Természet

2019.09.17. 14:11

A sirályok tartanak repülőnapot Hódmezővásárhelyen – videó

A szegedi repülőnapok sikerét megirigyelve sirályok foglalják el a légteret a vásárhelyi fehérjefeldolgozó közelében. Szeretik a szeméttelepeket is – csak a mi szemszögünkből választanak furcsa tartózkodási helyeket maguknak. A flotta mindig bevetésre kész. Nézzék meg, hogyan kap szárnyra egy igazi sirálysereg!

Sirályok a Sándorfalvi úti szeméttelepen 2009-ben. Archív fotó: Karnok Csaba

2018 elején már megörökítette fotón a felszálló sirálysereget kolléganőnk, Kovács Erika a vásárhelyi fehérjefeldolgozónál. Sirályflotta bevetésre készen: ezt a címet kapta a felvétel. Amíg át nem adták az elkerülő utat Hódmezővásárhely határában, előszeretettel pihengettek a dankasirályok az aszfalton is. Miután megindult az úton a forgalom, kénytelenek voltak feladni a terepet, de továbbra sem tágítanak a fehérjefeldolgozó környékéről. Korábban szegedi szeméttelep kapcsán is írtunk ezekről a madarakról. Hatalmas rajokban lepték a kommunális hulladékot, és kapkodták ki, ami nekik még hasznosítható.

Sirályok a Sándorfalvi úti szeméttelepen 2009-ben. Archív fotó: Karnok Csaba

A Tisza jut eszünkbe ezekről a madarakról, de nem ott látni a legnagyobb sirálytömeget, hanem éppen a fent felsorolt, embereknek nem túl vonzó helyeken. Ha tekintetbe vesszünk, hogy ezek a madarak gyümölcsökkel és dögökkel is táplálkoznak, ahogy a Wikipédia is írja, mindjárt érthető a választás. Gyümölcs- és zöldségmaradványt találnak bőven a háztartási hulladékban, a fehérjefeldolgozó közelsége pedig olyan hatással lehet rájuk, mint Jancsira és Juliskára a mézeskalács ház.

Sirálysereg Hódmezővásárhely határában, a fehérjefeldolgozó környékén. Fotó: Kovács Erika

 

A Magyar Madártani Egyesület oldalán olvastuk, hogy alapvetően dögevőnek számít ez a sirályfajta, higiéniai szerepet tölt be a természetben. Ugyanitt írják, hogy nagyon alkalmazkodóképes, a Magyarországon leggyakoribb fajta, és olyan táplálékkal él, ami éppen a legkönnyebben megszerezhető. Kijár a szeméttelepekre – amit tapasztalatból is tudtunk -, de a varjak munkáját is elveszi olykor, vagy legalábbis betársul. Ugyanúgy szereti követni a mezőgazdasági gépeket, és rovarokat, gilisztát, pockot keresgél a friss szántásban. A fiókák például főleg rovarokat kapnak enni – telepesen fészkel -, de megeszi a halakat, kétéltűeket, gerincteleneket, kisemlősöket, tojásokat, dögöt, némi növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

A Magyar Madártani Egyesület oldalán egyébként megtalálják az összes sirályfajtát, amivel valaha találkozhattak Magyarországon – mert bár a dankasirály a leggyakoribb, messze nem az egyetlen. Magyarországon a danka is védett, példányonként 50 ezer forint az eszmei értéke.

Tudta?

Nem egy sirályfajta csőrén figyelhető meg élénk piros folt, közel a csőr hegyéhez, az alsó részen – ilyen például a dolmányos és a sárgalábú sirály, utóbbi egyre nagyobb számban fordul elő Magyarországon is. A piros foltnak a fiókák etetésében van fontos szerepe. Amikor a szülő megérkezik a fészekbe a fiókákhoz, azok csipkedni kezdik a jól felismerhető foltot. A csipkedés váltja ki az ingert, amire a sirály visszaöklendezi a kicsiknek a hozott táplálékot. Legalább olyan jól hangzik, mint az ebéd a szeméttelepről, de lehet benne valami, hiszen minden évben sirályok nemzedékei nőnek fel hasonló koszton.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!