, német és amerikai egyetemek jogászprofesszorai tartanak előadásokat hazájuk jogrendszeréről. A munkáltatói igényeknek megfelelően továbbra is meghirdetik posztgraduális képzéseiket olyan, az alapképzést már befejezett hallgatóknak, akik gazdasági, pénzügyi, mérnöki vagy egészségügyi alapképzettséget szereztek, és az elhelyezkedésükhöz jogi ismeretekre is szükségük lenne – tájékoztat a kar vezetője.

Már hallgatóként is ügyvédkedhetsz!

A kar épületében egy száz géppel felszerelt, ingyenesen használható számítógépes kabinet, valamint egy nagy társalgó és büfé áll a hallgatók rendelkezésére – ez olyan közösségi teret jelent, amely alkalmas a kapcsolatépítésre is. Nagy hangsúlyt kap a gyakorlati képzés: kialakítottak egy hallgatói szimulációs tantermet, ahol a leendő törvénytudók eljátszhatják azokat a jövőbeni élethelyzeteket, amelyekkel munkájuk során találkozhatnak, így a bírói, ügyvédi, ügyészi szerepkört. Félévente harminc-negyven hallgatót gyakornokként négy hónapra ki tud helyezni a kar ügyvédi irodákba, biztosítókhoz, közigazgatási szervekhez vagy a bíróságokra. Ha a hallgató jól végzi a munkáját, már gyakorlattal tud jelentkezni leendő munkáltatójánál.

Képek az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának életéből (galéria)

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciák évről évre visszatérő szép sikerei jelzik a karon folyó műhelymunka magas színvonalát. Az ÁJTK 1872-től folyamatosan működik, főépületében a Profeszzori Arcképcsarnok a kar története jeles alakjainak nevével is fémjelzi a képzés színvonalát. Az ÁJTK az egyetlen tudománykar, amely az egyetem alapításától kezdve a nagy elődöt, a kolozsvári egyetemet annak minden állomásán követte. Nemcsak a múlt, hanem a jelen is számos kiválóságot mutathat fel. A kar professzora Czúcz Ottó, aki jelenleg a luxemburgi Európai Bíróság egyik magyar bírája, míg a másik bíró, Juhász Endre is a szegedi jogi karon szerezte diplomáját. A szegedi jogi kar két alkotmánybíróval – az Alkotmánybíróság elnökével, Paczolay Péterrel, valamint Balogh Elemérrel – is büszkélkedhet. Itt professzor Martonyi János külügyminiszter, Katona Tamás, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke, valamint hazánk jelenlegi párizsi nagykövete Trócsányi László, az egykori alkotmánybíró. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett állandó Választott Bíróság bírái Bodnár László és Szabó Imre professzorok.

Remek adottságok

A karnak nagyon jók a makrokörnyezeti adottságai is: tanszékei és tantermei a város centrumában találhatók. Szeged számos lehetőséget biztosít, így például az egyetemi Tanulmányi és Információs Központnak az országban egyedülálló könyvtárát. A szegedi jogi diplomát mindig szívesen fogadják el a munkáltatók – ezt több felmérés is tanúsítja, melyek szerint a kar országosan az első három hely valamelyikén szerepel.

Kínálat

Alapképzésben vagy egységes, osztatlan mesterképzésben meghirdetett szakok: Nappali: jogász (10 félév), munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási (6 félév), nemzetközi tanulmányok (6 félév), politológia (6 félév). Levelező: jogász (10 félév, Kecskeméten is), munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási (6 félév), nemzetközi tanulmányok (6 félév), politológia (6 félév).

Specializálódás a képzés során (jogász egységes, osztatlan képzés nappali munkarendjén): Szakmodulok: általános jogász, bűnügyi tudományok modul, gazdasági jogi modul, nemzetközi jog/idegen nyelv modul.

Költségtérítéses speciális képzések: európai civilizáció és integráció speciális képzés francia nyelven, amerikai jogi szakértői képzés, német gazdasági jogi képzés, Európajogi speciális képzés, német jogi szakfordító képzés, angol jogi szakfordító képzés.

Mesterképzésben meghirdetett szakok: Nappali: munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási (4 félév), nemzetközi tanulmányok (4 félév), politikatudomány (4 félév). Levelező: munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási (4 félév), nemzetközi tanulmányok magyar vagy francia nyelven (4 félév), politikatudomány (4 félév).

Felsőfokú szakképzés: jogi asszisztens (4 félév).

Felvételi információk: www.juris.u-szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE ÁOK: Kemény munka jó környezetben

A hazai orvos képző intézmények között a szegedi orvosi fakultás méltán megbecsült, 2008-ban az… Tovább olvasom