Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

SZTE BTK: Ütőképes bölcsészképzés

Színvonalas bölcsészet nélkül nincs élhető modern társadalom, ezért igazi tartalommal kell megtölteni az oktatás átalakuló rendszerét, és a háromciklusú képzés teljes spektrumát kell nyújtani – ez a szegedi Bölcsészettudományi Kar hitvallása.
A BTK 2011-ben 15 alapszakot indít, ezeken belül pedig a különféle szakirányok széles spektrumát kínálja a Szegedre jelentkezőknek.

Jól konvertálható felkészültség

Aki itt végez, felkészültségét kiválóan tudja majd érvényesíteni a munkaerőpiacon is. „Ha valaki három év alatt bonyolult ismeretek behatárolt időn belüli elsajátításáról tanúbizonyságot tud tenni, az a speciális tudást igénylő, célzatos felkészülést kívánó pályákra viszonylag rövid idő alatt tökéletesen fel tud készülni. Megvannak a feltételei annak, hogy szókincsben, olvasottságban, különböző tudástartalmak egyidejű kezelésében és nyelvtudásban messze felülmúlják az átlagot a szegedi bölcsész végzettségűek, s ezt a jól konvertálható felkészültséget a munkaerőpiac díjazza is" – üzeni a jelentkezőknek Csernus Sándor dékán, hozzátéve: a szegedi bölcsészkar kínálatában a színvonalas elméleti képzés mellett ennek megfelelően helyet kapnak a gyakorlatorientált tartalmak is.

A BTK tudományos háttere garantálja, hogy a legkiválóbban teljesítő hallgatók ezeket a képzéseket három év elteltével mesterszinten is folytathatják majd. Tovább szélesedett a hagyományos és az innovatív mesterszakok és a tanári szakok köre: a kar 41 mesterszakjával és kiváló doktori képzéseivel is széles és színvonalas választási lehetőséget kínál hallgatóinak. A 2010-től kutatóegyetemi címmel rendelkező Szegedi Tudományegyetem holtversenyben az ország legmagasabban jegyzett egyeteme. Ebben a BTKnak is fontos szerepe van. Az 1581-ben megalapított, majd Kolozsvárról 1921-ben Szegedre áttelepített egyetem Bölcsészettudományi Kara rövid idő alatt a város szerves része, a régió szellemi központja és világhírű kutatási eredmények születésének színhelye lett.

Kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra

A hazai szellemi élet sok jelentős személyisége nevezhette alma materének a kart: itt tanult többek között József Attila és Radnóti Miklós, és itt oktatott Bálint Sándor, a „legszögedibb szögedi", a szakrális néprajz magyarországi meghonosítója, Sík Sándor, a költő, tudós és katolikus pap, Szerb Antal, a kitűnő író vagy Kristó Gyula, a magyar középkorkutatás iskolateremtő tudósa. Az elődök nagy generációjához méltó módon kapcsolódik az irodalom művelőinek újabb elismert generációjának olyan képviselői, mint Darvasi László vagy Zalán Tibor.

A BTK – mind oktatói, mind hallgatói létszámát tekintve – az SZTE legnépesebb karai közé tartozik, jelenleg mintegy 5000 hallgatóval. Az oktatás és kutatás szakmai színvonalát az országos viszonylatban is jelentős számú tudományosan minősített oktató garantálja. A kar rendkívül nagy hangsúlyt fektet a tudományos utánpótlás-nevelésre: hallgatói rendszeresen szép sikereket érnek el az országos tudományos diákköri versenyeken, illetve az egyéb megmérettetéseken, s az intézmény nemzetközi kapcsolatai, az európai társegyetemekkel meglévő rendszeres csereprogramok révén külföldi részképzéseken is gyarapíthatják tudásukat.

Kiválóak a technikai feltételek is

A szegedi bölcsészhallgatók 14 első helyezéssel az összetettben megszerezték az első helyet a 2009-ben Szegeden szervezett Humán Tudományi Szekcióban. Újabb nagy lehetőség a 2011-ben Egerben sorra kerülő OTDK.

A fejlesztéseknek köszönhetően ma már a média- és kommunikáció szak, valamint a pszichológia szak oktatását nemzetközi színvonalú technikai feltételek segítik. Sehol máshol nincsenek olyan kiváló szakmai-tudományos feltételek, mint a szegedi bölcsészkar épületének szomszédságában található József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az integrált egyetemen pedig a bölcsészkar mellett még 11 kar kínálja lehetőségeit és képzéseit, a BTK pedig, mint a színvonalas tanárképzés gazdája, több karhoz is kötődik. A szegedi bölcsészkar nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is állja az egyre élesedő szakmai versenyt, és szakterületén az elért eredmények alapján az euroregionális központok közé lépett.

Kínálat

Alapképzési (BA) szakok: anglisztika, germanisztika, informatikus könyvtáros, keleti nyelvek és kultúrák, kommunikáció és médiatudomány, magyar, néprajz, ókori nyelvek és kultúrák, pedagógia, pszichológia, romanisztika (francia, olasz, spanyol), szabad bölcsészet, szlavisztika (bolgár, cseh, orosz, szerb, ukrán), szociológia, történelem, történelem (régészet).

Mesterképzési (MA) szakok: Bölcsész mesterszakok: amerikanisztika, anglisztika, altajisztika, elméleti nyelvészet, filozófia, finnugrisztika, francia nyelv, irodalom és kultúra, hungarológia, informatikus könyvtáros, klasszika-filológia, kommunikáció és médiatudomány, magyar nyelv és irodalom, német nyelv, irodalom és kultúra, német nyelv, irodalom és kultúra – nemzetközi (Kassel), néprajz, neveléstudomány, olasz nyelv, irodalom és kultúra, orosz nyelv és irodalom, pszichológia, régészet, spanyol nyelv, irodalom és kultúra, szlavisztika, szociológia, történelem, vallástudomány, vallástudomány (angol nyelvű) vizuális kultúratudományok. Tanári mesterszakok: angol-, etika-, filozófia-, francia-, latin-, német-, olasz-, orosz-, magyar-, mozgóképkultúra- és médiaismeret-, pedagógia-, spanyol-, szerb- és nemzetiségiszerb-, történelem-, pedagógiai értékelés és mérés, valamint tantervfejlesztő tanár.

Nyílt nap

Az SZTE BTK nyílt napja: 2011. január 29. (szombat) 10 óra, SZTE BTK (Szeged, Egyetem u. 2., II. em., Auditórium Maximum).

További információk: www.arts.u-szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE ETSZK: Segíteni - egy életen át

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon családias hangulatban, igényes és jól felszerelt… Tovább olvasom