Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A Facebook rejtett veszélyei

A mesterséges világok, a virtuális játék a felhőtlen kikapcsolódás mellett problémát is okozhat. Szenvedély, betegség, függőség? Te már érzed a hatást?
z egyik veszélyeztetett csoport a munkanélkülieké, akik az internetes böngészés és kapcsolatépítés során hamar eljutnak a játékokig. Először csak pihenés-, kikapcsolódásképpen. Gyors jutalmazást és sikert jelentenek a rendszeresen elvégzendő feladatok, az egyszerű kommunikáció, a magas szintű játékosok tisztelete, elismerése, ráadásul előtérbe kerül a kihívás és a csapatmunka is. Így egyesek akár 20 órát is játszhatnak egy küldetés teljesítése, egy épület felépítése, egy varázslatos tárgy vagy éppen a szintlépés elérése érdekében. Ez egyre többször jelent válóokot, és már létezik az úgynevezett „játéközvegy" kifejezés is azokra, akiknek párja inkább virtuális teheneket küldözget vagy a szomszéd virtuális kertjét kapálja a szerelmi fészek virágoskertje helyett.

Külföldön már hivatalosan is jegyeztek olyan eseteket, amikor az anya elfelejtett elmenni a gyerekért az oviba, vagy apuka nem ment el a legfontosabb meccsre, mert éppen egy sárkánnyal küzdött, vagy mert virtuális farmján aratott. Bár arra is van példa, hogy egyesek a napi feszültséget játékkal, a játék feszültségét pedig szexszel vezetik le. Ami azonban eddig csak Amerikára volt jellemző, lassan világméretű problémát jelent majd. A játékosok a virtuális világban többnek érzik magukat, mint a valóságban. Szebbek, okosabbak, varázslatos képességűek. Az öröklét és a világ megmentésének illúziója azonban sokszor nem használ sem a testnek, sem a léleknek. A hosszú órákon át tartó ülés, a levegőtlen bezártság és a monitorra szegezett tekintet legkevesebb elsődleges következménye a fokozott ingerlékenység, a csukló- és nyakprobléma, illetve a valós emberi kapcsolatok beszűkülése. Sajnos a játékok plusz gazdasági hasznosításaként valódi pénzért lehet megvásárolni olyan virtuális fizetőeszközöket, melyekért bizonyos tárgyakat, varázslatokat vagy eszközöket lehet venni. Így sokan nem kevés pénzt fektetnek virtuális világukba. Ijesztő híreket hallani gyerekekről, akik engedély és gondolkodás nélkül használják fel szüleik bankkártyáját egy-egy nagyobb virtuális beruházáshoz (páncélok, hősök, állatok, eszközök, varázslatok).

A megoldást mindenki csak saját erejéből találhatja meg. Kimondottan fontos azonban a társas kapcsolatok ápolása és az odafigyelés. A hétköznapokból való „elmenekülés" rendszeressége és gyakorisága mögött mindig találunk valamilyen (akár könnyen megoldható) lelki tényezőt. A rászokás pedig függőséghez vezethet, ezért, mint az életben mindenhol, itt is segítséget jelent a mértékletesség. Az ördögi körből történő kiszállás első lépése a felismerés, a játékidő csökkentése és normalizálása. Bár játszani jó és a játékoknak vannak pozitív hatásaik is, ne hagyd, hogy a játék szabja meg a napirendedet, ne hagyd, hogy értékes időt vegyen el szeretteidtől!

Olvasóink írták

  • 1. Krampampuli 2010. szeptember 05. 14:07
    „Bizony, bizony!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Film készülhet a Google alapítóiról

A Facebook-alapító Mark Zuckerbergről és a világ legnépszerűbb közösségi portáljáról készült,… Tovább olvasom