Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

SZTE MK: Ugrás a tudás tengerébe

A Mérnöki Kar folyamatosan bővül, fejlődik, megújul. Igyekszik a jelen kor kihívásainak megfelelni, és a legújabb ismereteket felhasználni úgy, hogy közben az elmúlt több mint fél évszázad – amióta van Szegeden élelmiszer-ipari szakemberképzés – tapasztalataira épít.
„Eredetileg két szakkal indultunk, ma már öt alap- és kettő mesterszakra várjuk a hallgatókat; remélhetőleg a következő tanévtől még egy BSc-képzéssel tudjuk bővíteni a kínálatot" – mondja Hovorkáné Horváth Zsuzsanna oktatási dékánhelyettes. „Ami szakjainak és hallgatóink számát illeti, középkategóriájú kar vagyunk az egyetemen belül, más szempontból viszont élen járunk." A Mérnöki Kar volt az első a Szegedi Tudományegyetemen, ahol bevezették a bolognai rendszert: 2010 decemberében már a harmadik évfolyam kapta meg alapdiplomáját.

Nem álmodozóknak való

Ha valakihez közel áll a kar szemlélete, akkor szakmailag sem fog csalódni. „Kifejezetten gyakorlatorientált képzést igyekszünk folytatni, hiszen hallgatóink, miután megszerezték végzettségüket, valószínűleg egy termelői szolgáltató üzemben helyezkednek majd el" – mondja a dékánhelyettes asszony. „Ezért természetesen azok fogják itt jól érezni magukat, akik praktikus gondolkodásúak. Nekik viszont az összes szakunkat tudom ajánlani." A kínálat igen széles: az élelmiszermérnök (alap- és mesterképzésben), mezőgazdasági és élelmiszer- ipari gépészmérnök, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök mellett 2009-ben a műszaki menedzsermérnökök képzése is elindult, amely egyfajta könnyített gépész szak: bizonyos mértékű mérnöki ismeretek mellett az ide jelentkezők tanulnak gazdasági jellegű tárgyakat is. Utóbbi volt a második legnépszerűbb szak ebben a tanévben, s már az indítás évében is jóval többen jelentkeztek rá, mint azt tervezte a kar vezetése. A legújabb a 2010 szeptemberében indult informatikus és szakigazgatási agrármérnök szak, amely a szakigazgatásban és pénzügyi intézményekben is egyaránt jól felhasználható diplomát ad, valamint a vidékfejlesztési agrármérnök mesterszak.

Képek az SZTE Mérnöki Karának életéből (galéria)

Mindezt azoknak ajánlja a kar vezetése, akik nem az elméleti típusú képzésben érzik otthon magukat. „Azokat várjuk ide, akik úgy gondolják, hogy a harmadik évezred küszöbén a világ előrehaladásában a mérnöki tudományok kikerülhetetlenek" – fogalmazza meg Véha Antal, a kar dékánja. „Mivel pedig kikerülhetetlenek, ezért biztos keresetet jelentenek. Emellett Európának ez a része mindig is munkát fog adni azoknak, akik az agráriummal kapcsolatban tevékenykednek. A nálunk végzett hallgatók a közlekedési társaságoktól kezdve a gyufagyáron át a katasztrófavédelemig mindenhol el tudnak helyezkedni, hiszen mindenütt mechanizmusok vannak. Emellett, mint az látszik, a piaci igényeknek megfelelően igyekszünk műszaki képzésekkel fokozatosan bővíteni a kar profilját."

A dékán úgy véli, hogy a tudásbázis, amellyel a hallgatók kikerülnek az egyetemről, megfelelő „ugródeszka annak, aki a tudás tengerében akar elmerülni."

Hova tovább?

A Mérnöki Karon végzett hallgatóknak az álláskeresést illetően sincs okuk aggódni. „Persze manapság mindenhol munkanélküliség van, de az biztos, hogy itt hét félév után egy olyan papírral a kezükben kerülnek ki a fiatalok az egyetemről, amellyel biztos, jól fizető munkát tudnak találni" – így a dékán. „Én azért választanám ezt a kart, mert a tudás, amit itt szerezhetek, időtálló, és emellett a mindennapi élethez kötődik."

Nyílt nap

Az SZTE MK nyílt napon várja az érdeklődőket január 27-én (csütörtökön) 10 órakor a Mars tér 7. szám alatti épületében.

Akik pedig nem rögtön a munka világában képzelik el a jövőjüket, azoknak is kitűnő lehetőségeket kínál a kar: szakirányú továbbképzések közül lehet válogatni, 2010 februárjától pedig elindult a minőségügyi rendszermenedzser képzés, az Európai Minőségügyi Szervezet megbízásából. „Ez egy minőségi ugrást jelent számunkra" – véli Véha Antal. „Ezt a diplomát Brüsszelben is elismerik, ezért ez, úgy gondolom, mérföldkő az oktatásunkban, hiszen innentől nemcsak a szegedi pecsét lesz ott az általunk kiadott papíron, hanem egy, az Európai Unióban is elfogadott."

Családias, jó hangulat

A kar viszonylag kis létszámú, az első évfolyam hallgatói létszáma általában három- és négyszáz között van. Mivel gyakran vannak kiscsoportos gyakorlatok, ezért az oktatók és hallgatók között könnyebb kialakítani a személyes kapcsolatot. Az összetartást erősítik a rendezvények is, amelyek egy részét a kari kollégiumban tartanak meg: a végzettek egy ünnepség keretein belül kapják meg mérnökgyűrűjüket, de tartanak Mikulás-partit, disznóvágást, szakestélyt és tanár-diák focibajnokságot is. A szakestélyen össze lehet kötni a kellemest a hasznossal: nagy múltú, jó nevű cégek, támogatók képviselői is részt vesznek az eseményen. „A kollégiumot igyekszünk minden évben egy kicsit szépíteni, valamit újítani rajta" – meséli Hovorkáné Horváth Zsuzsanna. „Próbálunk megteremteni minden olyan tényezőt, amely még barátságosabbá és otthonosabbá teszi azt a fiatalok számára."

A kar és hallgatói közötti jó kapcsolat egyébként a diákévek után sem múlik el nyomtalanul: többek között azért is van olyan sok lehetőség a hallgatók számára, hogy nagy vállalatoknál, cégeknél végezzék el üzemi gyakorlatukat, mert ezek vezetői sok esetben valamikor a Mérnöki Karon tanult.

Nem csoda, ha a kapcsolatot mindkét oldalról ápolni akarják. „A diákok a családias hangulat miatt sokszor még személyes gondjaikkal is megkeresnek minket, és mi mindig szeretettel várjuk őket" – teszi hozzá mosolyogva a dékánhelyettes asszony.

Kínálat

Alapszakok: élelmiszermérnök, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök, műszaki menedzser, informatikus és szakigazgatási agrármérnök.

Mesterképzési szakok (Msc): okleveles élelmiszermérnök, vidékfejlesztési agrármérnök.

További információk és részletek: www.mk.u-szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE TTIK: Komoly háttér és hatalmas hallgatói létszám

A Szegedi Tudományegyetem legnagyobb karán, a Természettudományi és Informatikai Karon… Tovább olvasom