Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A lefoglalt élelmiszert inkább vizsgálják meg, és hasznosítsák!

Raffinger Enikő az élelmiszerpazarlással kapcsolatban írja, hogy a hivatalosan lefoglalt élelmiszert inkább vizsgálják, és hasznosítsák, megsemmmisítés helyett:

Az ételpazarlás az egyike azoknak a dolgoknak, ami rendkívül fel szokott kavarni. Itt megjegyzem, hogy néha sajnos nálam is elő szokott fordulni, hogy egy megkezdett tej a lefolyóban vagy már nem fogyasztható étel a komposztdombon végzi. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a világ más tájain éheznek és milyen jó lett volna nekik... Természetesen a kidobott pénz sem mindegy.

Mindig is igyekeztem csak az észben tartott v. felírt élelmiszereket megvásárolni és nem hagyni magam elcsábítani mindenféle ajánlattal. Otthon a tartós élelmiszerekről (pl. rizs, konzervek) listát vezetek a lejárati időpontjukkal és a hűtőt sem pakolom teli, hogy a végén átláthatatlan legyen. A mai "modern" világban, fejlett országokban valóban túl jó dolguk van az embereknek. Gondoljunk csak arra, hogy mennyiféle fajta kenyér, tejtermék v. éppen egzotikus élelmiszer közül válogathatunk. Bezzeg voltak olyan idők is, amikor sokan órákat vártak a húsbolt előtt, hogy pár deka hús leessen nekik, a városiak meg örülhettek, ha egy kis gyümölcshöz juthattak....

Ami ezzel a témával kapcsolatban még felzaklat, az a magyar politika eljárásmódja. Gondolom nem mondok újat azzal, hogy ha az országban valahol a NAV lefoglal egy szállítmány élelmiszert, aminek nem tudják az eredetét igazolni, akkor azt megsemmisítik. MEGSEMMISÍTIK! Nem tudom elhinni, hogy akkora költség lenne, a rakományban lévő élelmiszert átvizsgálni. Ha pedig fogyasztásra megfelelő, akkor nyugodtan el lehetne adakozni az éhező embereknek, nemcsak Magyarországon, de akár külföldre is. Szerintem igazi előrelépés lenne, ha ezt meg tudnák valósítani. (Esetleg a szórakozásra költött közpénzből lehetne valamennyit elvonni az effajta ellenőrzéskre. Inkább segítenék, mint szórakoznák.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatékony és környezetbarát mosás vegyszerek nélkül? Igen!

Néhány tipp, amellyel a mosásnál is odafigyelhetünk, hogy ne árasszuk el környezetünket… Tovább olvasom