Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

SZTE JGYPK: A legszélesebb képzési paletta

Rendkívül széles képzési kínálat, kiváló oktatók és infrastrukturális ellátottság – címszavakban ezt kínálja a „Jugyu", azaz az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara.
Legendás oktatóhallgató viszony

Amire azonban a kar talán a leginkább büszke, az a legendásan jó oktató-hallgató viszony, valamint az egész tanévben színesen pezsgő diákélet. Akik ide felvételiznek, nemcsak magas szintű tudást, de olyan odafigyelést is kapnak tanáraiktól, amilyet a középiskolák közül sem mindegyik képes felmutatni. „A JGYPK az egyik legtöbbfajta képzési lehetőséget nyújtó kara az egyetemnek, ami azért fontos, mert könnyebben megtalálhatják a számukra megfelelő szakot azok a hallgatók is, akik a felvételit követően szeretnének módosítani" – emeli ki Galambos Gábor, a kar dékánja. A karon idén tizenöt alapképzés és huszonhét saját felsőfokú szakképzés indult. Az alapképzések elvégzése után nyitott az út a munkaerőpiac, a felsőfokú szakképzések vagy akár a mesterszintű képzés s azon keresztül a tanár szakos diploma felé. „Emellett a karnak eddig huszonegy, szakmai és tanári szakképzettséget adó mesterszintű képzést sikerült akkreditáltatnia" – mondja büszkén a professzor.

Folyamatosan fejlődő infrastruktúra

A karon folyó munka nagyszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a HVG Diploma különszámában megjelent felmérések szerint a pedagógusképzésben akkreditált húsz intézmény rangsorában az SZTE JGYPK évek óta messze kiemelkedik a mezőnyből mind az oktatók és a hallgatók kiválóságát, mind a piaci rangsort tekintve.

A JGYPK jogelődje 1873-ban alakult meg Budapesten, majd 1928-ban költözött Szegedre. A tanárképző főiskola 1973-ban vette fel Juhász Gyula nevét, és 2000. január 1. óta az integrált SZTE karaként működik.

Képek az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának életéből

A kar jelentős összegeket tudott infrastrukturális beruházásokra fordítani, így valamennyi épületét folyamatosan fejleszti, a számítógépes ellátás hibátlan, és szinte minden teremben van projektor a színvonalas oktatás elősegítésére.

Színes rendezvénykínálat

Számtalan rendezvény teszi felejthetetlenné a „jugyus" diákéletet, amelyekbe a kar oktatói általában éppúgy bekapcsolódnak, mint hallgatóik. Gólyatábor, lampionos est, a gyertyafényes vacsorával egybekötött gólyabál, jelmezbálra épülő Halloween-parti és – hogy a szakmai programokról se feledkezzünk meg – Országos Közművelődési Konferencia, valamint Juhász Gyula Napok. Az előbbi egy kizárólag a hallgatók által szervezett konferencia, ahol olyan személyiségek fordultak már meg, mint például Vitray Tamás, Vujity Trvtko, Fábry Sándor, Antal Imre, Rudolf Péter, Novák Péter vagy Czeizel Endre, míg az utóbbi egy háromnapos kulturális, művészeti és játékos sportrendezvényt takar, ahol a legrátermettebb hallgatót felruházzák a Csillagszemű Juhász kitüntető címmel is. A már hosszú ideje működő Tamási Áron Klub (TÁK) mellett megkezdte tevékenységét a JUGYU Klub is. Ahogy már a neve is jelzi (SZTE JGYPK Szabadidőközpont és Kávézó), többről van szó, mit egy egyszerű klubról: a gyönyörű és modern belső tér helyet ad hallgatói és kari rendezvényeknek (színpad, világítás és hangtechnika), a könnyed szórakozást biztosító programok mellett helyet és időt kaptak a tartalmas szórakozást biztosító rendezvények (ismeretterjesztő előadások, film klub stb.).

Továbbképzés

Szakirányú továbbképzések: általános informatikus, animátor, egészségfejlesztő mentálhigiéné, egészségfejlesztő mentálhigiénikus szakvizsgára felkészítő szak, gyakorlatvezető mentortanár, hatékony idegennyelvi kommunikációs stratégiák, ifjúsági tanulmányok, környezeti nevelő, közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga, lakberendezés, stílus és design, multimédia informatikus, ökológiai menedzser, regionális kommunikátor, rendezvényszervező, stíluskommunikátor, személyi edző, wellness-tanácsadó.

További információk: www.jgypk.u-szeged.hu

Szakképzés

Felsőfokú szakképzések: általános rendszergazda, csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó, energetikai mérnökasszisztens, gazdálkodási menedzserasszisztens, gazdasági idegen nyelvű menedzser, gépipari mérnökasszisztens, hálózati informatikus, hulladékgazdálkodási technológus, idegenforgalmi szakmenedzser, idegennyelvi kommunikátor, ifjúságsegítő, informatikai statisztikus és gazdasági tervező, intézményi kommunikátor, közösségicivil szervező, külgazdasági üzletkötő, mechatronikai mérnökasszisztens, médiatechnológus asszisztens, mezőgazdasági menedzserasszisztens, moderátor, műszaki informatikai mérnökasszisztens, sajtótechnikus, sportkommunikátor, televízióműsor-gyártó szakaszszisztens, titkárságvezető, vendéglátó szakmenedzser, villamosmérnök asszisztens, webprogramozó.

A GTK-val közösen indított felsőfokú szakképzések: banki szakügyintéző, kis- és középvállalkozási menedzser, pénzügyi szakügyintéző, számviteli szakügyintéző.

BA+MA

Alapképzések: andragógia (művelődésszervező), ének-zene, germanisztika – német nemzetiségi szakirány, gyógypedagógia, képi ábrázolás, műszaki szakoktató – informatika szakirány, óvodapedagógus, rekreáció és egészségfejlesztés, romanisztika – román nemzetiségi, szlavisztika – szlovák nemzetiségi, szociálpedagógia, tanító, tanító nemzetiségi (német, román, szlovák) tanító szakirányai, társadalmi tanulmányok, testnevelő-edző.

Mesterképzések: Szakmai mesterszakok: alkalmazott nyelvészet, andragógia, kisebbségpolitika, kulturális mediáció. Tanári mesterszakok: Első és második szakként egyaránt választható képzések: egészségfejlesztés-, ember és társadalom műveltségterületi, ének-zene, német- és nemzetiséginémet-, román- és nemzetiségiromán-, szlovák- és nemzetiségiszlovák- , testnevelő, vizuális- és környezetkultúra- tanár. Második szakként választható képzések (óvópedagógusok, tanítók, gyógypedagógusok első szakként is): nyelv- és beszédfejlesztő, technikatanár. Kizárólag második szakként, előfeltétel nélkül választható képzések: andragógus-,kollégiumi nevelő-, könyvtárpedagógia-, minőségfejlesztés-, multikulturális nevelés , tanulási- és pályatanácsadási-, szaktárgyat idegen nyelven oktató tanár (angol v. francia v. német v. orosz nyelven).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE MGK: Gyakorlattal rendelkező diplomások

A mindent egy helyen szellemében a Mezőgazdasági Kar családias légköréről ismert, hiszen az oktatás,… Tovább olvasom