Történetek

2008.02.06. 19:21

Darvasi László: Sztrájk, nők, férfiak

"Sztrájknak nevezzük az emberi cselekvésnek ama minimalizáló törekvését, amikor később teszünk meg bizonyos dolgokat, melyeket most kellene – de sajnos többnyire ugyanannyi fizetségért."

Darvasi László

Sztrájknak nevezzük az emberi cselekvésnek ama minimalizáló törekvését, amikor később teszünk meg bizonyos dolgokat, melyeket most kellene – de sajnos többnyire ugyanannyi fizetségért. Amikor a magyar társadalom beidegződésére irányítjuk górcsőnket, még mindig azt láthatjuk, egy magyar férfinak sokkal könnyebb sztrájkolni, mint a magyar nőnek. A társadalmi közfelfogás nemcsak elfogadja a magyar férfi munkahelyi munkafelfüggesztését vagy – egészen kritikus esetben – otthoni sztrájkját, hanem támogatja, és szolidaritásáról biztosítja.

Nem tudjuk, akad-e Magyarországon női mozdonyvezető, de ha igen, neki sztrájk esetén továbbra is nehezebb az élete, mint egy férfi mozdonyvezetőnek. A sztrájk ugyanis épp olyan kimerítő élettani folyamat, mint amikor flottul halad a munka, amikor időben Félegyházára érünk, amikor kétcentis hóban is el tudunk indulni, vagy amikor sikerül lefékezni a dorozsmai kanyarban, ahol a hathúszas elé vagy húsz éve ugrál Feri, az amatőr öngyilkos birkapásztor.

A sztrájk kikezdi az idegeket, a kávé kihűl, a szendvics fonnyad, az internet folyamatosan elmegy. Izgatottan várni, mit intéz a főnökség, megküzdeni a rémhírek fekete felhőivel, hogy nem jártak sikerrel a tárgyalások, még vonnak is a bérből, valamint jönnek a „pároslábas" elbocsátások, ránk küldik a kommandót, illetve Gyurcsány-arcú zombi sztrájktörők hordái közelegnek a legfontosabb vasúti csomópontokhoz. Vásárosnaményt, Sárbogárdot már meg is ették! Egy sztrájkoló mozdonyvezető a sztrájknap végeztével hazaballag, és nagyon fáradtan, a szolgálati cipőt sem levéve dől az ágyra, a betyár jó istenit, Mari, micsoda nap volt a mai, ezek a szemetek zsugorítják a vezetőfülkét, és jövő hónaptól két irányítógombbal kevesebbet használhatunk.

Nos, egy sztrájkoló férfi otthon is sztrájkoló férfi. Feladata, küldetése van, szivárvány a munkavállalás egén, afféle grál. Amikor egy sztrájkoló női mozdonyvezető hazamegy, nyomban anya lesz, feleség, meny, szomszédasszony. A gyerek házi feladata, szennyestúra, tejbedara, kutyasétáltatás. Persze aludhatott volna a mozdonyban is. És aztán József Attila-vers, Altató, Máriára, a sztrájkoló mozdonyvezetőre hangszerelve, aki álmában csönget egy picit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!