Történetek

2009.05.13. 20:44

Darvasi László: Nőbarátság

"Szerelmes nő ezer, százezer van az irodalomban, a művészetben. De nőbarát alig!"

Darvasi László

Valószínűleg ott kell még egy kicsit alakítani a gender szóbeli állományát, illetve a vele kapcsolatos közbeszéd világát, hogy. Bocsánat, nem. Ezt most újrakezdjük, akár a cirkuszi hasábdobáló, aki már az elsőt elejtette! Mert Prágával kezdjük. Csak fentről láttuk a várost, álló felhőfoszlányok közül, a mozdulatlan égi kékből. A vár, a főtér! Svejk! A Vltava! És amikor már lent, a cseh betonon készültünk az átszálláshoz, tárcsáztunk egy számot, festőbarátunk számát, hogy ha lenne ideje, jöjjön ki elénk a magyar repülőtérre, és szállítson haza bennünket. Van egy órája, uszkve! Cserébe kap grúz bort, észt füstölt halat.

És ez a festőbarátunk jött, és mi már a Fradi-pályát elhagyva is még azon tűnődtünk, hogy legalább öt ilyen lélek van nekünk az életünkben, és hogy ez mindenféle ingósággal, bankbetéttel, kritikusi hozsannával és nemzeti öntudattal vetekszik, mert ez az öt férfiú az első élesebb szóra ugrana és eljönne értünk, el az aacheni temetőkertbe, a pamplonai bikakarámba, kiszabadítna bennünket egy gyilkos athéni özvegy fogságából, aki a neccharisnyájával fojtogatna bennünket hetek óta, eljönne értünk a lidérces észt mocsárvilágba, egy hétvégi svéd komphajóra, bárhová.

Úristen, hasított akkor belénk, de hogyan van ez a nőknél?! A férfibarátság csodájáról, gazdagságáról, mélységéről ódákat zengnek – többnyire barátságos, nagy tudású férfiak. Hanem a nőbarátságról alig-alig tudunk valamicskét! Vajon ő hogyan van, milyen a természete, milyen az állaga, az illata, a szenvedélye, az ereje, miféle formákban és alkalmakban teljesedik ki, és hozza meg a maga gyönyörűséges gyümölcseit?!

Mert nem a szerelem, és kapcsolt érzelmi tsai. a nagy titok, nem az őrjítő, gyilkos, teremtő vagy önfelszámoló vágy a csoda! Hanem a barátság, s azon belül is a nők barátsága, amely még mindig titokzatosabb, mint a Mars-kövek emberarcai, az 1907-es szibériai tajgarobbanás. Szerelmes nő ezer, százezer van az irodalomban, a művészetben. De nőbarát alig! (Már a barátnő is milyen lekicsinyítő szócska.) Nos, akkor most menjünk vissza az első mondathoz!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!