Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Székkutas története

A település környékének természeti értékeiről nevezetes: a Kakasszéki-tó gyógyhatású vizéről és a Székkutasi pusztáról, amely több védett állat élőhelye.
Székkutas a XIX. század közepéig a vásárhelyi puszta része, ezt követően népesült be részben orosházi betelepülőkkel. 1950 előtt a Hódmezővásárhely-Kutaspuszta nevet viselte. 1979-ig lakosságának háromnegyede külterületen élt.
Itt született Nótás Szabó Pál, a parasztköltő.

Az 1920-as években, diákkorában a faluban vendégeskedett Hugo Hartung (1902-1972), akiből később ismert író lett. Kutaspusztai élményeit Ich denke oft an Piroschka (Gyakran gondolok Piroskára) című regényében írta meg 1954-ben. Mind a könyv, mind a belőle készült film világhírű lett.

A település nevezetessége a Kakasszéki-tó, amely vizének gyógyhatását a környék lakossága már régóta ismerte. A gyógyvízre alapozva épült fel 1932-ben a községtől hat kilométerre a reuma- és mozgásszervi szanatórium. A tófürdő, a fürdőház, a fizikoterápiás részleg nem csak beutalóval kereshető föl. A gyógyintézet parkját 100-130 éves fák díszítik.

Székkutas megközelíthető közúton: az 5-ös úton Szegedig, onnan a 47-es úton, Orosháza előtt. Vasúton a Szeged-Békéscsaba vonalon fekszik.


Forrás: www.vendegvaro.hu


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közérdekű szolgáltatások Szentesen

Tovább olvasom