TudósBlog

2011.05.14. 11:19

Század-összekovácsolás

Elnézést a csúnya címért: ez egy katonai szakszó, a mai gyakorlatban csapatépítés vagy elvonulásos tréning lenne. Ez volt a válasz az egyik sajtómunkás kérdésére, hogy mi végett volt a tegnapi jubileumi ünnepség.

A cím tehát arra akart utalni, hogy ezt az ünnepet nem a jövendő hallgatóinknak, családjuknak, vagy a szélesebb közösségünknek tartottuk, hanem inkább a belső értékeink fölmutatása, a rövid visszatekintés céljából. Ebből a szempontból a 2 fő előadónk nagyon odatette magát: Dr. Dombi József (kicsit idősebb, mint a szegedi természettudományos képzés) saját életútja mentén idézte föl fejből, vázlattal a mestereit és tanítványait. Csákány Béla, egyetemünk volt rektora pedig olyan tartalmas és élvezetes előadással rukkolt ki, hogy még aznap föltettem a kari vendégoldalra. A karunk nagy értéke, hogy a legkiválóbbaknak is tud továbbfejlődésre példát, követendő mintát mutatni. Számomra is meglepő volt, hogy karunk hány dékánja lett később akadémikus (sokan jelen is voltak közülük). Tiszteletét tette több egyetemi karunk dékánja, más egyetemek társkarai dékánjai (köztük Friedler Ferenc, a Pannon egyetem megválasztott rektora is).

Május 13-án, pénteken a TTIK a 90 éves szegedi természettudományi képzést ünnepelte. A korábbi öregdiák találkozók nyomán ez a rendezvény is számos látványos elemmel bírt: az ünnepi kari tanácsülés mellett volt 2 új kiállítás megnyitója, a legsikeresebb tudományos diákköri előadások csokra, a Sófi ösztöndíjasok egy előadása, HR-es vezetők minikonferenciája az alap- és mesterképzés megítéléséről, egy szép koncert a Sheket együttessel, bemutatkozott az ELI projekt és a 80 éves Eötvös kollégium. Ezen fölül volt még sajtótájékoztató a nemrég megjelent jubileumi kötet kapcsán, az Informatikai Múzeum látogatása, Szent-Györgyi Emléktúra és faültetés a Sófi alapítvánnyal közösen a Rerrich téren. A kedvencem a tanszékcsoportok 1-1 négyzetméteres látványos bemutatója volt: az érdeklődő láthatott meglepő kémiai kísérleteket, lézeres fényjelenségeket, műállatot, kőkori faxot, szifiliszes csontokat a nagy port fölvert szegedi ásatásokból, és egy dupla földgömböt.

A rendezvénynek sok támogatója volt: az MKB Bank, a Semilab Zrt, a Szegedi TTK Öregdiák Alapítvány és az SZTE Alma Mater. Az ünnepély média támogatójaként a Délmagyarország szerepelt. Az ünnepség beharangozója az online változatban más képet tartalmaz, mint a papír alapú, és közben be is mozdultak a dékánhelyettesek.

Csend, esti bor...

Új réteg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!