Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

SZTE GTK: Vidáman a munkaerő-piaci elitben

A növekvő hallgatói létszámnak köszönhetően lassan kinövi a „kicsi" jelzőt. Ennek ellenére oktatói igyekeznek továbbra is közvetlen kapcsolatot tartani a hallgatókkal. A GTK egy éve ünnepelte fennállásának tizedik jubileumát.
Az évfordulóhoz kapcsolódva a kar hallgatói a jubileumi GTK Napon megdöntötték az együttnevetés hazai rekordját, és kivívták „Az ország legvidámabb kara" elismerő címet. A vidámság mellett a kar színvonalas előadásokkal, órákkal készíti fel hallgatóit, hogy kikerülve az egyetemről megállják helyüket a munkaerőpiacon.

A GTK oktatói elismertek a hazai tudományos életben, jelen vannak az akadémiai bizottságokban is. A gyakorlatorientált képzés érdekében az oktatásba gyakorlati szakembereket is bevonnak. Így például az Állami Számvevőszék elnöke tanítja az államháztartás ellenőrzését, a statisztika tantárgyat pedig a Statisztikai Hivatal elnökének előadásában is hallgathatják a diákok. A karon rendszeresen vonnak be az oktatásba vállalatnál dolgozó vagy vállalkozással rendelkező szakembereket is.

Mindenhol megállják helyüket

Három alapszak – kereskedelem és marketing, gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel – és öt akkreditált mesterszak: marketing, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, regionális és környezeti gazdaságtan, közgazdálkodás és közpolitika, valamint az MBA (Master of Business Administration) várja a gazdaságtudományok iránt érdeklődőket. „Az alapszakokon is olyan ismereteket tud nyújtani karunk, amelyek birtokában nemcsak a régióban, hanem országosan, sőt külföldön is megállják hallgatóink a helyüket a munkaerőpiacon, és persze tovább tudnak lépni a saját karunkon, illetve más intézményekben meghirdetett mesterszakokra is" – hangsúlyozza Hetesi Erzsébet, a GTK dékánja. „A mesterszakokat nappali tagozaton egy évvel ezelőtt, levelező tagozaton harmadik alkalommal indítottuk el, mind az egyetem más karaihoz, mind más, gazdasági képzést kínáló intézményekhez képest nagyon jó eredményekkel" – beszél a legfrissebb felvételiről a dékán asszony.

Képek az SZTE Gazdaságtudományi Karának életéből (galéria)

A szegedi képzés különlegességét a speciális szakmai modulok adják mind az alap-, mind a mesterszakokon. A kereskedelem és marketing alapszakon például gazdaságpszichológia speciális modult, a mesterszakon piackutatás vagy marketingmenedzsment modult hallgathatnak az érdeklődők. Közgazdálkodás és közpolitika mesterszakot az országban csak három helyen indítanak, melyek közül a szegedi kar az egyik. Ezen belül is lehet specializálódni ágazati politikára, egészségügyre, oktatásra stb. A külföldi részképzéseket elnyerő Erasmus-hallgatók száma folyamatosan nő, és sikeresen szerepelnek a hallgatók az Országos Tudományos Diákköri Konferencián és más szakmai versenyeken is.

Középpontban a hallgató

A kar fontosnak tartja a hallgatókkal való kapcsolattartást: klubok, szakestek, szakmai és kulturális rendezvények segítik a közösségépítést. Így nem meglepő, hogy a GTK hallgatói elégedettségi rangsorokat magasan vezeti. 2005-ben például az ország összes intézménye között is első helyen végzett e szempontból. Felmérések szerint a GTK diákjai elégedettek a kar által nyújtott szolgáltatásokkal. Az elmúlt három évben végzett kutatások szerint az itt végzett hallgatók jelentős része a munkaerő-piaci elitbe tartozónak tudhatja magát. Arra a kérdésre, hogy ha lehetne, ugyanezt az intézményt választanák- e, évek óta 86-87 százalékban igennel felelnek a GTK diákjai!

Képek az SZTE Gazdaságtudományi Karának életéből (galéria)

A kar nemcsak az elméleti tudás elsajátításában segíti hallgatóit, hanem a gyakorlati helyek felkutatásában, és a kötelező 14 hetes szakmai gyakorlat teljesítésében is, ezért 2009 tavaszán életre hívta a GTK Karrier Irodát. Az iroda célja a szakmai gyakorlat koordinálása és egy közvetítői szerep betöltése a hallgatók és a cégek között. A vállalkozók, cégek oldaláról nézve pedig visszajelzéseket ad az oktatás felé a munkaerőpiac elvárásairól, és segíti őket abban, hogy minél jobb munkaerőhöz jussanak. Az iroda a GTK 2007-ben átadott központi épületében található, amely az egyetem egyik legszebb és legfelszereltebb épülete. Az oktatás színvonalát emeli a kar kíváló technikai felszereltsége, hiszen a tantermek multimédiás eszközökkel vannak ellátva.

A kezdetektől napjainkig

1994-ben indult meg a közgazdászok képzése Szegeden. 1995- ben alakult meg a Közgazdasági Tanszékcsoport, és 1999-ben – a sikeres akkreditációs eljárást követően – létrejött az Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. Mára a GTK-nak már három önálló intézete van a Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete, a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet és az Üzleti Tudományok Intézete, és egy az ÁJTK-val közös tanszéke: a Statisztikai és Demográfiai Tanszék. Az eltelt több mint egy évtized alatt az SZTE GTK kivívta a gazdaságtudományi karok között tekintélyét; hiszen fiatal kora ellenére a munkáltatók által felállított rangsorban a negyedik-ötödik helyet foglalja el.

Kínálat

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán három alapszakra jelentkezhetnek az érdeklôdôk: gazdálkodás és menedzsment; kereskedelem és marketing, valamint pénzügy és számvitel szakra. Akik a mesterképzésen is részt szeretnének venni, a közgazdálkodás és közpolitika; marketing; nemzetközi gazdaság és gazdálkodás; regionális és környezeti gazdaságtan; valamint az MBA (Master of Business Administration) szakok közül választhatnak.

Részletes információk: www.eco.u-szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE GYTK: Sokszínű képzés a minőségi diplomáért

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara tudományos és oktatási teljesítményét tekintve méltán vívott ki… Tovább olvasom