Történetek

2007.01.07. 15:19

Podmaniczky Szilárd: A csatornarendszer

"A csatornarendszer néhol egész utak megszűnését vonja majd maga után, ami természetesen nem jelenti azt, hogy az utak eddigi megnevezése megváltozik, csak utca helyett csatornának fogják nevezni, amit levélben röviden csr.-nek kell írni."

Valószínűleg az is sokaknak feltűnt, hogy a város körüli erdők kitermelése meggyorsult, és sok helyen újabbakat telepítenek. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fa szükségeltetik a gondolák és kikötők elkészítéséhez. Másrészt szerepel a tervekben fával fűtött kis gőzhajók üzemeltetése, ami a számítások szerint a turisztikai bevételekhez képest elenyésző környezetszennyezést okoz.

A csatornákon természetesen külön sávban elektromos motorcsónakkal is lehet majd közlekedni, ami sokaknál kiváltja a gépkocsi használatát, így csökkentve a károsanyag-kibocsátást. Télen a befagyott csatornákon motoros szánnal és speciális sítalpakon csúszó gondolákkal lehet közlekedni.

A hatalmas méretű csatornarendszer része lesz a város árvízvédelmi rendszerének, amelyben alkalmasint gigantikus mennyiségű folyóvíz elvezethető.

Külföldi tervezők dolgoznak három víz alatti hajójáraton. A hajók egész teste nagy nyomást elviselő üvegből készül majd, s nem titkolt cél, hogy atomtámadás esetén ezeken a hajókon kapnak menedéket a városban alkalmasint tartózkodó magas beosztású vezetők. Ez lehetővé teszi egyben azt is, hogy olyan kereskedelmi tárgyalások folyjanak, amelyekre eddig biztonsági okokból nem kerülhetett sor.

A csatornarendszer néhol egész utak megszűnését vonja majd maga után, ami természetesen nem jelenti azt, hogy az utak eddigi megnevezése megváltozik, csak utca helyett csatornának fogják nevezni, amit levélben röviden csr.-nek kell írni. Ez biztosítja, hogy senkinek nem fog megváltozni a levelezési címe, kizárólag apró betűcserére lesz szükség.

A csatornák építésének ideje alatt előre kiépített kötélpályán lehet majd közlekedni, amit a későbbiekben is meghagynak, így a többszintű közlekedési rendszer megszünteti az utak zsúfoltságát, csökkenti a balesetek számát, és emelni fogja a biztonságot. A kötélrendszeren a szóló kabintól a tízfős fülkéig minden megtalálható lesz, így ha akarunk, egyedül indulhatunk bevásárolni, és kiküszöbölhetjük a régi tömegközlekedési eszközök kényelmetlenségeit. A kötélrendszert a csatornák építése idején ingyenesen lehet használni, később sem lesz jegy, csak a kabinok áramfogyasztását kell megfizetni.

Az építkezések során bizonyára nagy gondot fog okozni a már földben lévő vezetékek és csatornák folyamatos működtetése, de tudjuk, semmi nem lehet tökéletes.

Annyi azonban bizonyos, hogy a nyári, kibírhatatlan kánikuláknak búcsút mondhatunk, hiszen többnyire nem a nappal fölforrósodott aszfalt ontja magából a hőt, hanem kellemes, hűs víz csobog majd ablakaink alatt.

A csatornák építése több mint ezer új munkahelyet teremt, és nem lehetetlen, hogy az egyedi kezdeményezést más városok is átveszik, ám addigra nekünk már komoly szakembergárdánk lesz. S ha tovább gyűrűzik az országban, megindulhat a városok közötti olcsó vízi személyforgalom és áruszállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!